Päihderiippuvuudet on nähtävä sairauksina ja hoito on turvattava
Päihderiippuvuudesta toipuvista on liian vähän tietoa, etenkin huumeiden osalta. Julkisuudessa on esitetty, että normaaliin elämään pääsee palaamaan vain 0,5 tai 5 prosenttia huumeriippuvuutta sairastavista. Tutkittua tietoa ei Suomessa ole, sillä arviot jo huumeita käyttävien ihmisten ja päihderiippuvuuteen sairastuneiden ja toipujien määristä vaihtelevat suuresti. THL:n johtava asiantuntija Tuukka Tammi twiittasi 31.5. yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan jopa 75 prosenttia toipuu addiktiosairaudesta, tosin monet vasta vuosikymmenien kamppailun jälkeen.
Me kaikki tiedämme, että huumeisiin kuolee vuosittain satoja ihmisiä, useimmiten nuoria, mutta monia myös vuosien huumeiden käytön takia. Niin kauan kuin on elämää, on toivoa. Meidän tulee lisätä tätä toivoa tarjoamalla vieroitushoitoa ja kuntoutusta. Yhdysvaltalaisessa artikkelissa 56-vuotias toipuja Anne Mable-Jones sanoo, että huumeet vievät hänet syöksykierteeseen, jota vastaan oli vaikea pyristellä. Hänellä toipuminen kesti retkahduksineen yli kymmenen vuotta. Nyt hän elänyt raittiina 20 vuotta. Pitää muistaa, että krooninen riippuvuus sairaus säilyy, vaikka se ei oireile aktiivisesti, eli päihteiden käyttö on loppunut.
Meillä Suomessa on lukuisia Mable-Jonesin kaltaisia esimerkkejä. Syöksykierteen huumeriippuvuuden syvenemiseen voi pysäyttää. Sitä varten tarvitaan resursseja, osaamista ja joustavuutta, jotta hoitoon haluava saa heti hoitopaikan. Helsingin kaupunki on antanut palvelulupauksen hoitoon pääsystä 21 vuorokauden sisällä lähetteen saapumisesta. Ensin on siis saatava lähete. Tämä on ikuisuus riippuvuussairauden kanssa kärsivälle ja haastaa hoidon alun. Monissa paikoissa tilanne voi olla vielä haastavampi. Mikkelissä hoitolupaus on viikon, mikä on jo selvästi parempi ‑ siihen tulee Suomessa pyrkiä yhdenvertaisesti.
Huumeriippuvuus oireilee fyysisesti, sosiaalisesti ja psyykkisesti. Harva toipuu kerralla. Huumeriippuvuudet ovat fyysisesti vakavia, kroonisia aivosairauksia, jotka hoitamattomina johtavat kuolemaan. Huumeriippuvuussairaudet kehittyvät huomaamatta, ja monet sairastuneet kieltävät sairastuneensa. Sairastuminen heijastuu laaja-alaisesti elämän kaikille osa-alueille. Sairauden kehittyessä ihmiselle kehittyy sosiaalisia, fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia. Taustalle jäävät terveet elämäntavat, joihin kuuluvat esim. hygienian hoito, ravitsemus ja uni. Sosiaaliset haasteet liittyvät esimerkiksi huumemaailman ihmissuhteisiin, toimintatapoihin, asumiseen ja toimeentuloon. Huumeiden käyttö ja huumemaailman tavat haastavat ihmisten psyykkistä hyvinvointia. Huumemaailman julmuudet aiheuttavat vakavia traumoja.
Tällä hetkellä vierotushoitoon pääsy on useilla paikkakunnilla liian vaikeaa. Hoito- ja kuntoutuspolut katkeilevat. Esimerkiksi vieroitushoidon jälkeen ihminen voi palata kotiinsa odottamaan jatkohoito- tai kuntoutuspaikkaa, jolloin on todennäköistä, että hoitosuunnitelma ei toteudu. Kuntoutus- ja hoitojaksot ovat lyhyitä. Toisaalta esimerkiksi yliannostustilanteiden yhteydessä päihdehoito jää valitettavan usein suunnittelematta ja aloittamatta, jolloin ihminen palaa käyttämään huumeita. Tämä on käsittämätöntä. Eihän sydänkohtauspotilastakaan lähetetä kotiin ilman jatkohoitosuunnitelmaa ja asianmukaista lääkitystä. Miksi siis huumeriippuvainen lähetetään?
Huumeriippuvaisen ja rikollisen identiteetistä poiskasvamien ja uuden identiteetin löytyminen saattavat kestää hoidon jälkeen vuosia. Jälkikuntoutuksen ja seurantajaksojen merkitystä ei vieläkään ymmärretä. Kun kuntoutus on käynnistynyt hyvin, kuntoutuja jätetään nykyisin selviytymään vertaistuen keinoin. Kuitenkin ajoittain olisi tarvetta ammatilliselle tuelle ja seurannalle, jotta kuntoutuvakin saisi tietää, kuinka hän on edennyt ja saisi apua ja tukea ylitsepääsemättömiltä tuntuviin haasteisiin. Toivon, että toipuvalle ja kuntoutuvalle olisi kontrollit samaan tapaan kuin esimerkiksi syöpään sairastuneille ihmisille. Kyseessä on sairaus, ja jälkihoidon toteutus on yhtä tärkeää kuin vieroitus- ja kuntoutusjaksonkin. Mikäli riippuvuussairaus alkaa oireilemaan, on siihen syytä puuttua jälkihoidon kautta. Monesti jälkihuollon avopalvelujen yhteydenpito katkeaa liian nopeasti, ja siten ammatillinen tuki jää etäiseksi.
Päihdetilastollinen vuosikirja kertoo karusti, että toissa vuonna työkyvyttömyyseläke myönnettiin 2 200 henkilölle huumeiden aiheuttamien elimellisten aivo-oireyhtymien ja käyttäytymisen häiriöiden takia. Näistä huumesairaus oli pääsairautena 247 ihmisellä. Luvuissa eivät ole muut huumesairaudet. Mitä aiemmin huumeriippuvuus todetaan ja hoidetaan, sitä paremmin pystytään estämään huumeista johtuvia aivo-oireyhtymiä ja muita huumesairauksia. Monet huumeista toipuvat ja toipuneet ovat yhteiskunnan täysivaltaisia jäseniä perheineen ja työpaikkoineen.
Esitän, että jälkikuntoutus turvataan. Eli yhteydenpitoa kuntoutusjakson jälkeen avohoidossa jatketaan ja voidaan harventaa, mutta sitä ei lopeteta. Kuntoutujaa tulee tavata tai hänen kanssaan keskustella vielä vuosien jälkeen hänen tilanteestaan ja elämästään sairauden kanssa. Mikäli tilanne muuttuu akuutiksi, voidaan tarjota vieroitushoitoa ja uutta kuntoutusta. Jos sairastunut kokee, että riskejä retkahdukselle on ilmassa, intervallihoitojakso voi olla perusteltua. Eihän muidenkaan pitkäaikaissairauksien tai mahdollisesti uusivien sairauksien osalta hoitoa katkaista kokonaan, ellei potilas niin toivo.
Huumeriippuvuuteen liittyvä stigma ja asenteet sairastuneita sekä heidän läheisiään kohtaan haastavat myös hoitohenkilökuntaa. Haastetta riittää siinä, että päihdehoitoon suhtauduttaisiin sairautena ja hoito suunniteltaisiin aina, kun päihderiippuvuus tulee ilmi terveydenhuollossa tai sairaanhoidossa. Hoitoon pääsy ja hoitopolut ovat valtakunnan päättäjien lisäksi sotealueiden päättäjien vastuulla. Haaste siis sinne.
Lähteet:
There is life after addiction. Most people recover (npr.org)
Tämä on tätä sosiaalidemokraattista puppua. Huumeiden käyttö ei ole sairaus vaan valinta. Vaivasta ei parane terapialla vaan otteiden on muututtava terveeseen suuntaan, jossa käyttäjä laitetaan heti pakkohoitoon.
Meillä nykyiset käytännöt ovat tuottaneet vain entistä pahemman ongelman. Alan ns. hoitoammattilaiset ovat yhdessä lainsäätäjän kanssa syyllisiä ja täysin kädettömiä.
Maailmalla on saatu erinomaisia tuloksia huumeveikkojen hoidossa ruumiillisella työllä, jota vastaan saa ylläpitonsa. Hoidettavat eristetään kavereistaan ja asutetaan työmaille kauas urbaaneista ympäristöistä.
Valitettavasti nämä hoidot ovat itse maksettavia ja vain varakkaiden ulottuvilla.
Ilmoita asiaton viesti
Huumeiden käyttö ei ole sairaus vaan valinta.
—————————
Eikös tämä koske myös alkoholin käyttäjiä?
Ilmoita asiaton viesti
Koskee toki alkoholisteja myös.
Ilmoita asiaton viesti
Koskee toki alkoholisteja myös.
———————————-
Eli jos käyttää kerran kannabista on hoidon tarpeessa mutta alkoholia voi juoda reippaastikin ilman hoidon tarvetta.
Näinhän ne alkon miehet itselleen valehtelevat.
Ilmoita asiaton viesti
Ainut joka pitäisi laittaa pakkohoitoon on sinä, koska tulkitset reaalimaailmaa niin vääristyneesti.
Ennen poliittiset vastustajat suljettiin mielisairaaloihin.
Pakkohoitopäätös ei ole mattimeikäläisten käsissä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ennen poliittiset vastustajat suljettiin mielisairaaloihin.”
Tämäkö olisi ratkaisusi eriäviä mielipiteitä esittävien suhteen?
Ilmoita asiaton viesti
Minun ratkaisuni?
Ei tietenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit että: ”Ainut joka pitäisi laittaa pakkohoitoon on sinä, ….” Hämäläiselle.
Ja jatkoit: ”Ennen poliittiset vastustaja……”.
Kuinka tuo pitäisi ymmärtää?
Ilmoita asiaton viesti
Lainsäädännöllä ei saa suobella addiktin kyvyttömyyttä hallita aineiden käyttöäään. Hän ei ole oikeustoimikelpoinen vaan hoidosta päättävät muut. Ruumiillinen työ tepsii parhaiten.
Ilmoita asiaton viesti
”Maailmalla on saatu erinomaisia tuloksia huumeveikkojen hoidossa ruumiillisella työllä…”
No ei todellakaan ole saatu, onhan tätä Suomessakin kokeiltu päihdeongelmaisten kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
On saatu, mutta ei ruumilisella työllä.
Asenteilla, niiden muutoksella ja uudella suhtautumisella asiakkaisiin ja omilla järkevillä hoito-ohjelmilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Maailmalla on saatu erinomaisia tuloksia huumeveikkojen hoidossa ruumiillisella työllä…”
-No ei todellakaan ole saatu, onhan tätä Suomessakin kokeiltu päihdeongelmaisten kanssa.-
*On saatu, mutta ei ruumilisella työllä.*
Tsiisus.
Ilmoita asiaton viesti
Luitko kommenttini, tarkasti, vai oletko sitä mieltä että hyvillä hoidoilla Suomessa ei ole saatu hyviä tuloksia?
En ottanut mitään puoltavaa kantaa ruumillisen työn puolesta. Päinvastoin, se on mennyttä aikaa kolmenkymmenen vuoden takaa…
Ilmoita asiaton viesti
Voi helvetin vittu, vastasin tuohon Hämäläisen aivoripuliin ettei ole tuolla saatu tuloksia ja sinä idiootti perään että onhan, mutta ei ole. ARGH.
Ilmoita asiaton viesti
Vastasit kommenttiin ”Vastaus kommenttiin: #3681364”
Kannattaa rauhoittua ja lopettaa nimittely. Keskustelua ja näkemyksiä voi jatkaa ja jokainen pitää omat milelipiteensä, ne on vain mielipiteitä.
Vastasin että on saatu hyviä tuloksia, mutta ei pakkotyöllä.
Olen samaa mieltä tuosta pakkoleiriajattelusta se ei toimi! Ei olle toiminut, eikä tule toimimaan. Sekin on vain minun näkemykseni…
Ilmoita asiaton viesti
Paras kun vielä aloit kuittailemaan lukemisen ymmärtämisestä. Tuo oli niin jonninjoutavaa kun voi olla.
”Vastasin että on saatu hyviä tuloksia, mutta ei pakkotyöllä.”
Et vastannut, vaan vastasit minulle kun olin vastannut Hämäläiselle ettei sillä ole saatu hyviä tuloksia (siis pakkotyöstä kyse, ei mistään muusta puhuttu), sitten sinä tulet länkyttämään *On saatu, mutta ei ruumilisella työllä.* Ei helvetti jos et vieläkään ymmärrä. Lue niin kauan että ymmärrät.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole kokeiltu työhön pakottamista ylöspitoa vastaan ja on saatu hyviä tuloksia yksityisissä hoitopaikoissa. Muualla ei verovaroilla hyysätä tätä väkeä vuodesta toiseen kuten meillä. Veronmaksajat eivät tätä hyväksy.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessakin on kokeiltu alkoholistien kohdalla pakkotyötä, eipä se toiminut alkuunkaan. Ei ehkä niissä sinun ihannemaissasi, mutta kyllä ”muualla” päihdehoito on yleisesti paremmalla tolalla mitä verrokkimaihin tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Portugalissa saatiin erinomaisia tuloksia dekriminalisoimalla käyttörikos ja panostamalla hoitoon .
Yhdysvalloissa saatiin ei niin erinomaisia tuloksia kovilla huumausainetuomioilla. Tällä hetkellä siellä on opioidikriisi käynnissä, aikaisemmin crack-epidemia, puhumattakaan katujengiväkivallasta. Ihailemasi tie vie aina vain suurempiin huumehaittoihin. Huolimatta rangaistuksista tai vankila-mallisesta ”työleiristä” niin huumeiden käyttö on vain lisääntynyt vuosi vuodelta ympäri maailman.
Ilmoita asiaton viesti
Huumeiden käytön aloittaminen on oma valinta, mutta se jos mikä kääntyy sairaudeksi.
Riippuvuus tulee niin vahvaksi, että ihminen on aineensa orja.
Ilmoita asiaton viesti
Juha jaksaa tuota pakkotyö ajatusta jakaa ja ihannoida. Mikään ei onnistu pakolla.
Siinä olet oikeassa että meillä käytännöt ovat tuottaneet huonoja tuloksia, miksi sitten ei toteuteta, sitä mallia mitä esim. ”jenkkilässä” toteutetaan. Puhutaan hoitojaksoista ja tuetusta asumisesta, ei ruummilisesta työstä. Se on totta että ”jenkkilässä” hoito maksaa ja on itse kustannettava.
Aiheen kirjoittaja on oikeassa siinä että, hommaa alkaa tökkimään hoidon jälkeen. Mistä se johtuu, juuri siitä että, jatko ja ylläpitohoitoa ei hoideta asiallisesti.
Alempana käydään keskustelua onko päihderiippuvuus sairaus, siitä voi jokainen Googlettaa ja lukea, että päihderippuvuus on määritelty sairaudeksi.
Sekin on totta että puhutaan addikkitioista, sekin on totta että että, on olemassa hyviä ja huonoja riippuuvuuksia.
Riippuvuksille on oma määritelmä, tämän määritelmän mukaan myös joukkoliikenne täyttää tämän määritelmän.
Respti on yksinkertainen, ei tarvita muuta kuin hyvä hoitopaikka, päihteetön asumisyksikkö, jossa ollaan 1-2 vuotta, sen jälkeen, oma asunto ja sinne kotiin vietävät palvelut.
Puhun kokemuksesta, olin itse päihteettömän yksikön vastaava 13 vuotta. Osa asukkaista kouluttautui, osa kävi työssä, asumisyksikön säännöt oli tiukat.
Tulokset oli kuitenkin paremmat kuin monilla hoitolaitoksilla.
Kun jäin pois työstä maksaja, eli palvelun ostaja vaati muutoksen, että asuntoon pitää päästä myös päihyneenä.
Kysyinkin, miksi?
Millä periaatteella paikka on nyt päihteetön yksikkö!
Sillä peruusteella että kaupunki/kunta joutuu tuottamaan asumispalveluja asunto ensin periaatteella, johon myös laki velvoittaa.
Kunta/kaupunkipäättäjät, päättävät asiat mitä palveluja ostetaan. Katse sinne suuntaan.
Päihdetyössä tarvitaan muutosta, mutta niin kauan kun suuret toimijat ja kaupunki/kunnat jatkaa tätä lepsuilua, se ei onnistu.
Pakkotyöstä sen verran että -90 luvulla lopetettiin nämä työsiirtolat, joita kutsuttiin huoltoloiksi, niitä oli Lapinjärvellä, Hyvinkäällä ja joku paikka oli myös jossain muulla paikkakunnalla.
Tänäpäivänä on olemassa hyviä hoitopaikkoja tarjolla, ne ei valitettavasti ole A-Klinikan tai A-Klinikka säätiön paikkoja, tai kuntien/kaupunkien omia hoitopaikkoja, siksi niihin ei anneta maksusitoumuksia.
Panostus pitääkin keskittää siihen jaksoon kun henkilö pääsee pois hoitopaikasta, eli jatko ja ylläpitohoitoon. Nyt se on hoitamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Eli isätään tähän se päätäntävalta, joka nyt siityi sinne SOTE alueiden vastuulle!
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä kokemuksia ja nänemyksiä. Kirjoitan aiheesta tahallani suppeasti keskittyen muutoksen tarpeeseen.
Työleirin ei tarvitse olla mikään rangaisgusleiri vaan paikka, jossa on säännöllinen ohjelma ja järkevää ruumiillista työtä eikä jotain keinotekoista kuntosalitouhua.
Kropan rasitus parantaa mielen kieroutumia, mihin mikään terapia ei pysty. Työn tulokset nostavat itsetuntoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Huumeriippuvuus on sairaus.
Nämä ihmiset alkaa olla toisille vaaraksi, jotka lähtee mututuntumalla tekeen pakkohoitopäätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Muistutan, että pakkohoitopäätöstä ei kevein perustein tehdä ja nykyään on avohoito. Tämä on se realiteetti missä elämme.
Ilmoita asiaton viesti
”Riippuvuus sairaudet kuitenkin väistämättä näyttäytyvät eri valossa kuin ns. perinteiset sairaudet. Kun isäntä kärähtää vieraan vaon kyntämisestä voi hän vedota sairauteensa joka tunnetaan nimellä ”seksi addiktio”. Jokainen voi lähestyä tilannetta parhaaksi katsomallaan tavalla”
Ei se aivan noin mene. Kyllä addiktioille löytyy objektiiviset määritelmät.
Nykymaailma on kehittyneempi ja se vain tunnistaa addiktion mitä se ei ennen tehnyt. Kun ongelma on tunnistettu niin sitä voidaan myös hoitaa. Mutta hoito onnistuu vain jos potilas haluaa eroon.
Ennen isäntä joka pelasi maatilansa ja sen jälkeen hirtti itsensä oli moraaliton paskiainen. Nykyään peliaddiktiivista voidaan hoitaa (jos haluaa)
Ilmoita asiaton viesti
”Kun ongelma on tunnistettu niin sitä voidaan myös hoitaa. Mutta hoito onnistuu vain jos potilas haluaa eroon.”
Tämä on kiistatta kuntoutumisen keskeinen lähtökohta. Valitettavasti joissain kieroutuneissa tilanteissa addikti saattaa päätyä ”hoitoihin” ulkoisista syistä tai jonkin mahdollisen edun takia. Epäilen myös että huumehommissa korvaushoitoa käytetään täydentämään aineiden saantia.
Ilmoita asiaton viesti
Pakkohoitoon saaminen myös mielenterveyspuolella on korkean kynnyksen takana. Se ei ole itsestään selvyys.
Ilmoita asiaton viesti
Päihteitä jaksetaan korostaa riippuvuuksissa ja niihin eniten panostetaan. Huonoin tuloksin. Riippuvuuksia on monenlaisia ja kaikki enemmän tai vähemmän vaarallisia jos homma niiden parissa menee överiksi. Suomessa yhteiskunnallisesti kalleimmat liittyvät liikalihavuuden aiheuttajiin kun jossain USAssa taas opioidikriisi on ihan lääketeollisuuden aiheuttama (ja niistä ilmeisen vaikea vierottautua)
Ilmoita asiaton viesti
Riippuvuus on ihmisen oletussairaus. Miten ilmenee tai voi ilemetä… tähän liittyy arvotusta paljon. Toki syystäkin.
Hoitopainotuksesta ajattelee oletuksena skeptisesti. Minkä tilanteen voi saada päälle, siitä korjaaminen voi tuntua valmiudelliselta. Varmasti on tätä, ja tällaista voi yrittää saavuttaa.
Viittaan tämän tapaiseen näkemykseen: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/anttihakkanen/varusmiespalvelus-pysyy-uuden-puolustuspolitiikan-ytimessa/#comment-3679440
Kokonaisemmat hahmotukset ovat omalla tavallaan vaikeita. Lännen keskittyvälle erittelylle, jakamiselle ja rajantekemiselle tyypillinen ongelma, joka korostuu helposti.
Ilmoita asiaton viesti