Kuollutta läheistä ei voi auttaa – Vähemmän yliannostuksia

Tänään 31.8.2018 vietetään kansainvälistä yliannostusten vastaista päivää. Kansainvälinen Overdose Awareness Day järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001. Vuodesta 2001 lähtien monet kansalaisjärjestöt ovat järjestäneet tapahtumia tietoisuuden lisäämiseksi ja muistoksi niille, jotka on menetetty huumeiden yliannostuksen seurauksena. Irti Huumeista ry:n toiminnassa huumesurutyön kasvaa. Huumeriippuvuus on vakava sairaus, joka voi johtaa yliannostuksiin ja kuolemaan. Huumeiden käyttäjien läheisellä on usein kuoleman pelko läsnä jo varhaisessa vaiheessa, kun läheisen huumeiden käyttö tulee ilmi.

 

THL:n mukaan Opioidien yliannostuksesta johtuvat kuolemat ovat yksi keskeisimmistä ehkäistävissä olevista ennenaikaisen kuoleman syistä aikuisväestössä. Vuosittain 1–2% opioidien väärinkäyttäjistä kuolee yliannostukseen, koko Euroopassa yhteensä noin 7000 henkeä vuodessa. Irti Huumeista ry:n työssä näkyy se hirveä läheisten tuska, jolle ei oikeastaan ole sanoja. Kaikki huumekuolemat ovat turhia kuolemia, ja ne tapahtuvat yleensä nuorille ihmisille, liian aikaisin.

 

Läheisten surun kohtaaminen on Irti Huumeista ry:n asiakastyön arkipäivää. Läheisten rooli on lohduton. Moni pohtii, olisiko voinut ehkäistä kuoleman jotenkin ja kantaa syyllisyyttä kuolemasta. Huumekuoleman kohdatessa elämä pysähtyy. Huumekuolemien ennaltaehkäisy on tärkeä tavoite. Kun ihmiset pysyvät hengissä, on vielä mahdollista toipua ja toivoa. Tästä syystä kannatan kokeiluja, joiden avulla voidaan ehkäistä huumekuolemia ja yliannostuksia sekä antaa ihmisille keinoja toimia yliannostustilanteissa. Tänään haluan muistaa yliannostukseen kuolleita ihmisiä ja toimia, jotta yliannostukset ja kuolemat vähenevät.

 

Time to remember – Time to act! Lisää aiheesta:https://www.overdoseday.com/.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu