Huumestartegia uusittava!

Eduskuntavaalit saivat minut pohtimaan Suomen huumepolitiikkaa. Puolueilla on varsin erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka meidän pitäisi Suomessa hoitaa huumekysymystä. Yhteinen linja on syytä löytää, jotta pystymme vastaamaan entistä vaikeampiin haasteisiin.

Suomen edellinen huumausainestrategia laadittiin 1997. Huumemaailmassa ja maailmassa ylipäätään on 22 vuoden aikana tapahtunut muutoksia, joita huumausainestrategia ei huomioi.

Huumeiden määrä, käyttäjäprofiilit ja huumekauppa ovat monimutkaistuneet. Huumeiden käyttöä tulee ehkäistä, mutta samaan aikaan tarvitaan toipumista sekä elämän laatua edistäviä toimenpiteitä.

Tässä kymmenen hyvää syytä, miksi huumestrategian aika on nyt:

 

  1. Huumeiden kokeilijoiden ja käyttäjien määrän lisääntyminen.
  2. Aineiden määrän kasvu.
  3. Huumeriippuvaisten ja ongelmakäyttäjien määrän kasvu.
  4. Internetin väylät huumeiden levittämiseen ja erheellisen tiedon jakamiseen.
  5. Huumekysymys Suomessa ja kansainvälisesti on muuttunut.
  6. Huumeet näkyvät katukuvassa.
  7. Valtaväestön asenteet ovat muuttuneet.
  8. Huumeidenkäyttäjien läheisten määrä on kasvanut. Läheiset painivat samojen haasteiden kanssa kuin käyttäjät.
  9. Huumekuolemien määrä on lisääntynyt.
  10. Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä vertaistuen tarjonta ovat monipuolistuneet.

 

Koko päihde- ja mielenterveyspolitiikka vaatii toimia. Mutta nyt on syytä pysähtyä huumeasian äärelle. Kun katsomme taaksepäin, olemme päättäneet savuton Suomi -tavoitteista ja alkoholilain kokonaisuudistuksesta. Uudistetaan aikanaan edistykselliseksi todettu huumestrategia ja katsotaan tulevaisuuteen.

Haluan onnitella juuri valittuja kansanedustajia ja pyydän tulevaa hallitusta kirjaamaan ohjelmaansa, että sosiaali- ja terveysministeriö asettaa toimikunnan laatimaan ehdotuksen kansalliseksi huumausainestrategiaksi.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu