Oman lapsen huumekuolema muuttaa vanhempien elämän

Auki olevasta tietokoneesta näimme viimeisen viestin lähetetyn klo 02.00 maanantain 17.3. vastaisena yönä. Viestissä Santeri oli tarjonnut kaverille kannabista, mutta tämä oli tullut toisiin ajatuksiin. Koneessa oli myös linkit nettisivuille, joilla Santeri oli viimeksi käynyt. Hän oli katsonut reittiaikataulua Kamppiin lähteväksi klo 21.00, ollen perillä klo 21.30. Toinen sivu oli ”LSD after benzo”. Oliko Santeri käynyt ostamassa LSD:n Kampista sunnuntai-iltana, palannut kotiinsa ja ottanut sitä? Hänellä oli lääkärin määräämiä bentsoja. Menehtyikö Santeri yliannostukseen bentsoja ja LSD:tä? Siihen, ettei Santerin ylirasittunut sydän enää jaksanut toimia? " Näin Marko Luukkanen kuvailee havaintojaan, kun hänen Santeri-poikansa oli kuollut huumeisiin.  

 

Huumekuolemat ovat turhia. Jokaisen huumekuoleman jälkeen kuolleen läheisille jää kysymyksiä, joihin ei ehkä koskaan löydy vastauksia. Huumekuoleman inhimillinen hinta on läheisille ja yhteiskunnalle suuri. Huumekuolemia tapahtui viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes 2000. Kuolinsyyn taustalla on monesti sekakäyttö. Usein Suomessa kuollaan laittomasti maahantuotuihin opioideihin, joita käytetään väärin. Mikäli yksikin kuolemista on estettävissä, se pitää tehdä. Tilastokeskuksen mukaan määrällisesti eniten huumekuolemia sattui 25–29 -vuotiaiden ikäryhmässä. Aivan liian varhain. 

 

Huumeidenkäyttäjät kuolevat tyypillisimmin vahingossa tapahtuneeseen yliannostukseen. Huumeisiin kuolleen pojan isän kirjasta löytyvät sanat: ”Santeri halusi elää, ei kuolla. Hänen päihteiden ja huumeiden käyttönsä oli sekä vakava riippuvuussairaus että tahdonmukainen filosofia.” Myös isän kuvaus Santerin kuoleman jälkeen selvinneistä asioista herättää mielikuvan siitä, että Santerilla oli muita suunnitelmia sinä iltana kuin lopettaa elämänsä. Santeri oli sanonut, että hän tulee käyttämään kannabista kuolemaansa saakka ja näin kävi. Itseni nuo sanat pysäyttivät. Miltä tuntuisi, jos oma lapseni sanoisi noin? Voin vain kuvitella vanhemman hädän tilanteessa.  Kukaan meistä ei voi suojautua läheisen huumeriippuvuudelta, vaan se voi yllättää meistä jokaisen. 

 

Irti Huumeista ry:ssä haluamme toimia ehkäisten huumeiden käyttöä ja huumekuolemia. Jokainen huumekuolema on liikaa. 5.-11.11.2018 vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Viikon aikana järjestetään useita Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuuksia eri puolilla Suomea. Suru ja kärsimys, jota huumekuolemat aiheuttavat jättävät huumeriippuvaisten läheisiin pysyvän arven. Huumekuolemat ovat turhia. Varmin tapa välttää huumeriippuvuus, on olla kokeilematta huumeita. Toimitaan yhdessä, jotta lapset ja nuoret eivät kokeile huumeita. Aikuisten tehtävä on olla esimerkkinä ja tukea lasten ja nuorten kasvua terveeksi aikuiseksi. Hyvää ehkäisevän päihdetyön viikkoa. 

 

LÄHTEET: 

Luukkanen Marko, Surukirja 18 vuotta – 9 kuukautta – 6 päivää

Tilastokeskus

Helsingin huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus

Tietoa EPT-viikon tapahtumista

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu