Opioidikriisiä?
Voisiko opioidikriisi koittaa Suomessakin? Tätä kysymystä pohdimme kuin kokosimme Irti Huumeista ry:n Taite-lehteä 4/2018. Yle uutisoi eilen 16.1.2019 injektiona annettavan korvaushoito lääkkeen käyttöön otosta ainakin Addiktum Oy:ssä ja A-Klinikkasäätiössä. Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n päihdepalvelujen ylilääkäri Outi Kuikanmäki kirjoitti ansioituneen tekstin aiheeseen varautumisesta. Tärkeää on olla asiassa hereillä. Uusi lääkevalmiste voi helpottaa eteenkin lääkkeen käyttöön liittyvää valvontaa, vähentää ennakkoluuloja ja mahdollistaa vahvemman sosiaalisen kuntoutuksen.
Suomalaista korvaushoitokeskustelua on määrittänyt paljolti se, auttaako lääkehoito ja valuuko lääkkeet katukauppaan. Uudet ratkaisut tulevat siis tarpeeseen. Toinen kysymys on se, kuntoutuuko ihmiset korvaushoidossa. Tutkimuksien mukaan hoito on vaikuttavaa. Irti Huumeista ry:n julkaisemassa Taite-lehdestä voit lukea Katjan tarinan, joka on korvaushoidon kautta toipunut. Opioidikorvaushoitoon liittyy tunneristiriitoja, pelkoja ja samaan aikaan onnistumisia. Toipujista saa aina toivoa jaksa työssä! Riippuvuuden hoidossa on aina kyse ihmisen omasta valmiudesta ymmärtää riippuvuussairautta ja halusta muuttaa elämäänsä.
Moni läheinen on kertonut saaneensa huumeriippuvaisen läheisensä takaisin korvaushoidon avulla. Eräs äiti kuvasi minulle tilannetta: ”Hoito on tuonut arkeen rytmin ja vieroittanut lapseni huume-elämästä, niistä ihmissuhteista.” Oleellista onkin huolehtia asianmukaisesta sosiaalisesta kuntoutuksesta aina korvaushoidon lääkehoidon rinnalla. Tässä meillä on paljon tehtävää.
Samoin varovaisin ajatuksin seuraan soteuudistusta. Tärkeää on turvata asiakkaiden asianmukainen palvelujen saanti pitkällä aikavälillä. Samalla oleellista on se, että huolehditaan, ettei opioidireseptejä kirjoiteta liian kevyesti. Näin vältetään opioidikriisi Suomessa. Tämä lehti tarjoilee ajatuksia opioidikorvaushoidosta erilaisten ihmisten silmin. Kyse on vaikeasta riippuvuussairaudesta. Lääkehoito voi tukea ihmistä. Rinnalle tarvitaan myös psykososiaalista kuntoutusta. Tarvitaan arjen kohtaamisia.
Bentsodiatsepaameista vierottautuminen voi olla jopa vaikeampaa kuin opioideista. Bentsoreseptin lääkäri kirjoittaa vasemmalla kädellä kun vähän valittaa unettomuutta tai masennusta.
Suomessa on enemmän bentsodiatsepaameissa kuin opioideissa roikkuvia.
Ilmoita asiaton viesti