Huumeet arkipäiväistyvät?

Juon aamukahvia tavallisessa ostoskeskuksessa. Ihmisvirrassa erotan useita eri tavoin huumeiden kanssa kamppailevia. Selaan aamun uutisia, Jari Sillanpää on pidätettynä. Lapin Kansa puolestaan kirjoittaa Irti Huumeista ry:n vapaaehtoisen Kati Nevalan kokemuksista. Kuvissa on tavallisen oloinen suomalainen nainen. Tarinaa lukiessa käy selväksi, että Katin elämää huumeet ovat varjostaneet vuosia. Ei siksi, että hän olisi itse niitä käyttänyt, vaan siksi, että läheisten käyttö on tehnyt hänen elämästään raskasta ja vaativaa. Nevalasta välittyy mielikuva vahvasta ja inhimillisestä naisesta. Onneksi yhteiskunnassamme on Nevalan kaltaisia ihmisiä.

 

Huumeiden käyttö on arkipäiväistynyt. Osalla huumeiden satunaiskäyttö kuuluu rentoutumiseen tai juhlimiseen. Osa käyttää huumeita, jotta jaksaa kovempaa työtahtia ja pystyy parempiin suorituksiin. Joillakin pyrkimyksenä on olla parempi versio omasta itsestään. Lääkäreillä on suuri vastuu huumeina mahdollisesti käytettävien lääkkeiden reseptien kirjoittamisessa. Kun lääkäri on kirjoittanut reseptin aineeseen, joka omin päin käytettynä luokitellaan huumeeksi, turvallisuuden tunne on monilla jopa liian vahva. Moni käyttää lääkettä itsenäisesti myös muihin vaivoihin kuin siihen, mihin lääke on alun perin määrätty.

 

Lääkkeen tarjoaminen tai myyminen kaverille ei myöskään tunnu huumekaupalta. Riippuvuutta aiheuttavien lääkkeiden tai huumeiden itsenäinen käyttö on riski. Samasta ilmiöstä on kyse, kun kaveri käyttää kokaiinia tai metamfetamiinia. Koska kaveri käyttää ja on ”normaali”, ei käyttöön liittyviä riskejä pohdita kokonaisvaltaisesti. Kuitenkin huumeiden käytössä on aina mukana riski riippuvuuden syntymiselle ja lääkityksen säätö kohdalleen on syytä toteuttaa lääkärin ohjeen mukaan.  

 

Satunnaiskäytössä kavereiden käyttö saa huumeiden käytön tuntumaan vaarattomalta. Läheisen huumeriippuvuutta katsoessa, vaaroja ja vaikutuksia voi selvin päin vieressä arvioida pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Itselleni huumeiden käyttö näyttäytyy työni lisäksi katukuvassa, kauppareissuilla, juhlissa ja erilaisissa ihmisten kohtaamisissa. Yleensä aina jollain ihmisellä on tarve kertoa omia läheiskokemuksiaan ja jakaa huolta huumeista. On selvää, että huumeiden käytön arkipäiväistyminen näkyy, kun huumekokeilujen määrä on lisääntynyt. Se heijastuu myös yhteiskuntaamme.

 

Eilen uutisoitu Jari Sillanpään metamfetamiini-ongelma nostaa esiin asennemuutoksen koskien huumeiden käyttöä ja siihen liittyviä ilmiöitä. Huumeiden käyttö on arkipäiväistymässä. Arkipäiväistyneeseen käyttöön liittyvät niin lääkkeet kuin erilaisia huumausaineet. Sillanpään tarina on hyvä, huono esimerkki arkipäiväistymisestä ja siitä, etteivät huumeiden käyttäjät läheskään aina enää ole erotettavissa katukuvasta. Tutkimusta ns. yhteiskuntakelpoista elämää elävien ihmisten huumeidenkäyttöilmiöstä ei juuri ole. Asiantuntijoiden keskuudessa työssäkäyvien huumeidenkäytön on todettu lisääntyneen.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu