Mikä huumeiden käyttöhuone?

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee paraikaa esitystä, jonka seurauksena Suomessa voitaisiin kokeilla huumeiden käyttöhuonetta. Esitys lainsäädäntöaloitteesta valtioneuvostolle huumeiden käyttöhuoneen kokeilun oikeuttavan erillislain säätämiseksi jätettiin 25.3.2019 maanantaina kokouksessa pöydälle. Minulla oli mahdollisuus tutustua 27.3.2019 Tanskassa kahteen käyttöhuoneeseen. Selvää oli se, että käyttöhuoneissa tehtävällä työllä voidaan vähentää inhimillistä kärsimystä sekä säästää sairaanhoidon kuluja.

 

Suomessa keskustelua käyttöhuoneista käydään usein mielikuvien pohjalta. Puhutaan piikitys- tai pistohuoneista. Tanskassa käyttöhuoneissa on erikseen huone pistämiseen ja erikseen huone polttamiseen. Yksi tavoite on ohjata ihmisiä käyttämään huumeita turvallisemmin, eli ei pistäen. Käyttöhuoneessa ainetestaus antoi tietoa huumausaineina käytettyjen aineiden koostumuksesta. Testattaessa huumetta käyttäjä itse arvioi, mitä ainetta hänellä on. Tutkittaessa huomataan toisinaan, että kyse on jostain aivan muusta aineesta.

 

Tanskassa käyttöhuoneet ovat lisänneet oleellisesti asuinalueen viihtyvyyttä sekä ihmisten hyvinvointia. Yliannostuskuolemia on pystytty estämään. Voimme vain arvata, olisivatko vaikutukset Suomessa yhtä hyvät. Sen kuitenkin tiedämme, että huumeidenkäyttöä ohjaamalla voidaan edistää vaikeassa elämäntilanteessa olevien, paljon palveluja tarvitsevien huumeriippuvaisten hyvinvointia.

 

Oma ajatukseni vahvistui, että käyttöhuone on kokeilemisen arvoinen toimintamuoto ja että kokeilu olisi syytä käynnistää Suomessa. Tällä hetkellä suonensisäisesti huumeita käyttävien päiväkeskuksissa ja terveysneuvontapisteissä ihmiset viettävät aikaa yhdessä, mutta käyvät ulkona ottamassa huumeannoksensa.

 

Huumeiden käyttäminen puistoissa, julkisissa vessoissa ja rappukäytävissä ei ole varmasti kenestäkään mukavaa. Ehkä käyttöhuonekokeilu voisi tuottaa myönteisiä tuloksia.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu