Kannabiksesta keskustellaan taas

Kannabiskeskustelua käydään taas voimakkaasti. Viimeisimpänä syynä tähän on nuorten kouluterveyskysely. Kannabis on suomalaisten eniten käyttämä huumausaine. Lähes viidesosa 15–69-vuotiaista suomalaisista on ilmoittanut kokeilleensa sitä ainakin kerran elämässään. Sen kokeilu ja käyttö on lisääntynyt voimakkaasti 1990-luvulta lähtien. Haluan nostaa keskusteluun kaksi tärkeää näkökulmaa. Toinen liittyy termeihin ja toinen nuoriin.

Kannabista voi käyttää lääkkeenä tai huumeena. Kannabista voidaan käyttää lääkkeenä, mikäli se on lääkärin arvion mukaan perusteltua ja lääkäri on kirjoittanut lääkereseptin. Kuitenkin lääkkeenä kannabista käytetään vähän. Haluan huomauttaa, että itsehoitolääkkeeksi kannabis ei sovellu ja Suomessa itsehoitolääkkeet myydään apteekeissa. Ei osteta kaverilta tai kasvateta itse. Tuolloin on kyse huumausainekäytöstä. Terminä itsehoito huumeeksi käytettävien aineiden kanssa on harhaanjohtava. Jopa epäsopiva.

Toinen tärkeä näkökulma liittyy nuoriin. Lähes 39 prosenttia suomalaisista 8.–9.-luokkalaista vastaa kyselyssä, että huumeita on helppo hankkia omalla paikkakunnalla. Vastuu nuorten hyvinvoinnista on aikuisilla. Nuorilla kannabis voi vaikuttaa haitallisesti aivojen kehitykseen, mielenterveyteen ja kognitiiviseen suoriutumiseen. Vaikutukset käytöstä voivat olla pitkäaikaisia. On meidän aikuisten tehtävä huolehtia lasten ja nuorten hyvinvoinnista sekä oikeudesta päihteettömään kasvuympäristöön.

Tässä ajassa tarvitaan tiedon hakua, riskien tiedostamista sekä keskustelua yhdessä aikuisten ja nuorten kanssa, millaisia valintoja elämässä on syytä tehdä ja millaisia ei.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu