Huumestartegia uusittava!
Eduskuntavaalit saivat minut pohtimaan Suomen huumepolitiikkaa. Puolueilla on varsin erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka meidän pitäisi Suomessa hoitaa huumekysymystä. Yhteinen linja on syytä löytää, jotta pystymme vastaamaan entistä vaikeampiin haasteisiin.
Suomen edellinen huumausainestrategia laadittiin 1997. Huumemaailmassa ja maailmassa ylipäätään on 22 vuoden aikana tapahtunut muutoksia, joita huumausainestrategia ei huomioi.
Huumeiden määrä, käyttäjäprofiilit ja huumekauppa ovat monimutkaistuneet. Huumeiden käyttöä tulee ehkäistä, mutta samaan aikaan tarvitaan toipumista sekä elämän laatua edistäviä toimenpiteitä.
Tässä kymmenen hyvää syytä, miksi huumestrategian aika on nyt:
- Huumeiden kokeilijoiden ja käyttäjien määrän lisääntyminen.
- Aineiden määrän kasvu.
- Huumeriippuvaisten ja ongelmakäyttäjien määrän kasvu.
- Internetin väylät huumeiden levittämiseen ja erheellisen tiedon jakamiseen.
- Huumekysymys Suomessa ja kansainvälisesti on muuttunut.
- Huumeet näkyvät katukuvassa.
- Valtaväestön asenteet ovat muuttuneet.
- Huumeidenkäyttäjien läheisten määrä on kasvanut. Läheiset painivat samojen haasteiden kanssa kuin käyttäjät.
- Huumekuolemien määrä on lisääntynyt.
- Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä vertaistuen tarjonta ovat monipuolistuneet.
Koko päihde- ja mielenterveyspolitiikka vaatii toimia. Mutta nyt on syytä pysähtyä huumeasian äärelle. Kun katsomme taaksepäin, olemme päättäneet savuton Suomi -tavoitteista ja alkoholilain kokonaisuudistuksesta. Uudistetaan aikanaan edistykselliseksi todettu huumestrategia ja katsotaan tulevaisuuteen.
Haluan onnitella juuri valittuja kansanedustajia ja pyydän tulevaa hallitusta kirjaamaan ohjelmaansa, että sosiaali- ja terveysministeriö asettaa toimikunnan laatimaan ehdotuksen kansalliseksi huumausainestrategiaksi.
Nyt on pakko kysyä (vaikka et täällä tunnetusti koskaan vaivaudu vastaamaankaan), että mikäköhän internetin tiedonjakamisessa ja tiedossa on erheellistä? Eiköhän nykyään huumeista kuulla internetin avulla paljon enemmän totuutta kuin on aiemmin saatu esiin niinä aikakausina, jolloin pelkkä valehtelu ja propaganda on ollut ”sallittua” tiedottamista aiheesta. En tietenkään väitä etteikö internet olisi täynnä myös väärää tietoa, monestakin aiheesta, mutta kun ottaa huomioon että rouvan omakin yhdistys on ainakin aiemmin osallistunut aktiivisesti väärän tiedon jakamiseen, niin olisi kiva kuulla yhdistyksen nykyinen linja siihen mikä on ”erheellistä”.
Ilmoita asiaton viesti
Yksiselitteisesti on vaikea määritellä mikä tieto on luotettavaa ja mikä ei. Tämän ehkä jo tiesittekin. Itsekin 1980-luvun lapsena olen kohdannut tuon ajan pelottelevaa valistusta. Se ei mielestäni ole järkevää. Lasten ja nuorten kanssa pitää keskustella asialinjalla.
Oleellista kaiketi on arvioida lähteitä, milloin tieto on julkaissut, kuka on julkaisiaja… jne.
Ilmoita asiaton viesti