Rakkautta, seksiä ja huumeita

YK:n yleiskokous julisti vuonna 1984 kesäkuun 26. päivän huumeiden väärinkäytön ja huumausainekaupan vastaiseksi päiväksi. Nyt vietetään myös Pride-viikkoa. Ihmisoikeuksien ja rakkauden viikkoa.

Jotkut kysyvät minulta, miksi Irti Huumeista ry:n pitää juhlistaa viikkoa. Tässä muutamia syitä. Minusta Pride-viikon syvin olemus liittyy ihmisoikeuksiin ja rakkauteen. Valitettavasti myös huumekokeilut ja satunnaiskäyttö liittyvät usein juhlimiseen, uusien ihmissuhteiden luomiseen ja nautiskeluun. Onkin tärkeä muistaa, että ihmisellä on paitsi oikeus olla oma itsensä, jokaisen on myös syytä huolehtia itsestään ja läheisistään.

Pride-viikko ja huumeiden vastainen päivä saavat minut pohtimaan huumekulttuuria ja seksiä. Onko huumeiden käyttäjä sairas? Miten huumeet ja seksuaalisuus liittyvät yhteen? Missä menee huumesairauden raja? Selvää on, että stigmat istuvat vahvassa.

Huolestuttavimpaan chemsex-ilmiöön törmäsin aikanaan Englannissa haittoja vähentävän työn yksikössä. Siellä olivat yleistyneet parinvaihtobileet, joissa yhdellä osallistujista oli HIV ja jännityksestä haettiin kiihotusta. Näissä bileissä ei suojauduttu kondomilla tai millään muullakaan. Bilettämässä oli sekä heteroja että homoja. Tähän ilmiöön en ole törmännyt Suomessa.

Chemsexissä päihteitä käytetään nimenomaan seksiä varten. Luulen, että tällä viikollakin näitä bileitä pidetään. Tärkeää on muistaa huolehtia itsestä ja omasta turvallisuudestaan. Suomessa chemsex-ilmiö ei näy huumeiden käyttäjille tarkoitetuissa terveysneuvontapisteissä juurikaan, joten chemsexiä varten ei ole koottu omaa terveysneuvontapakettia, kuten Englannissa. Siellä markkinoitiin etenkin naisten kondomeja, koska näin huumeita käyttävät naiset pystyivät suojautumaan itse ilman, että seksikumppani välttämättä edes tiesi suojautumisesta. Ehkä Suomessa haittoja vähentävä työ pitäisi jalkauttaa suoraan seksikauppoihin ja bileisiin.

Chemsex bileitä järjestetään usein miesten kesken, mutta tässäkään ei pidä tehdä yleistystä. Seksibileitä ja parinvaihtoa harrastavat ihmiset eivät harrastuksestaan juuri huutele. Usein siitä ei kerrota edes lähipiirille. Jari Sillanpää -kohun yhteydessä iltapäivälehdet ihmettelivät nesteytystä ja meta-amfetamiinin käyttöä. Itse en ihmettele, sillä jos urheillaan seksin parissa tuntitolkulla huumeiden voimalla, juominen saattaa unohtua. Häpeän vuoksi tiputukseen hakeutuminen saattaa olla este ja motivoida tekemään suonensisäinen nesteytys itse. Irti Huumeista ei hyväksy huumeiden käyttöä, mutta jokainen huumekuolema on liikaa. Siksi muistutan, että elimistö tarvitsee riittävästi lepoa ja stimulanttien käytön yhteydessä on tärkeää muistaa juoda vettä tai kivennäisvettä. Nestehukan tai muun terveydenhoitoa vaativan tilan myötä on uskallettava turvautua sairaanhoitoon. 

Nuoret miehet ovat kertoneet turvautuvansa chemsex-bileisiin päästäkseen seksuaalisuuteensa liittyvästä häpeästä. Julkisuudesta saa muutoinkin helposti käsityksen, että homous on miehille vaikea asia. Antti Holma kirjoitti yli vuosi sitten Apu-lehden kolumnissa: ”Seksuaalisuuteni hävetti minua silloin ja se hävettää minua nyt.” En usko, että häpeä liittyy pelkästään homouteen. Monia ujostuttaa ja hävettää oma seksuaalisuus. Ei mikään ihme, että rohkaisua haetaan erilaisista päihteistä. Oma seksuaalisuus ja sen löytäminen on vaikeaa. Huumeiden yhdistäminen siihen ei ole järkevää, mutta se on ymmärrettävää. Seksiin liittyy jännitystä, ja siinä täytyy laittaa itsensä likoon. Huumeilla voidaan vaikuttaa hetkellisesti omaan seksuaalisuuteen ja esimerkiksi pidentää seksin kestoa. Uskon, että moni – oli sitten homo, hetero tai joku muu – on rentoutuakseen nauttinut alkoholia ennen seksikokeiluja. Toivon, että ympäristön odotukset ja paineet helpottuvat ja erilaiset seksuaalisuuden muodot ymmärretään ja hyväksytään paremmin. Silloin ei tarvitse hävetä eikä pelätä omaa seksuaalisuuttaan eikä turvautua päihteisiin sen takia.

Ehkäistään huumehaittoja, nautitaan kesästä ja suojaudutaan seksibileissä. Vaikeistakin asioista pitää uskaltaa puhua. Vaikeneminen ei ole kultaa. Rakkauden täyteistä Pride-viikkoa ja hyvää huumeiden vastaista päivää!

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu