Toipuminen keskiössä. Mitä se tarkoittaa?

Miksi Irti Huumeista ry haluaa toimia haittoja vähentävässä huumetyössä? Miksi kannatte huolta huumehaitoista? Edellä mainittuihin kysymyksiin olen jo muodostanut vakiovastaukseni: "Miksipä ei". Huumeiden käyttäjien ja heidän läheistensä ihmisarvoisen elämän sekä toipumisen edistäminen on aina ollut Irti Huumeista ry:lle tärkeää. Miksi huumehaittojen vähentäminen ei olisi osa tätä työtä?

 Irti Huumeista ry perustettiin vuonna 1984 huumeidenkäyttäjien vanhempien toimesta. Silloin työtä tehtiin, jotta huumeita käyttävät ihmiset saisivat apua ja voisivat toipua. Samalla vanhemmat löysivät toisistaan arvokasta vertaistukea.

Tänään, yhteiskunnallisesti ajateltuna, irti huumeista ei varmaankaan päästä, vaikka toimenpiteillä pitääkin siihen pyrkiä. Luovuttaa ei pidä. Tarvitaan työtä, joka vaikuttaa huumeiden kysyntään ja tarjontaan sekä toipumista edistäviä palveluja.  Vaikka huumeriippuvuus koskettaa laajaa ihmisryhmää ja meillä yhteiskunnassamme on huumeongelma, ei huumeiden tarvitse olla osa kaikkien arkea.

Jokainen huumeiden käyttäjä on potentiaalinen toipuja. Tätä ajatusta Irti Huumeista ry haluaa korostaa.  Yksilötasolla toipumista voi olla fyysisellä, psyykkisellä ja/tai sosiaalisella tasolla. Toipumista on vaikkapa se, että ihmisen tulehtunut pistoskohta hoidetaan ja vältytään esimerkiksi amputaatiolta. Ihmisen oma motivaatio on avainasemassa toipumiseen ja sen moniin eri puoliin.

Haittoja vähentävä työ on ja voi olla toipumista edistävää. Toipumista on jo se, että ottaa vastuuta sen verran, että testaa itseään säännöllisesti. Vaihtaa ruiskut ja neulat terveysneuvontapisteessä, tai huolehtii omasta aamiaisestaan syöden sen esimerkiksi jonkun palveluja ja tukea huumeita käyttäville tarjoavan toimijan luona.

Toivon, että tulevaisuudessa haittoja vähentävä työ nähdään elämänlaatua edistävänä työnä. Kun työ onnistuu, siitä hyötyvät huumeiden käyttäjät, heidän läheisensä ja koko yhteiskuntamme. Haittoja vähentävä työ on elämän ja kuoleman kysymys. Edistetään hyvinvointia ja elämää.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu