Haastan eduskuntavaaliehdokkaat minimoimaan huumehaitat 

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka haastaa jokaisen eduskuntavaaleissa ehdolla olevan pohtimaan keinoja huumehaittojen vähentämiseksi.

Eikö huumehaittojen vähentäminen ole hyysäämistä ja kukkahattutätien hommaa? Ei, se on meistä jokaisen hommaa – etenkin päättäjien. Haastankin jokaisen eduskuntavaaleissa ehdolle asettuneen miettimään kantaansa huumekysymykseen ja keinoja huumehaittojen vähentämiseksi. 

Minusta oleellista on tiedostaa, että huumeiden käyttö on osa maailmaamme ja että meidän tulee toimia minimoidaksemme haitalliset vaikutukset. Niitä ei voi jättää huomiotta. Samalla ajattelen, että rajat ovat rakkautta ja tuovat turvaa myös päihderiippuvuuteen sairastuneille ihmisille ja heidän läheisilleen. 

Haittoja vähentävä työ on joukko strategioita, yhteistyötä, ideoita ja toimenpiteitä, joilla vähennetään huumeiden käyttöön liittyviä kielteisiä seurauksia. Se on hallinnonrajat ylittävää yhteistyötä. Haittoja vähentävä työ pitää sisällään niin ruiskuroskikset julkisissa tiloissa kuin kansanterveystyön sekä ihmis- ja perusoikeuksien turvaamisen. Paljon on vielä tekemättä. Tarvitsemme matalan kynnyksen C-hepatiitin tunnistamisen ja hoidon, päihderiippuvuutta sairastavan itsemurhariskien tunnistamisen, päihde- ja mielenterveyspalvelujen yhteensovittamisen sekä ennen muuta hoitotakuun päihdehoitoon niin päihderiippuvuutta sairastavalle kuin hänen läheiselleen. 

Tällä vaalikaudella on saatu aikaan päihde- ja riippuvuusstrategia vuoteen 2030 sekä kansallinen mielenterveysstrategia ja itsemurhien ehkäisyohjelma vuosille 2020–2030. Lisäksi huumekuolemien ehkäisyyn on ryhdytty etsimään keinoja etenkin nuorten osalta. Nämä ovat hyviä ja tärkeitä askeleita. Tavoitteeksi tulee ottaa nolla huumekuolemaa liikennepoliittista tavoitetta mallintaen. Edelleen olen sitä mieltä, että tarvitaan myös uusi, erillinen huumestrategia. 

Irti Huumeista on sosiaalisen oikeudenmukaisuuden liike, joka ymmärtää huumeiden käytön monimutkaisena, monitahoisena ilmiönä ja joka antaa äänen huumeriippuvuuteen sairastuneille ihmisille ja heidän läheisilleen. Näillä teoilla vähennetään stigmaa, syrjintää ja mielen kuormitusta sekä edistetään osallisuutta. Tärkeää on huolehtia, että perustuslain mukaiset oikeudet toteutuvat sekä turvallisuus julkisissa tiloissa säilyy kansanterveyttä unohtamatta. Olemme valmiita keskustelemaan jokaisen eduskuntavaaliehdokkaita asettaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen kanssa huumekysymyksestä. Ota reilusti yhteyttä. 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu