Huumeet ja ihmisarvoinen elämä

"Mitä ovat ihmisoikeudet? Miksi Irti Huumeista ry:n pitää puhua niistä? Eikö riitä, että puhutaan huumeista?” Näitä kysymyksiä on esitetty minulle, kun olen puhunut ihmisarvoisen elämän edistämisen tärkeydestä työssämme. Moni on ihmetellyt, miten tämä voi olla Irti Huumeista ry:n perustehtävä tai strategian ydinajatus, punainen lanka.

 

Hetken yhteisen pohdinnan jälkeen moni näkee tarpeen. Teemme työtä syrjimättömyyden puolesta. Työskentelemme niitä ihmisoikeusloukkauksia vastaan, joita huumemaailman kanssa kosketuksiin joutuvat huumeiden käyttäjät ja heidän läheisensä joutuvat kohtaamaan. Nämä ihmisoikeusloukkaukset liittyvät alistamiseen, syrjimiseen, väkivaltaan tai sen uhkaan. Keskustelua käydään myös oikeudesta hoitoon ja asumiseen. Tämän vuoksi laki ja moraali vaativat meitä toimimaan. Sanomaan ääneen: ”Meillä on huumeongelma.” Ongelmaa tulee ratkoa sekä yhteiskunnan että auttajien, ammattilaisten ja vapaaehtoisten toimesta.

 

Huumemaailma on monille pelottava ja vieras. Sen ilmiöiltä ja väkivallalta on vaikea suojautua. Laki määrittää, että päihdepalvelujen järjestämisen sanelee ihmisten tarve palvelulle. Mikäli tarve on, palvelua tulee tarjota huumeriippuvaiselle ja hänen läheisilleen – yhdessä tai erikseen. Irti Huumeista ry:n läheistyönkeskus vastaa auttamisen haasteeseen henkilökohtaisten tapaamisten ja erilaisten sähköisten palvelujen avulla.

 

Yhteiskuntavaikuttamis- ja edunvalvontatyössä viesti oikeudesta ihmisarvoiseen elämään on nyt ajankohtainen. Kun talvi tulee, ihmisillä on oikeus kotiin ja lämpöön. Tiedämme, ettei rakastaminen lopu riippuvuuteen. Siksi myös läheisten huolen taakkaa tulee helpottaa yhteiskunnassamme. Haluamme, että huumeriippuvaisten ja heidän läheistensä syrjimätön kohtelu ja ihmisoikeudet toteutuvat, kuten YK:n ihmisoikeusjulistuksessa ja perustuslaissamme on kirjattu. Sanoista tekoihin. Ihmisarvoista elämää!

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu