Käyttöhuoneet huumeidenkäyttäjille ovat kokeilemisen arvoinen asia

Helsingin valtuutetun Kati Juvan aloitetta koskien huumeidenkäyttäjien turvallisia käyttötiloja käsitellään tänään Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Lautakunnan jälkeen asia siirtyy käsiteltäväksi Helsingin kaupunginhallitukseen ja Helsingin valtuustoon. Minusta käyttöhuonekokeilu olisi erittäin tervetullut uudistus.

Lisäarvon käyttöhuonekokeilu tuo huumekuolemien torjuntaan. Se tarjoaa mahdollisuuden myös vaikuttaa huumeiden käyttökulttuuriin ja huumeiden testaukseen. Huumeisiin kuollaan monesti nuorena. Jokainen huumekuolema on turha. Läheisten tuskaa huumekuolemien yhteydessä ei voi sanoin kuvata. Suru on pohjaton. Haasteen työhön tuo suomalainen huumeiden käyttökulttuuri, jossa päihteitä käytetään sekaisin ja käyttöön liittyviä seurauksia on vaikea arvioida.

Lainsäädännöllisesti ajattelen, että toiminta asettuu terveydenhuoltolainsäädännön piiriin nimenomaan hengenvaarallisen riippuvuussairauden hoidon näkökulmasta. Joka tapauksessa kokeilun toteuttaminen vaatii laaja-alaista viranomaisyhteistyötä ja sopimista toimintatavoista. Tässä uskon, että suomalaisella kahden raiteen huumepoliittisella linjalla löydetään kyllä tarvittavat ratkaisut.

Huumekuolemien vähentäminen ja vaikuttaminen huumeiden käyttökulttuuriin sosiaali- ja terveysneuvontatyöllä voi edistää myös toipumista, mikäli huumeita käyttävien ihmisten kanssa keskustellaan. Huumeiden käytön yhteydessä voi keskustella arkisista asioista ja haaveista. Moni nimittäin haaveilee "normaalista elämästä". Ammattilaisten on syytä tukea ihmisiä elämässä eteenpäin ja käyttöhuonekokeilu onkin syytä toteuttaa yhdistäen se sosiaali- ja terveysneuvonnan keinoin Helsingin päihdepsykiatrian toipumisorientoituneeseen viitekehykseen.

Aloite vastauksessa Helsingin viranomaiset näyttävät rohkeutensa uudistaa huumetyötä eturintamassa. Nyt haluan toivottaa Helsingin valtuutetuille rohkeutta kokeilla uusia toimintatapoja ja tehdä kauaskantoisia päätöksiä!

 

Lisätietoja:

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan esityslista, THL:n ja Poliisin lausunnot löytyvät tästä linkistä.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu