Estä huumekuolema – toimi myrkytystilanteessa

Kansainvälistä Overdose Awareness Day:tä vietetään 31. elokuuta. Vuonna 2020 huumeiden aiheuttamiin myrkytyksiin kuoli Suomessa 228 henkilöä, ja etenkin alle 25- vuotiaiden nuorten huumemyrkytyskuolemat ovat nousseet hälyttävästi. Se tarkoittaa, että kaipaamaan jääviä läheisiä on moninkertainen määrä. 

Jokainen huumekuolema koskettaa läheisiä, ja monta kertaa huumekuolema olisi ollut vältettävissä.

THL on julkaissut toimintaohjeen yliannostustilanteisiin, johon suosittelen jokaista suomalaista tutustumaan: 

  • Älä yritä lääkitä yliannostuksen saanutta. 
  • Hälytä heti apua soittamalla hätänumeroon 112. 
  • Anna mahdollisimman paljon ja rehellistä tietoa tilanteesta ja käytetyissä aineista. 
  • Älä koskaan jätä yliannostuksen ottanutta kaveriasi yksin.

31. elokuuta herätellään ihmisiä keskustelemaan, huomioimaan huumemyrkytykset ja vaatimaan päättäjiltä toimia, joilla huumeisiin liittyviä myrkytyksiä voitaisiin ehkäistä. Näihin keinoihin kuuluvat hoitotakuun turvaaminen vieroitushoitoon pääsemiseksi, päihdehoitosuunnitelmien teko ja toteutus jokaisessa yliannostus- tai myrkytystilanteessa, tietoisuuden lisääminen sekä rohkeus auttaa kaveria hädässä. Älä pelkää yliannostus- tai myrkytystilanteessa. Toimi ja soita 112!

Overdose Awareness Day -puistotapahtuma järjestetään Helsingissä Dallapen puistossa. Puistotapahtumassa on tarjolla ruokaa ja musiikkia. Järjestäjinä ovat ODE-hanke, Sininauhasäätiö, Tukikohta ry, Tukialus, Huudikoutsit, Humaania päihdepolitiikkaa, Omakehu-hanke, A-klinikkasäätiö ja Helsingin kaupunki. Vapaa pääsy! 

Jokainen meistä voi osallistua Overdose Awareness-päivään levittämällä tietoa huumekuolemista ja niiden ehkäisystä. Otetaan tavoitteeksi nolla huumekuolemaa.

IH Yliannostus: soita 112 irtihuumeista.fi

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu