Kuollutta läheistä ei voi auttaa – Vähemmän yliannostuksia
Tänään 31.8.2018 vietetään kansainvälistä yliannostusten vastaista päivää. Kansainvälinen Overdose Awareness Day järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001. Vuodesta 2001 lähtien monet kansalaisjärjestöt ovat järjestäneet tapahtumia tietoisuuden lisäämiseksi ja muistoksi niille, jotka on menetetty huumeiden yliannostuksen seurauksena. Irti Huumeista ry:n toiminnassa huumesurutyön kasvaa. Huumeriippuvuus on vakava sairaus, joka voi johtaa yliannostuksiin ja kuolemaan. Huumeiden käyttäjien läheisellä on usein kuoleman pelko läsnä jo varhaisessa vaiheessa, kun läheisen huumeiden käyttö tulee ilmi.
THL:n mukaan Opioidien yliannostuksesta johtuvat kuolemat ovat yksi keskeisimmistä ehkäistävissä olevista ennenaikaisen kuoleman syistä aikuisväestössä. Vuosittain 1–2% opioidien väärinkäyttäjistä kuolee yliannostukseen, koko Euroopassa yhteensä noin 7000 henkeä vuodessa. Irti Huumeista ry:n työssä näkyy se hirveä läheisten tuska, jolle ei oikeastaan ole sanoja. Kaikki huumekuolemat ovat turhia kuolemia, ja ne tapahtuvat yleensä nuorille ihmisille, liian aikaisin.
Läheisten surun kohtaaminen on Irti Huumeista ry:n asiakastyön arkipäivää. Läheisten rooli on lohduton. Moni pohtii, olisiko voinut ehkäistä kuoleman jotenkin ja kantaa syyllisyyttä kuolemasta. Huumekuoleman kohdatessa elämä pysähtyy. Huumekuolemien ennaltaehkäisy on tärkeä tavoite. Kun ihmiset pysyvät hengissä, on vielä mahdollista toipua ja toivoa. Tästä syystä kannatan kokeiluja, joiden avulla voidaan ehkäistä huumekuolemia ja yliannostuksia sekä antaa ihmisille keinoja toimia yliannostustilanteissa. Tänään haluan muistaa yliannostukseen kuolleita ihmisiä ja toimia, jotta yliannostukset ja kuolemat vähenevät.
Time to remember – Time to act! Lisää aiheesta:https://www.overdoseday.com/.
Suurin osa yliannostuksista on vahinkoja, ihminen käyttää jotain ainetta jota hän luulee muuksi mitä se on. Kiitos tästäkin kieltolain. Myös epäpuhtaat aineet tappavat. Noita kuolemia ei kahden raiteen kannattajat oikeasti sure, he ovat osa ongelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minunkin tuttavia on kuollut yliannosstuksiin. Eipä heitä autettu, rikollisina pidettiin. Lääkärit vähättelivät heitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä syystä kannatan kokeiluja, joiden avulla voidaan ehkäistä huumekuolemia ja yliannostuksia sekä antaa ihmisille keinoja toimia yliannostustilanteissa.
Nonniin sitten eiku vaan kannattamaan mirka porttugalin mallia suomeen !
Huumekuolemat laskeneet 4-5 luokkaan /milj suomessa ne oli viimevuonna 44 /milj ja tämän vuoden aluatavien lukujen mukaan 56 /milj jos kukaan ei enäö kuole .
Dekriminalisointi + käyttäjien auttaminen !! Eli porttugalin malli käyttöön !
Ilmoita asiaton viesti
”Tänään vietetään kansainvälistä yliannostusten vastaista päivää. Suomessa kuolee vuosittain yli sata henkilöä huumausaineiden yliannostukseen, ja Euroopan keskiarvoon verrattuna huumekuolemia tapahtuu väestöön suhteutettuna paljon. Vaikka Suomen lukuihin vaikuttaa poikkeuksellisen laadukas kuolemansyyn selvittäminen, on luku siltikin huolestuttava.
Huumekuolemien määrä on eräs huumausainepolitiikan toimivuuden mittareista. Ihmishengen arvoa ei voi mitata rahassa, ja siksi meidän on syytä tehdä voitavamme yliannostuksista johtuvien kuolemien ehkäisemiseksi.
Yliannostuskuolemien ehkäisemisessä tulee hyödyntää niin uusia kuin vanhastaan tuttuja keinoja. Totuudenmukaisen päihdevalistuksen ja terveysneuvontapisteiden lisäksi keinoja kannattaa hakea myös ulkomailta.
Nyt Helsingin selvityksessä oleva valvottu käyttötila huumeita käyttäville voi lukuisten muiden hyötyjensä lisäksi ehkäistä yliannostuskuolemia, erityisesti jos erittäin vahvat opioidit yleistyvät myös meillä.
Yhä useammassa maassa käyttöön otettu yliannostuksen vasta-aine naloksoni voi niin ikään pelastaa opioidien vuoksi hengityslamaan vaipuneen ihmisen. Tällä hetkellä viranomaiset selvittävät naloksonin hankkimista henkilöstönsä turvaamiseksi, mutta vielä suurempaa tarve on opioideja käyttävien ja heidän läheistensä parissa. Vaikka Suomessa yliannostuskuolemassa on monesti kyse buprenorfiinin, alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden sekakäytöstä, tulisi naloksonin toimivuutta tutkia.
Laittomassa kaupassa huumeiden koostumus ja vahvuus ovat arvauksen varassa. Siksi tarjolla tulisi olla ainetunnistuspalveluita, joissa huumeita käyttävä voisi tarkistuttaa hankkimansa aine-erän koostumuksen ennen käyttämistä. Parempi tieto käytetystä aineesta helpottaa yliannostusten ehkäisyä, ja auttaa käyttäjää tekemään riskitietoisempia päätöksiä. Myös tästä on vireillä valtuustoaloite Helsingissä.
Lisäksi niin lääkkeelliseen kuin lääkkeettömäänkin huumehoitoon pääsy tulee pitää mahdollisimman helppona. Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan huumeiden käyttöön enemmän terveydellisenä kuin rikosoikeudellisena kysymyksenä suhtautuvissa maissa käyttäjien halukkuus hakea apua on korkeampi kuin rangaistuskeskeisemmän huumepolitiikan maissa. Tieto tästä lisää painetta luopua käyttörangaistuksista ja siirtyä ihmisten auttamiseen ja tukemiseen. Huumepolitiikkansa uudistaneessa Portugalissa huumekuolemien määrä romahti uudistusta seuranneina vuosina.
Huumekuolemien määrään voidaan vaikuttaa. Eduskunta voi lakeja säätämällä pitää huolen siitä, että huumepolitiikkamme on mahdollisimman toimivaa. Meillä on edellytykset ottaa käyttöön edellä kuvaillut keinot huumausaineiden hengenvaarallisimpien haittojen minimoimiseksi.”
Teksti lainattu Humaania päihdepolitiikka ry Facebook sivulta.
Ilmoita asiaton viesti