Tunteiden vuoristorataa huumeriippuvaisen rinnalla
Irti Huumeista ry piti läheisten päivät 13.7.-14.7.2019 Lahdessa osana Ida Tynin opinnäytetyötä. Läheisiltä kysyttiin keväällä 2019, millaisia asioita päivillä pitäisi käsitellä. Suunnittelu tehtiin yli seitsemänkymmenen läheisen vastausten pohjalta.
Paikalla oli erilaisia huumeiden käyttäjien läheisiä, eri puolilta Suomea isoilta ja pieniltä paikkakunnilta sekä erilaisista yhteiskuntaluokista. Osa oli menettänyt läheisensä. Osa pelkäsi menettävänsä. Alussa tunnelma oli jännittynyt. Monet olivat selvästi odottaneet pitkään tätä tilaisuutta. Tunnelma rentoutui kuitenkin nopeasti. Omaa elämää ja tunteita jaettiin avoimesti. Jo esittelykierros herkisti monet, ja useat keskustelut tarjosivat ajateltavaa.
Elämä huumeriippuvaisen läheisenä tarjoaa monimutkaisen, vaihtelevan tunteiden vuoristoradan. Monet ovat eläneet tuolla vuoristoradalla hiljaa ja kylmän viileästi, vaikka kuinka pelottaisi, vatsasta nipistäisi tai tekisi mieli huutaa kauhusta. Jotkut kuvasivatkin, että päiville lähtö vaati rohkeutta. Osallistuminen herkisti jokaista, kun tiesi, että voi tulla omana itsenään eikä tunteita tarvitse piilottaa. Tieto siitä, että vertaiset ymmärtävät ja hyväksyvät, sai monet liikkeelle, voittamaan jännityksensä ja osallistumaan läheisten päiville.
Päivien aikana puhuimme paljon asiaa ja asian vierestä. ihmiset olivat pidättäneet tuntemuksiaan ja kokeneet tuskaa yksin yrittäessään selviytyä arjessa. Kohtaamisissa tukea annettiin ja saatiin. Ajoittain itketti ja ajoittain nauratti. Ihan kuin elämässä yleensä. Kun huumeiden käyttäjien läheisille tarjoutui paikka näyttää tunteita vertaisporukassa, tunteet nousivat pintaan jo heti esittelykierroksella.
Kun päivällä työskentelimme tunteiden kanssa ja etsimme elämän voimavaroja, illalla saatoimme viettää aikaa yhdessä nauraen ja puhuen. Tuntui, kun olisimme tunteneet jo pitkään. Kun kotiinlähtö koitti, tunnelma oli haikea ja lämmin. Ihmiset halailivat ja moni suunnitteli jo osallistuvansa syksyllä 19.-20.10.2019 Irti Huumeista ry:n jäsenviikonloppuun.
Huumeiden käyttäjien läheisten arkea on monen hankala ymmärtää ja oikeanlaisia lohduttavia sanoja on vaikea löytää. Vertaisyhteisön ymmärrys, aitous ja kohtaamiset voimaannuttavat. Pitää muistaa, että jokainen huumeriippuvainen on jonkun läheinen. Puhukaamme heistä sen mukaisesti.
Pitävätkö vanhemmat yms muut läheiset huumeriippuvaisia rikollisena?
Itse en heitä rikollisena pidä, laki pitää.
Olisiko aika dekriminalisoida käyttö ja antaa apua heille jotka sitä kaipaavat.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kertoikohan Mirka huumeriippuvaisten läheisille, että Portugalin mallin mukaan n. 75% huumekuolemista voitaisiin estää vaihtamalla rankaiseminen hoitamiseen? Vai olisiko se ”huonoa bisneksille”? Mitä enemmän hysteriaa, sitä enemmän tulee tukea?
Ilmoita asiaton viesti
Ai niin unohdin
Ilmoita asiaton viesti
Piti arvata että huumeiden laillistamisen aktivistit löytävät tiensä jopa huumeongelmaisten kärsivien ja surevien läheisten luokse.
Ilmoita asiaton viesti
Huumeiden laillistamista – käytön dekriminalisaatiota ajavat haluavat aidosti ehkäistä huumeista johtuvia ongelmia, ei mitään moraaliposeerausta mikä vain pahentaa haittoja, sekä lisää myös kuluja, kuten Mirkan ja IHRYn kannattama ”kahden raiteen malli”.
Niin kauan kun käyttäjät on rikollisen asemassa, se heijastuu myös läheisiin negatiivisesti. Ongelmakäyttäjät ei uskalla hakea apua ja elää kaksoiselämää, tai sitten täysin yhteiskunnan ulkopuolella, viihdekäyttäjä taas pelkää kiinnijäämistä ja siitä mahdollisesti koituvaa syrjäytymiskierrettä. Miten luulet että nämä vaikuttaa käyttäjän personallisuuteen ja käytökseen?
Siihen vielä joku hysteerinen vanhempi IHRYn propagandalla varustettuna pää punaisena puhuu ihan höpöjä huumeista…
Ilmoita asiaton viesti
Vai propagandaakin vielä. Kova on halu päästä poliittisessa väittelyssä niskan päälle, keinolla millä hyvänsä. Sääntö 1: Mustamaalaa ja kyseenalaista vastustajasi rehellisyys ja motiivit.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen tutustunut IHRYn materiaaliin vuosikymmenten ajan, ja täydeksi propagandaksi sitä on kutsuttava. Pelko myy tietenkin, että ymmärrän kyllä tyylin, mutta älyllisesti rehellistä se ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Jos selität tarkemmin, kuuntelen.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhempien pelottelua vanhentuneilla, tai valheellisilla väittämillä. Toki nyt Mirkan aikana on menty Riipisen sekoiluista eteenpäin, mutta aika paljon samaa höpöä mukana, kuin silloin 90-luvulla kun kävivät meitä vuosittain ”valistamassa”. Ongelmakäyttäjien vanhemmille tukiryhmät on varmaan tärkeitä, mutta ei jos siellä luodaan lisähysteriaa.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmasta löytyy totuuksia, ja niistä voi valita mieleisensä. Mahdollisia vaihtoehtoja voidaan keksiä enemmän kuin kaksi, joten kahden tietyn vaihtoehdon vertailu ei välttämättä ole lopullinen ja paras mahdollinen totuus.
Ilmoita asiaton viesti