Tunnustuspalkintoja ja huumepoliisin näkökulmaa

Irti Huumeista ry jakoi eilen 27.2.2018 Torstin päivänä tunnustuspalkintoja. Torsti Koskisen rahastosta palkittiin vanhempi rikoskonstaapeli Jonna Saavalainen Helsingin huumepoliisista sekä Irti Huumeista ry:n vapaaehtoistyöstä Pia Tuosa ja Heli Valtonen. Irti Huumeista ry:n Oma pää – Pääoma –palkinto myönnettiin artisti Redramalle, Lasse Mellbergille.

Kaikki palkitut ovat työssään toimineet avoimesti ja häpeää vähentäen. Palkittujen puheesta välittyi positiivisuus ja elämänmyönteisyys. Oli ilo saada olla jakamassa palkintoja. Tilaisuudesta mieleeni jäi ajatus, vaikken hyväksy tai osoita hyväksyntääni kaikille asiakkaan teoille, kohtaan asiakkaat ihmisinä, arvostaen. Sama asenne välityyi Saavalaisen kiitospuheesta. Puheessaan Saavalainen ei puhunut rikollisista, vaan asiakkaista. Ihmisistä, jotka ovat kiinnostavia ja jotka ansaitsevat ihmisarvoisen kohtelun. Heistä jokaista Saavalainen haluaa auttaa. Saavalainen kuvasi myös kollegojaan huumepoliisissa yhtä inhimillisiksi. Tämä viesti olisi minusta hyvä kuulla laajemminkin.

Vanhemman rikoskonstaapeli Saavalaisen sanat huumepoliisin työstä jäivät erityisesti mieleeni. Hän puhui ristiriitaisuuden tunteesta, joka on aina läsnä huumetyössä. Saavalainen, joka tutkii törkeitä huumausainerikoksia, kuvasi ristiriitaa ammatinvalintakysymyksenä. Olemme eri puolilla pöytää, mutta ihmisinä samanlaisia. ”Viimeksi eilen sain valokuvan puhelimeeni eräältä vangilta”, kertoi Saavalainen. Saavalaisen mukaan hän on huumepoliisina onnistunut työssään, kun hän saa ihmisen tunnustamaan rikoksen ja kertomaan vähän lisääkin. Sen jälkeen koittaa se hetki, että ihminen joutuu pitkäksi ajaksi vankilaan. ”Jokainen asiakas lähtee kätellen ja kiittäen. Kaunaa ei kanneta”, kuvasi Saavalainen.

”Yksikkömme on ollut tunnettu siitä, että meillä hoidetaan ihmistä. Annetaan omistamme.” Saavalainen kuvasi puheessaan, että välillä ihmetystä aiheuttaa se, miksi huumepoliisi paapoo asiakkaita. Saavalainen kiteytti: ”Sen sanoo ihminen, jolla ei ole mitään käsitystä siitä, missä tilanteessa meidän asiakkaamme elävät. Millaista heidän elämänsä on.” 

Saavalainen mukaan: ”Hyvinvoivilla on kaikki perusasiat kunnossa, ja huonosti voivilla kaikki todella, todella huonosti.” Tämä on minustakin yhteiskuntamme surullisin kehityssuunta, joka pitää pysäyttää. Ihmisille on turvattava mahdollisimman tasa-arvoiset edellytykset hyvään elämään. Ristiriidat kuuluvat elämään kuten ihmisarvokin. Ihmisarvoinen elämä vaatii ymmärrystä ja tekoja.

 

Video tilaisuudesta löytyy täältä.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu