Musiikilla päihde- ja mielenterveysongelmien stigmaa vastaan
Kenellä on oikeus lyödä toisen ihmisen elämään stigma eli häpeän leima? Syrjäyttää hänet avoimesti olemasta oma itsensä? Saada hänet tuntemaan häpeää? Minusta se on syrjintää, jota pitää ehkäistä. Ehkäisevän päihdetyön verkoston ja Mental Beauty Recordsin biisikilpailu Se voisit olla sinä vähentää päihteiden käyttöön ja mielenterveyden ongelmiin liittyvää häpeäleimaa.
Mielenterveys on tärkeää pääomaa. Sitä pitää vaalia ja edistää. Päihteiden käyttö on riski mielenterveydelle. Tapahtuu se sitten sinun, minun tai läheiseni toimesta. Päihteiden käyttöön liittyviin kysymyksiin tulee hakea ratkaisuja. Se voit olla sinä. Se voi olla minä, jonka mieli järkkyy.
Keskeistä on ennakoiva ote. Lasten ja nuorten hyvinvointi rakentuu aikuisten hyvinvoinnin varaan. On tärkeää, että kannustamme ihmisiä ilmaisemaan itseä luovan toiminnan ja musiikin tekemisen parissa. Toivomme, että kampanjan avulla vähennämme syrjintää ja edistämme hyvinvointia. Jokaisella on elämässä haasteita ja noloja tilanteita. Ei niitä pidä hävetä. Toivon, että tämä kampanja herätti toivoa, myötätuntoa ja halua toimia syrjintää vastaan.
Työikäisten päihteidenkäyttöön vaikuttaminen ja tutkitun tiedon käyttäminen päätöksenteossa ovat keskeisiä asioita pyrittäessä vahvistamaan erityisesti heikoimmassa asemassa olevien toimijuutta ja mahdollisuuksia vaikuttaa oman elämän hallintaan. Voittajakappaleesta tulee Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston toteuttaman Ei tuomita -kampanjan tunnuskappale.
Olen ylpeä näistä tulevaisuuden taiteilijoista, jotka osallistuivat biisikilpailuun ja sanoittivat ainutlaatuisella tavalla elämää ja sitä, että jokainen voi pudota. Olen myös iloinen upeasta yhteistyöstä. Tuomaristoon kuuluivat artistit Mercedes Bentso, Onni Boi, Harri Kentala ja Mariko Pajalahti sekä Soundi-lehden päätoimittaja Mikko Meriläinen. Lisäksi tuomaristossa oli edustus Music Against Drugs ry:stä. On muistettava, että jokainen voi tippua. Jokainen voi nousta. Meidän on osattava kohdata ihmiset arvostaen. Se voit todellakin olla sinä. Se voin olla minä. Voittajakappale Myrkkyä veressä on Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston Ei tuomita -kampanjan kesän 2019 tunnusbiisi. Onnea voittajalle! Vaikeneminen ei ole kultaa.
Lisää aiheesta. Ole hyvä:
Kappale Spotifyssa: https://distrokid.com/hyperfollow/eituomitakampanja/myrkky-veress-feat-kirsikka
Musiikkivideo EPT-verkoston YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/channel/UCuji59RG-a2IX9D2PQKZ-pg
Kilpailussa palkittiin voittajabiisin lisäksi kolme muuta kappaletta Studiotecin, Musamaailman sekä Kertsi ry:n lahjoittamilla palkinnoilla. Palkitut kappaleet ovat:
Muut eivät tiedä -kappale: Hanna Kankaala (Säv. & San. & sov), tuotanto Lasse Vesala
Mul on tänään tehtävä -kappale: Emilia Neuvonen, Petter Korkman, Johanna Viksten
Siivetön-kappale: Emma Vattovaara.
Kyllä on iso juttu tuo tässäkin ilmenevä käsitteellinen pikkujuttu: Toistuvasti puhutaan päihde- ja mielenterveysongelmista, vaikka viihdeaineiden väärinkäyttö on mielenterveyden häiriö. Tämä liittyy siihenkin, että diagnoosien idea ja tarkoitus on auttaa kärsivää, mutta ei se käytännöissä näin ole. Psykopatia- ja mielenterveysongelmaiset, kaikkensa menettäneet ja mielenterveysongelmaiset ja jopa itsetuhoiset ja mielenterveysongelmaiset ovat myös tässä käsitepelissä mukana. Kun sitten vaikka musiikissa etsitään päämääriä tämän käsiteongelman vallitessa niin riita eli mielenterveysongelma siitä kaikenmaailman auttajien keskuudessa syntyy. Lähtökohdan selkeys on samanlainen juttu kuin tykillä ammuttaessa. Millin vinous alussa on usein satametriä päämäärässä.
Ilmoita asiaton viesti