Sosiaalinen markkinointi ja ”Ei tuomita” -kampanja kiinnostivat kansainvälisesti
13.3.2018 pidin ensimmäisen julkisen kansainvälisen puheenvuoroni YK:n huumausainetoimikunnan 61. istunnon sivutapahtumassa. Alussa meinasi iskeä paniikki, kun mikrofoonini ei toiminut, Powerpointtien kaukosäädin sijaitsi toisella puolella pöytää ja ei meinannut siirtyä minulle. Tämän jälkeen huomasin, etten näe tekstejä tv:ltä. Tämä liittyy ikänäkööni ja siihen, että kotisuomessa perheeni lisäksi minua odottanee uudet, oikealla vahvuudella olevat hienot silmälasit. Selitykset sikseen. Alun jälkeen tilaisuus sujui paremmin.
Puhuin sosiaalisesta markkinoinnista ja interventioista internetissä. Tärkeä kysymys on se, kuinka verkkoa hyödynnetään huumetyössä, sosiaalisessa markkinoinnissa ja hyvinvoinnin edistämisessä kansalaisjärjestöjen toimesta? Sosiaalisessa markkinoinnissa ideana on hyödyntää markkinoinnin keinoja ja edistää niiden avulla hyvinvointia ja ihmisarvoista kohtelua sekä vähentää huumehaittoja ja samalla mahdollistaa interventioita huumeiden käyttäjien ja heidän läheistensä hyväksi.
Kansanvälinen kiinnostus kohdistui erityisesti Ei tuomita -kampanjaan, joka käynnistyi 2015. Ei tuomita -kampanjan tavoitteena oli herättää kansalaiskeskustelua ja muuttaa ihmisten asenteita, jotka kohdistuvat huumeiden käyttäjiin ja heidän läheisiinsä. 2017 annoimme äänen eritavoin huumeiden kanssa kamppailleille ihmisille. Järjestöverkostona haastoimme ja haastamme jatkossakin näkemään huumeita käyttävän ihmisen arvokkaana yksilönä ja tuomme esille, että käyttöhistorioita on monenlaisia. Jokainen tekee virheitä, mutta ansaitsee silti yhteisön tuen ja ihmisarvoisen kohtelun.
Sosiaalista markkinointia voidaan hyödyntää niin, että vähennämme haittoja ja tiedotamme vaaroista. Tässä työssä yhteistyö voittaa kilpailun näkyvyydestä. Kun EPT-verkostossa jaamme toinen toistemme tietoja, ne nousevat vahvemmin esiin sosiaalisessa mediassa. Tällä vaikutamme siihen, että ihmiset saavat tietoa esimerkiksi vaarallisesta fentanyylistä, ja harkitsevat tarkemmin, mitä huumeita käyttävät. Toiveena on, että vähennämme näin huumekuolemia Suomessa.
Interventioihin sosiaalinen markkinointi antaa uusia keinoja. Kun teemme yhteistyötä ja jaamme tietoa esimerkiksi Irti Huumeista ry:n ylläpitämistä Facebook-vertaistukiryhmistä, ihmiset saavat tukea ja heidän hyvinvointinsa lisääntyy. Vertaistuki, rohkaisu ja ymmärrys, toiselta vastaavan kokemuksen omaavalta on sellaista, jota ammattilaiset ei voi tarjota. Tukea on saatavilla 24/7. Esimerkiksi, jos huoli huumeita käyttävästä lapsestasi pitää sinut yöllä hereillä, Facebook-vertaistukiryhmistä löytyy usein toinen ihminen, joka kokee samaa. Vertaistukiryhmässä saa kokemuksen, ettei ole kipunsa kanssa yksin.
Korvaushoidossa osa haluaa toipua ja lopettaa korvaushoitolääkkeiden käytön. Helsingin kaupunki suunnitteli KoHo-applikaation yhteistyössä asiakaskunnan kanssa tukemaan ihmisiä opioidikorvaushoidon suunnitelmallisessa lopettamisessa. App:in avulla ihminen itse voi seurata esimerkiksi mahdollisia vieroitusoireita ja retkahdusriskiä. Nyt järjestöt jakavat tietoa KoHo app:stä. Tavoitteena on, että tieto omaan puhelimeen saatavasta kuntoutusta tukevasta applikaatiosta auttaa ihmisiä toipumisessa ja muuttaa siten ihmisten elämää positiiviseen suuntaan.
Huumeiden käyttäjät ovat osa yhteiskuntaamme, haluamme niin tai emme. Verkossa voimme tavoittaa ihmisiä, joita emme tavoittaisi muuten, ja muuttaa ihmisten elämää. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikki ei ole verkossa – perinteisiä työtapoja tarvitaan edelleen. Verkko tarjoaa käyttöömme tärkeitä uusia välineitä.
Ollaan kyllä liberalismissa kehitytty huippuunsa, jollei narkkarikäytöstä saa tuomita. Tietenkin tuomitaan ja lisäksi myös syytetään käyttäjiä ja erityisesti kauppiaita, joille ei riitä mitään ymmärrystä ja empatiaa.
Toinen vaihtoehto on, että taputellaan selkään ja kehotetaan jatkamaan samaa rataa, koska ei mitään aihetta moittia ja syyllistää.
Melko vastuutonta ja älynköyhää on suvaitsevaisuus tällä tontilla. Tällainen kaikki-on-ok- ajattelu on pepusta.
Ilmoita asiaton viesti
Käyttäjien tuomitseminen ja ajaminen vielä enemmän marginaaliin vain lisää haittoja, näin kuluja yhteiskunnalle.
Melko vastuutonta ja älynköyhää.
Ilmoita asiaton viesti
Tehän kannatatte huumeiden käytön rangaistuksia. Pidätte kahden raiteen politiikkaa toimivana. Mitään uutta ette ole tuoneet. Keskustelutkin pyörivät ympyrää.
Ilmoita asiaton viesti