Tunteiden vuoristorataa huumeriippuvaisen rinnalla

Irti Huumeista ry piti läheisten päivät 13.7.-14.7.2019 Lahdessa osana Ida Tynin opinnäytetyötä.  Läheisiltä kysyttiin keväällä 2019, millaisia asioita päivillä pitäisi käsitellä. Suunnittelu tehtiin yli seitsemänkymmenen läheisen vastausten pohjalta.

Paikalla oli erilaisia huumeiden käyttäjien läheisiä, eri puolilta Suomea isoilta ja pieniltä paikkakunnilta sekä erilaisista yhteiskuntaluokista. Osa oli menettänyt läheisensä. Osa pelkäsi menettävänsä. Alussa tunnelma oli jännittynyt. Monet olivat selvästi odottaneet pitkään tätä tilaisuutta. Tunnelma rentoutui kuitenkin nopeasti. Omaa elämää ja tunteita jaettiin avoimesti. Jo esittelykierros herkisti monet, ja useat keskustelut tarjosivat ajateltavaa.

Elämä huumeriippuvaisen läheisenä tarjoaa monimutkaisen, vaihtelevan tunteiden vuoristoradan. Monet ovat eläneet tuolla vuoristoradalla hiljaa ja kylmän viileästi, vaikka kuinka pelottaisi, vatsasta nipistäisi tai tekisi mieli huutaa kauhusta. Jotkut kuvasivatkin, että päiville lähtö vaati rohkeutta. Osallistuminen herkisti jokaista, kun tiesi, että voi tulla omana itsenään eikä tunteita tarvitse piilottaa. Tieto siitä, että vertaiset ymmärtävät ja hyväksyvät, sai monet liikkeelle, voittamaan jännityksensä ja osallistumaan läheisten päiville.

Päivien aikana puhuimme paljon asiaa ja asian vierestä. ihmiset olivat pidättäneet tuntemuksiaan ja kokeneet tuskaa yksin yrittäessään selviytyä arjessa. Kohtaamisissa tukea annettiin ja saatiin. Ajoittain itketti ja ajoittain nauratti. Ihan kuin elämässä yleensä. Kun huumeiden käyttäjien läheisille tarjoutui paikka näyttää tunteita vertaisporukassa, tunteet nousivat pintaan jo heti esittelykierroksella.

Kun päivällä työskentelimme tunteiden kanssa ja etsimme elämän voimavaroja, illalla saatoimme viettää aikaa yhdessä nauraen ja puhuen. Tuntui, kun olisimme tunteneet jo pitkään. Kun kotiinlähtö koitti, tunnelma oli haikea ja lämmin. Ihmiset halailivat ja moni suunnitteli jo osallistuvansa syksyllä 19.-20.10.2019 Irti Huumeista ry:n jäsenviikonloppuun.

Huumeiden käyttäjien läheisten arkea on monen hankala ymmärtää ja oikeanlaisia lohduttavia sanoja on vaikea löytää. Vertaisyhteisön ymmärrys, aitous ja kohtaamiset voimaannuttavat.  Pitää muistaa, että jokainen huumeriippuvainen on jonkun läheinen. Puhukaamme heistä sen mukaisesti.

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu