Miksi haittoja vähentävää päihdetyötä tarvitaan?

Yhteinen kirjoituksemme Inari Viskarin ja Ron Furmanin kanssa. Julkaistu 28.3.2019 Helsingin Sanomissa.
Haittoja vähentävää työtä ja kuntouttavaa päihdetyötä ei tulisi nähdä toisensa poissulkevina vaan toisiaan täydentävinä työtapoina. Haittoja vähentävä työ ehkäisee ongelmien syvenemistä ja sisältää myös kuntouttavia elementtejä. Haittoja vähentävä työ vähentää lisäksi huumeiden käytöstä aiheutuvia lieveilmiöitä julkisilla paikoilla ja lisää näin kuntalaisten turvallisuuden tunnetta.
Suomessa on tehty hyvää työtä haittojen vähentämisen saralla. Työkalupakista puuttuvat vielä mm. käyttöhuoneet, joissa päihteidenkäyttäjät voivat käyttää laittomia päihteitä turvallisessa ympäristössä sekä saada sosiaali- ja terveysneuvontaa. Huumeiden käyttö on lisääntynyt, vuonna 2017 huumeisiin kuoli 200 henkilöä. Tavoitteena on ehkäistä päihdekuolemia sekä minimoida käytöstä aiheutuva inhimillinen ja taloudellinen taakka. Lainsäädäntöä tulisi uudistaa niin, että lakiin kirjattaisiin selkeästi haittoja vähentävä työ ja sen kehittäminen. Käyttöhuoneet tavoittavat yhteiskunnan marginaalissa olevat ihmiset avun ja palveluiden piriin. Onnistumisiakin on, kun ylisukupolvinen kierre saadaan katkaistua ja huumeiden käyttäjien lapset pääsevät elämässä eteenpäin.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden tulee tukea sekä päihteiden käytön vähentämis- että lopettamispyrkimyksiä. Päihteidenkäyttäjää tulee kannustaa tavoittelemaan sellaisia muutoksia, mitkä vaikuttavat positiivisesti hänen elämäänsä, vaikka käyttö vielä jatkuisi. Monipuolista tukea ja apua tulee olla saatavilla mahdollisimman matalalla kynnyksellä.
Haittoja vähentävien palveluiden avulla voidaan parantaa päihteidenkäyttäjien toimintakykyä, elämänhallintaa sekä hyvinvointia. Kyse on ihmisarvosta ja oikeudesta saada tarpeenmukaista tukea. Tämä vahvistaa päihteitä käyttävien ihmisten toipumispääomaa ja tukee heitä kiinni elämään.
Ron Furman, toiminnanjohtaja, Tukikohta ry
Mirka Vainikka, toiminnanjohtaja, Irti Huumeista ry
Inari Viskari, asiantuntija, Ehyt ry
Julkaistu Helsingin sanomissa 28.3.2019
Ongelma on, että ”haittoja vähentävä työ” silittää myötäkarvaa ja hyväksyy päihteiden käytön. ”Toipumiskeskeinen päihdetyö” pyrkii päihteettömyyteen, loppuelämän kestävään. Katkasu- ja korvaushoidolla on lyhyt paikkansa, kun tullaan raskaan historian kanssa suoraa kentältä. Mutta sitten on nopeasti siirryttävä pkv-lääkkeettömään hoitoon, ja silittelyn sijaan addikti ”ravistellaan” takaisin tähän maailmaan. Kaikki ei raitistu, mutta tulokset olisivat nykyistä paljon paremmat!
Ilmoita asiaton viesti
”Ongelma on, että ”haittoja vähentävä työ” silittää myötäkarvaa ja hyväksyy päihteiden käytön.”
Mitä sitten? Päihteiden käyttö, ongelmakäyttö mukaan lukien, tulisikin nähdä terveyden eikä moraalin piiriin kuuluvana asiana.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ja ongelmakäyttäjät usein käyttävät päihteitä sen takia, etteivät muualta saa toimivaa tai riittävää apua pahoinvointiinsa, jolloin päihteet jäävät näiden näkökulmasta ainoaksi vaihtoehdoksi jaksaa eteenpäin. Toki tämä luo uuden ongelmakerroksen edellisten päälle, mutta jos tämäkin ”apu” viedään väkisin pois, monikohan jää kokonaan matkalle? Vai mistä löytyy sitten se apu niiden alkuperäisten ongelmien hoitamiseen, jota ei ennen ole löytynyt? Mistäköhän voitaisin vapauttaa resursseja ja mistä saada verotuloja näiden avittavien palvelujen tuottamiseen ja päihdeongelmien hoitoon…
Ilmoita asiaton viesti
Eli lyhyemmin. Haluatte lakimuutoksen niin, että huumausaineen käyttö laillistetaan. Tämä kun on ainoa mahdollinen tapa sallia käyttöhuoneet. Kas kun poliisia ei liikuta narkomaanin ihmisarvo tai elämä, sillä heillä on nollatoleranssi.
Teette hyvää ja tärkeää työtä, mutta äänenpainonne saisi olla kovempi ja kannanottonne kärkevämpiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kas kun poliisia ei liikuta narkomaanin ihmisarvo tai elämä, sillä heillä on nollatoleranssi.”
Siksipä olisi syytä painottaa sitäkin, että nykyään poliisi joutuu työnsä puolesta olemaan ihmisoikeusrikollinen. Tämä tekee sekä poliiseista että laittomien päihteiden käyttäjistä lainsäädännön uhreja.
Ilmoita asiaton viesti
Haittoja vähentävään päihdetyöhön kuuluisi myös käyttörikoksen poisto rikoslaista, siitä kun ei ole todistettavasti mitään hyötyä, ainoastaan lisää haittoja.
Aineentunnistuspalvelu vähentäisi myös turhia yliannostus- ja myrkytyskuolemia.
Ilmoita asiaton viesti