Eduskunta ja huumepolitiikka – Huumestrategian aika

Suomessa käydään vilkasta keskustelua huumepolitiikasta. Poliittisten päättäjien näkemykset ja tekemä työ jäävät usein piiloon. Irti Huumeista kysyi eduskuntavaalien alla eduskuntapuolueilta näkemyksiä huumepolitiikkaan.

Eduskuntapuolueiden ryhmäpuheenjohtajien arviot hallituskauden aikaansaannoksista huumepolitiikassa ja tavoitteista seuraavalle kaudelle vaihtelevat suuresti. Yhdeksän vastanneen puolueen käsitykset strategia- ja ohjelmatyön tärkeydestä, valistuksen ja hoitoonohjauksen korostamisesta ja resurssien lisäämisestä ovat erilaiset. Myös kannat sote-uudistuksen vaikutuksista ja nykyisen rikoslainsäädännön muuttamisesta vaihtelevat.

Keskusta korostaa hallituskaudella tehtyä strategista ja ohjelmatyötä. Myös ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelmaa ja päihde- ja mielenterveyslakien uudistusta on ryhdytty valmistelemaan. Myös Kokoomus painottaa hallituskautensa tuloksia lainsäädäntö- ja strategia- ja ohjelmatyössä. Siniset puolestaan pitää tärkeänä poliisin ja turvallisuusviranomaisten rahoituksen lisäämistä sekä sosiaali- ja terveydenhoidon mahdollisuuksien lisäämistä huumeongelmien hoitamiseksi.

Kristillisdemokraattien politiikassa esillä on ollut huumausaineista johtuvien ongelmien ehkäisyn tehostaminen valistuksen ja vieroitushoidon keinoin. Perussuomalaisille on keskeistä ollut huumeiden vastaisen näkökulman aktiivinen esillä pitäminen. RKP ja SDP ovat pitäneet esillä ennaltaehkäiseviä toimia. SDP on kritisoinut voimakkaasti sitä, että sote-uudistus olisi hajauttanut palvelut useiden tuottajien vastuulle ja uhannut pirstoa etenkin paljon palveluja tarvitsevien ihmisten palveluketjut. Vasemmistoliitto haluaa edistää hoitoon pääsyä ja korostaa konkreettista työtä, jota heidän edustajansa tekee järjestöissä ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä kuntatasolla päihdepolitiikassa. Vihreiden kantava linja päihdepolitiikassa on ollut haittojen vähentäminen. Siksi puolue on esittänyt, että kannabiksen käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta tai kasvatuksesta omaan käyttöön ei rangaistaisi.

Olen lukenut vastaukset useaan kertaan. Ihaillut sitä, miten ryhmien johtajat paneutuivat asiaan ja vastasivat kysymyksiin laaja-alaisesti. Samanaikaisesti jäin pohtimaan huumepolitiikan laajuutta ja sitä, että maamme huumausainestrategia on vuodelta 1997. Moni asia on muuttunut, ja ilokseni olen nähnyt, että useat kansanedustajaehdokkaat kannattavat huumestrategian uudistamista. Näillä sanoin ja näillä kuvin toivotan vaalionnea ehdokkaille ja suosittelen äänestämistä eduskuntavaaleissa tänään sunnuntaina.

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu