Henkilökohtainen toivomukseni huumekuolemien kasvun vähentämiseksi Suomessa

Olen puhunut usein julkisesti huumeiden vaikutuksista perheiden elämään. Viestini on se, että liian moni kuolee liian varhain huumeiden käytön seurauksena. Kun olin alakoululainen, setäni ja hänen puolisonsa menehtyivät huumeriippuvuuden myötä. Heidän kaksi pientä lastaan menettivät vanhempansa.   

Tämä henkilökohtainen kokemukseni huumeiden tuhoisista vaikutuksista on yksi syy siihen, miksi toimin huumehaittoja vähentäen. Viimeaikaiset tilastot vain korostavat tätä huolta. Vuonna 2020 huumeisiin kuoli Suomessa 258 ihmistä, kun vuonna 2010 vastaava luku oli 156. Nämä luvut ovat paljon enemmän kuin pelkkiä numeroita – ne ovat ihmishenkiä, perheitä – kokonaisia yhteisöjä, jotka kärsivät. 

Suurin osa huumekuolemista on tapaturmaisia myrkytyskuolemia. Monissa näistä kuolemista syynä on opioidien, alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden yhdistelmäkäyttö. Tämä tarkoittaa sitä, että ongelma ei ole vain ”kadun huumeissa” vaan myös lääkkeiden väärinkäytössä. 

THL:n erityisasiantuntija Sanna Kailanto summaa sen osuvasti: ”Huumemyrkytyskuolemat sekä huumausaineiden pitkäaikaisesta käytöstä johtuvat kuolemat ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun ajan, ja palveluiden tulee vastata tähän muuttuneeseen tilanteeseen”. 

Mutta mitä voimme tehdä? Ensimmäinen askel on tiedostaminen, stigman vähentäminen ja avoimuus. Meidän on varmistettava, että tukea ja hoitoa on saatavilla niille, jotka sitä tarvitsevat. Tietoisuuden lisääminen, kynnyksettömät palvelut ja hoitopolkujen parantaminen ovat avaimia tämän traagisen kierteen lopettamiseen. Tavoitteeksi Nolla huumekuolemaa. Hoito on ratkaisu! 

Kuva: Jani Laukkanen
MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu