Kirjaudu blogeihin

Henkilötodistus on jokaisen suomalaisen oikeus

Henkilötodistusten hankkiminen ei ole kaikille yhtä helppoa sen maksullisuuden takia.

Suomessa vallitsee yleisesti käsitys, että oikeudet ja velvollisuudet ovat kaikille kansalaisille samat, sosioekonomisesta asemasta riippumatta. Tässä yhtälössä on kuitenkin yksi merkittävä virhe: henkilötodistuksen puuttuminen osalta kansalaisista. Henkilötodistus ei ole vain hallinnollinen asiakirja; se on perusoikeus, joka mahdollistaa täysimääräisen osallistumisen demokraattiseen yhteiskuntaan ja on näin ollen jokaisen suomalaisen ihmisoikeus.

Demokraattisessa yhteiskunnassa kansalaisoikeuksien käyttäminen edellyttää usein henkilöllisyyden todistamista. Äänestysoikeus, yksi demokratian kulmakivistä, vaatii henkilöllisyyden varmistamista. Ilman henkilötodistusta tämä perusoikeus jää monilta toteuttamatta. Samoin monet muut oikeudet ja palvelut, kuten pankkipalveluiden käyttö, terveydenhuolto ja jopa kirjaston palvelut, edellyttävät henkilöllisyyden todentamista.

Henkilötodistusten hankkiminen ei ole kaikille yhtä helppoa. Erityisesti taloudellisesti heikommassa asemassa olevat voivat kokea henkilötodistuksen hankkimisen kalliina ja vaikeana. Vanhuksille lähteminen valokuvaan ja dokumentin hankintaan voi tulla ylivoimaiseksi erityisesti pitkien matkojen takia. Noin viidennes yli 75-vuotiaista on ilman henkilökorttia. Tämä luo eriarvoisuutta ja estää osaa kansalaisista käyttämästä heille kuuluvia oikeuksia.

Ehdotamme, että Suomen valtio ryhtyisi toimiin henkilötodistusten saannin helpottamiseksi. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi henkilötodistusten maksuttomuutta tai niiden hankkimisen kustannusten merkittävää alentamista, erityisesti vähävaraisille kansalaisille. Lisäksi prosessia henkilötodistuksen saamiseksi tulisi yksinkertaistaa ja tehdä siitä mahdollisimman saavutettavaa kaikille kansalaisille. Jos äänestys on mahdollista kotona, henkilökortin hankkiminenkin pitäisi olla!

Tämä ei ole vain taloudellinen kysymys, vaan ennen kaikkea ihmisoikeus- ja demokratiakysymys. Henkilötodistuksen saaminen ei saa olla este kansalaisoikeuksien käytölle. Meidän on varmistettava, että jokainen suomalainen, riippumatta taloudellisesta asemastaan, voi käyttää oikeuksiaan ja osallistua yhteiskunnan toimintaan täysipainoisesti. Tämä on askel kohti todellista tasa-arvoa.

Ilkka Taipale
psykiatri, Helsinki

Mirka Vainikka
toiminnanjohtaja
Irti huumeista ry

Kirjoitus on alun perin julkaistu Helsingin Sanomien mielipideosastolla 22.2.2024. 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (12)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. juhamyllarinen

  Jos perusinfraa, eikä tämä sellaisena otettavaa… oudoksi menee.

  Perusinfra on hyvä tulokulma. Kattava selvitys tämän tasoisesta, ja jää vähemmälle muu vatuloimisen osuus.

  Perustukea voi saada hakemiseen, järkevän toimintalinjan valikoimisen kautta. Voisi ajatella potentiaaliseksi.

  Vastaavasti voi kysyä, että jos tällaisten sijaan kiinnitetään jotain heppoisempaa,… miten on maininkin kuin Maakeskeisessä järjestelmässä, kun operoida tulisi Aurinkokunnan tasollakin.

  Heitto vaikka extreme, on enemmän kielellisperusteinen, ts tajuamiseen liittyvä, ei Mars- ja Kuu- ulottuvuutta hakeva.

  Tiede, ja se maailma joskus merkkaa, joskus joutaa Taivaan tuuliin, tai pieruvoimaksi Saharan vaativissa olosuhteissa. Hymps.

  Joskus ajatellut, että Netin ympärille ei tulisi rakentaa valta-tekijöihin liittyviä pyrkimyksiä, sillä luotettavuuden täytyy olla parempi.

  Hyvä väline, ja tärviölle sovelluspainavuuden tunkiessa sinne, mikä särkee painollaan sen, mikä olisi soveliasta.

  Mitäs ei valtakytkentäiset helposti särkisi. Pointti menee systematiikaksi, mitä ei tosiaan näissä käsitellä. Sitten ongelmoidaan, ja diskuteerataan, mutta tyhjästä, tai ainakin tyhjästi nyhistäen.

  Ilmoita asiaton viesti

 2. Mikko Marttila
  Mikko Marttila #4086389

  Pitää kyllä paikkansa, mutta eikös se Euroopan unioni tuonut jonkun digilompakkojärjestelmän?

  Uhkaa muuten Suomesta tulla kuin Yhdysvallat, jossa äänestäminen on harvojen ja etuoikeutettujen herkkua.

  Ilmoita asiaton viesti

  • JanneSalonen11
   Janne Salonen #4086405
   Vastaus kommenttiin: #4086389

   Henkilökortti maksaa 52 euroa ja passikuva luokkaa kympin.
   Aika vaikea nähdä tilannetta, jossa tähän olisi varaa vain harvoilla ja etuoikeutetuilla.

   Ilmoita asiaton viesti

   • AnttiMikkonen1
    Antti Mikkonen #4086428
    Vastaus kommenttiin: #4086405

    Kuvan voi ottaa myös itse ja lähettää poliisille tiedostona, kunhan on ohjeiden mukainen ja 5v sisään edellisestä menee läpi. Itsellä pari viimeistä passia oma ottamalla kuvalla.

    Ilmoita asiaton viesti

 3. Kari Piispanen
  Kari Piispanen #4086406

  Jos olet kertakaikkisen P.A. toimeentulotuki maksaa sinulle passin tai henkkarin.

  Ilmoita asiaton viesti

  • Tom Sundberg
   Tom Sundberg #4086697
   Vastaus kommenttiin: #4086406

   Kari, totta, mutta ei maksa matkakuluja poliisin luokse ja takaisin. Joku kävelee, jollakin ei ole julkisia ja maksaa satasen menopaluusta. Tuota ei taida sossu maksaa.

   Ilmoita asiaton viesti

 4. rkoski
  Raimo Koski #4086510

  Googlaamalla passikuvan ottaminen itse, on ainakin minulla ensimmäinen osuma https://epassikuva.fi/ota-passikuva-itse/ jossa on ohjeet ja linkki Passport Photo Lab -työkaluun, jolla valokuvan käsittely on hyvin helppoa. Se nimittäin pitää olla pikselin tarkkuudella oikean kokoinen ja kasvojen oikeassa kohdassa sekä mittakaavassa. Ilman sitä ei ensinnäkään yleensä onnistu ja toiseksi menee varmasti paljon aikaa.

  Jos edellisestä passista tai henkilökortista on yli 5 vuotta aikaa, kuten minulla oli vajaa kolme vuotta sitten, edellinen oli viimeisiä 10-vuotispasseja, joka sekin oli päässyt vanhentumaan, voi edessä olla vielä pitkä ja vaivalloinen tie. Pitää mennä poliisiasemalle ja aikoja silloin taisi saada aina noin parin viikon päähän. Minulle virkailija väitti, että minä en lainkaan näytä valokuvaltani, kun olin odottanut vuoroani noin vartin tyhjässä virastossa. Sama toistui, mutta kolmannella kerralla virkailija oli vaihtunut ja taisi olla hieman alle kaksi kuukautta, joka meni prosessin alusta siihen, että sain hakea passin samasta noin 30 km päässä olevalta Salon poliisiasemalta eli matkustamista tuli noin 240 km ja matka-aikaa 8 tuntia.

  Säästöä tuli siitä, että maksoin netissä ja otin kaikki kolme kuvaa itse. Lisäksi passi on halvempi kuin henkilökortti, joka on mielestäni aika tyhmä, kun sekin pitää uusia viiden vuoden välein.

  Ilmoita asiaton viesti

   • rkoski
    Raimo Koski #4086636
    Vastaus kommenttiin: #4086617

    Henkilökortissa olisi siru, jonka ansiosta sitä voi käyttää sähköiseen tunnistautumiseen, mutta passissa ei ole edes viivakoodia. Paras on kuitenkin ajokortti. Minulla oli vielä 8 kuukautta sitten pahvinen, mutta huomasin, että uuden saa pelkästään tilaamalla 19 € hintaan. Kun esim. haen postipaketteja lähikaupasta, näytän kännykästä Omapostin QR-koodin, jonka myyjä skannaa posti-kännykällä, hakee paketin ja skannaa ajokortistani viivakoodin kännykkäni lompakkomallisen suojakuoren läpinäkyvän taskun läpi. Ajokortti ei edes vanhene paitsi taas seuraavan kerran, kun täytän 70.

    Ilmoita asiaton viesti

    • petrioseppala
     Vastaus kommenttiin: #4086636

     Uusissa passeissa tätä nykyä on QR koodi. Itse olen toiminut kolmessa viime vaalissa vaalilautakunnassa. Onkin kieltämättä hivenen työlästä, kun äänestäjä tulee vanhan passisnsa kanssa äänestämään. Täytyy näpytellä hetu koneelle. Se on hidasta ja virhealtista. Onneksi ongelma poistuu pikkuhiljaa.

     Ilmoita asiaton viesti

 5. JanneSalonen11
  Janne Salonen #4086828

  ”Siinä tapauksessa, että ei omista ollenkaan kuvallista henkilöllisyyden osoittavaa asiakirjaa, voi äänestystapahtumaan ottaa mukaan esimerkiksi lähisukulaisen, joka todistaa henkilökortittoman henkilöllisyyden. Henkilöllisyyttä todistavalla on itsellään oltava kuvallinen henkilökortti”

  https://yle.fi/a/3-5062030

  Ilmoita asiaton viesti