Kuuntele ja suojele lasta

Lapsen oikeudet on kirjattu YK:n lapsen oikeuksien yleissopimukseen. Se on valtioita sitova ihmisoikeussopimus, joka määrittää muun muassa, että lapsia on suojeltava huumeiden käytöltä. Miksi lapsia ei kyetä suojelemaan hyvinvoivassa Suomessa? Miksi moni lapsi joutuu elämään turvatta?

Lapset ja nuoret tutkivat elinympäristöään. He näkevät asunalueen ja elinympäristönsä eri tavoin kuin me aikuiset. Ojanpientareet, puistojen syrjäiset leikkipaikat sekä ostoskeskukset näyttäytyvät lasten silmin erilaisina kuin meidän aikuisten silmin. Aikuinen osaa välttää paikkoja, joissa voi esiintyä huumehaittoja kuten esimerkiksi käytettyjä huumeneuloja. Lapsi ei osaa. Lapsilla on oikeus huumeettomaan  kasvuympäristöön. Tämä ei vielä valitettavasti toteudu asuinympäristöissä eikä jokaisessa perheessä. Tarvitaan sosiaalisen ilmapiirin muutosta, huolenpitoa kasvuympäristöstä ja halua turvata lapsuus. Siksi lastensuojelua tulee vahvistaa, haasteisiin pitää puuttua rohkesti ja huumehaittoja on vähennettävä.

Uusi Taite-lehti kysyi lapsilta huumeista, ja vastauksissa kuului selvästi pelko ja epätietoisuus. Meidän aikuisten on valmistauduttava puhumaan huumeista lasten kanssa. Kun he kysyvät aiheesta, kysymyksiin pitää vastata ja aiheesta kannattaa keskustella. Kahden huumeriippuvaisen vanhemman lapsi, Ida, nostaa omassa tarinassaan lastensuojelun vahvuuden esiin. Lapsen paras olivat osaavat, ammattitaitoiset ja välittävät työntekijät, joilla oli aikaa. Idan tarinasta välittyy, millaista on olla lapsi, vasta alle 3-vuotias, huumeperheessä. Olisi ihme, jos yksin jääminen ei olisi jättänyt lapseen jälkiä.  Suomessa sijoitettiin viime vuonna kiireellisesti pois kotoaan 4 400 lasta. Onko huostaanotto sittenkään niin huono asia, jos se liittyy lapsen, nuoren tai vanhempien huumeiden käyttöön?

Huono asia on se, että huumetilanne on päässyt monimutkaistumaan ja laajenemaan. Asialle voidaan tehdä paljonkin, jos vain tahtoa riittää. Kansallisella päihde- ja huumestrategialla voidaan puuttua ongelman syihin. Konkreettisella avulla voidaan tukea yksittäisiä perheitä takaisin kiinni elämään.

Irti Huumeista ry:llä on käynnissä Oikeus turvalliseen arkeen -hanke, jossa tuetaan perheitä, jotka kamppailevat arjessaan huumeongelman kanssa. Kun jaksaminen loppuu, arjen ruutiinit unohtuvat ja niiden tuoma turva katoaa. Hankkeessa tuetaan perheitä löytämään takaisin voimavaransa, jotta lapset saisivat elää lapsuuden omassa perheessään. Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja puolestaan toteaa haastattelussamme: ”Olisi hyvä, jos perheen ongelmaan paneutuisi moniammatillinen tiimi”. Haasteena on tiukka sektoroituminen. ”Lainsäädännön kaikkia mahdollisuuksia käytetään yllättävän vähän”, Kananoja toteaa.

Eri näkökulmista nousee yksinkertainen tavoite: Lapsella on oikeus huumeettomaan kasvuympäristöön. Lapsia on suojeltava. Lastensuojelun tehtävänä on suojella lasta, kun vanhemmat eivät siihen pysty. Surullista on se, että Idan kaltaisia lapsia ja nuoria on Suomessa paljon. Liian paljon. 

Kysyimme lapsilta, mitä haluaisit tietää huumeista. Kysymyksiä riitti, ja ne yllättivät aikuisen. Miten lapset osaavat kysyä esimerkiksi: ”Miksi tulee iso riippuvuus?” tai ”Mitä tapahtuu, jos äiti käyttää huumeita ennen lapsen syntymää?” Suosittelen aikuisia avartamaan omaa maailmaansa ja kysymään lapselta. Lapsi näkee asioita, joita me aikuiset emme aina huomaakaan hänen näkevän.

Pysähdy kysymään lapsen tunteista ja ihmettelemään elinympäristöäsi lapsen kanssa. Meidän aikuisten tärkein tehtävä on olla läsnä lapselle. Lapsissa on tulevaisuus.

 

Uusin Taite-lehti luettavissa nyt. 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu