Älä suostu huonoon kohteluun

Mitä on lähisuhdeväkivalta? Minä en ainakaan hyväksy sitä, kuuluu lause monen suomalaisen suusta. Kuitenkin lähisuhdeväkivalta on meillä liian yleistä. Lähisuhdeväkivalta voi koskettaa meistä jokaista. Muistan aikanaan ajatelleeni, että jos joku lyö, lopetan suhteen välittömästi. Kun sitten nuoruudessa olin väkivaltaisen miehen kanssa parisuhteessa, väänsin todellisuutta mielessäni erilaiseksi kuin se oli. Eihän mies lyönyt, vaan huitaisin bilismailalla? Eihän mies lyönyt, uhkasi vaan sorkkaraudalla? Näin monet lähisuhdeväkivallan uhrit selittävät asiaa itselleen ja muille. Irti Huumeista ry:n toiminnassa monet huumeita käyttävien ihmisten läheiset kohtaavat fyysistä, henkistä tai taloudellista väkivaltaa joko rakkaaltaan tai huumerikolliselta alamaailmalta. 

Joskus läheiset syyttävät omaa epäasiallista käytöstään tai ilkeitä sanojaan siitä, että toisella menivät hermot ja fyysisen koskemattomuuden raja rikkoutui. Ehkä olisi pitänyt suostua? Ehkä olisi pitänyt maksaa velat? Ehkä olisi pitänyt tehdä jotain, mikä tuntui kohtuuttomalta ja miltä on kieltäytynyt. Ikään kuin itselleen selittämällä oikeutetaan toisen väkivallanteko. Katsotaan, että itse ansaitsin huonon kohtelun. Työelämässä olen kuullut perusteluja, kuinka tähän työhön vaan nyt kuuluu asiakkaiden ja potilaiden epäasiallisen käytöksen kestäminen. Kuitenkin työhistoriassani on harvoja paikkoja, johon väkivaltaan varautuminen on arkipäivää ja se on pitänyt hyväksyä. Näitä paikkoja ovat suljetut osastot, joissa potilaat ovat vaaraksi itselleen ja ympäristölleen. Mieli on niin rikki, ettei ihminen kykene harkitsemaan, kuinka toimii. 

Yleisesti työelämässä ja elämässä yleensäkin on hyvä olla toimintamalli siihen, kuinka toimia väkivaltatilanteissa. Selkein ohje on se, että älä jää yksin. Kun joku kertoo uhka- tai vaaratilanteesta, se tulee ottaa vakaavasti. Tunne on syytä käsitellä ja oikea osoite sen käsittelyyn on työterveys tai terveysasema, oli kyse sitten uhkaajan läheisestä, julkisen tilan siivoojasta tai hoitajasta. Älä vaikene, jos kohtaat väkivaltaa.  

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu