Call to action – kutsu toimimaan ihmisoikeuksien edistämiseksi

Kuvaajana Studio JR/Juha Rantaniemi

Tänään 10.12. ihmisoikeuksien päivä käynnistyi osaltani sydäntä särkien. Seurasin ystäväni, tehohoidon kokeneen sairaanhoitajan Tiina Vilénin haastattelua Ylen aamussa. Korona-ajan vaikutuksista viesti oli selvä. Erityisesti tehohoidossa työntekijöiden voimavarat alkavat olla lopussa. Samoin ei saa käydä muualla sosiaali- ja terveysalalla. Aika on poikkeuksellisen kovaa. Ammattitaidon ja asiallisen puheen takaa näkyi aito väsymys. Saatoin vain pohtia, miten se, ettei tulevaa voi suunnitella, vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin kovia nähneellä kokeneella tehohoidon ammattilaisella, saati sitten meillä muilla.

Viikon mittaan olen keskustelut niin johtajien kuin huumeiden käyttäjien läheisten kanssa siitä, miten korona tuo arkeen yhden lisäarviointikriteerin. Kyse on jaksamisesta ja stigmasta. Siitä, että sekä sananvapaus että hiljaisten ihmisten äänen kuuleminen on vaikeaa. Stigman kohdistuu helposti niihin ihmisiin, jotka uskaltavat puhua arjen vaikeista kokemuksista. Näin ei saa käydä. Nyt jos milloinkaan vaikeneminen ei ole kultaa.

Kuten YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet toteaa: ”Diskriminaatio tekee yhteiskunnasta haavoittuvamman. Jos yksi on uhan alla, kaikki ovat. Nyt jos koska vaikeista asioista on puhuttava. Meidän pitää yrittää ymmärtää toinen toisiamme, erilaisuuttamme ja turvata näin rauha sekä meidän kaikkien hyvinvointimme.” Minä peräänkuulutan niin lasten ääntä kuin huumeiden käyttäjien ja heidän läheistensä ääntä sekä mielen haasteiden kanssa kamppailevien ihmisten ääntä. Ensi vuonna mielen hyvinvointi pitää nostaa vahvasti koko Suomen agendalle. Oleellista on kuulla ihmisiä ja huolehtia mielenterveydestämme, sosiaalisesta pääomastamme. Mikäli se loppuu, yhteiskunta pysähtyy.

Tällä viikolla minua ovat erityisesti koskettaneet kaksi huumekuolemiin liittyvää puhelua ja yksi huumeriippuvaisen huolestuneen läheisen puhelu. Moni olisi valmis jakamaan kokemuksensa, mutta stigma pelottaa. Kun olen pohtinut sananvapautta muutaman toimittajan kanssa, olemme jakaneet saman huolen. Toisessa vaakakupissa painaa sananvapaus ja ihmisen oikeus tulla kuulluksi. Tähän voi lisätä sen, että jakamalla tarinat luodaan toivoa ja tuodaan voimia niille, jotka sitä tarvitsevat. Toisessa vaakakupissa painaa mahdollinen yhteiskunnallinen leimaaminen, ilkeä trollaus ja yksilön suojaaminen.

Leimaammeko me arjen haasteista puhuvan ihmisen ja hänen lähipiirinsä niin, että ainoa mahdollisuus on puhua muunnelluin nimin ja kasvot peittäen. Tätä pohdintaa olen käynyt ja olen vakuuttunut siitä, että Irti Huumeista ry:ssä taistelemme ihmisoikeuksien ja sananvapauden puolesta. Haluamme, että huumeiden käyttäjien läheisillä, toipujilla ja huumeita käyttävillä oikeus kertoa arkeen, työhön tai opiskeluun liittyvistä haasteista samoin kuin muilla, ilman leimaamisen pelkoa. Unohtamatta huumekuolemalle läheisensä menettäneitä. Tätä työtä teemme jatkuvaa eettistä pohdintaa käyden. Hyvinvointi ja arjen rauha lisääntyvät sanojen ja ymmärryksen voimalla, olipa puhe koronapandemiasta tai huumeiden käyttäjien läheisistä, toipujista tai huumeita käyttävistä.

Ymmärrystä tarvitaan entistä enemmän, sillä korona luo paineita niin kodeissa kuin työpaikoilla. Vilénin aamuinen haastattelu avasi sitä, millaista on työskennellä uudenlaisen paineen kanssa. Koronan takia moni uupuu ja monen mielenterveys vaarantuu, kun arkeen kuuluvat mukavat asiat jäävät vähemmälle. Joidenkin kohdalla korona vaarantaa jopa ihmisoikeuksien toteutumisen, mikä puolestaan haastaa yhteiskunnan kestävyyttä.

Meidän tulee toimia ja ymmärtää, että kaikkein äänen kuuleminen edistää ihmisoikeuksia ja lisää yhteiskunnan vakautta. Tarvitaan yhteistyötä median, päättäjien, järjestöjen ja meidän ihmisten välillä. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun sanoin tämä on kutsu toimintaan, toimintaan sananvapauden puolesta ja arjen huumehaasteiden esiin nostamiseksi.

Ihmisoikeudet antavat vahvan pohjan vastata yhteiskunnallisiin haasteisiin. Kaikilla, myös huumeongelman kanssa tai huumekuoleman seurauksien kanssa kamppailevilla läheisillä oikeus tulla kuulluiksi. Tule mukaan. Liity Irti Huumeista ry:n joukkoon toimimaan.

 

Hyvää ihmisoikeuksien päivää.

 

#ihmisoikeudet #julkisuus #korona #yhteiskunta #arjenhaasteet #mielenterveys #huumeet

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu