Hoitolabyrintista – Turvapaikaksi, joka pitää ihmiset kiinni elämässä

Haluan aloittaa puheeni Chisun sanoin:
” Pää painoksissa mainitsi hän kerran murheistaan
Fauni hymähti, ei ottanut tosissaan
Kuinka muka siivekäs niin maassa olla vois?
Vakavasti otti vasta kun tuo pieni keiju nukkui pois”
Tunnetilan kohtaan usein työssäni. Chisun yksinäisen keijun tarina soi usein mielessäni, kun pohdin päihdehoitotyötä, huumehaittoja ja huumekuolemia. Yhteiskunnassamme on liikaa yksinäisiä keijuja. Muutama viikko sitten kysyn Irti Huumeista ry:n sururyhmäläisiltä, millaisia ovat heidän huumeisiin kuolleet rakkaat. Aavistin, että kuvat eivät vastaa yleistä stigmatisoitunutta mielikuvaa huumeisiin kuolleista ihmisistä. Sain viestitulvassa kuvia kauniista, tavallisista nuorista ihmisistä, joilla elämän pitäisi olla edessä, mutta se on nyt ohi.
Huumekeskustelu käy kuumana. Ensimmäisessä puheenvuorossa viitattiin Tietopaketti huumeista -kirjaan, jonka viimeinen versio on vuodelta 2002. Minulle se oli työkalu, jota käytin opinnoissani ja työssäni. Ajattelen, että kirja tulisi päivittää nykyaikaan pikimmiten. Kysymykseni kuuluu, miksi emme ole päivittäneet tätä opasta? Tiedon tarve Suomen sekakäyttökulttuurissa on suuri.
Vuosien 1997–2000 Päke-projektin vanhan korpun tutkiminen kertoi THL:n Tarja Hirschovits-Gerzin suulla meille, minkä hoitojen uskottiin vaikuttavan ennen ja miten päihdehoito on edennyt. Uskallan sanoa, että askeleet olivat liian pieniä. Itse muistan ajan, jolloin keskusteltiin rajusti ja näkökulmia vastakkain asetellen. 1997 luotiin Suomen huumestrategia, joka sekin katsoi pitkälle. Ajattelen edelleen, että se oli edistyksellinen.
Samaa kauaskatseisuutta kaipaan nyt, kun huumehaitat kasvavat ja käyttö arkipäiväistyy. On käsittämätöntä, että hoitoon pääsy on monesti vaikeampaa kuin se oli 2000-luvun alussa. Yliannostusten yhteydessä jätetään liian usein jatkohoitosuunnitelmat tekemättä. Eniten tukea ja hoitoa vaativat päihdepotilaat saavat halvinta hoitoa. Liian usein hoito on pelkkä lääkehoito. Ei muuta. Monilla on kaksoisdiagnoosi ja ensipäihdepsykoosin hoitolinja tarvitaan välittömästi niin alle 18-vuotaille kuin yli 18-vuotiaille.
Kun vieroituksesta onnistuu pääsemään kuntoutukseen, kuntoutusjaksot ovat lyhyitä. Sairaus, yksi tai useita, puolestaan on usein kehittynyt pitkään ja ulottuu ihmisen kaikille elämän alueille.
Huumeilmiö ja kuolematilanteet ovat erilaisia eri puolilla maailmaa jopa Pohjoismaissa. Suomen erityisyys on sekakäyttö ja sen hoito on eritavoin haastavaa, kuin yhden aineriippuvuuden hoito. Mitä enemmän aineita on, sitä haastavammaksi hoito muuttuu.
James Boydin, ensihoitolääkärin Hyksistä, puheenvuorosta oleellinen huomio kaikille hoitajille on se, että kaikki huumeriippuvaisten ensiaputilanteet eivät ole yliannostuksia. Taustalla voi myös olla vammoja, aivoverenkiertohäiriöitä, matalaa verensokeria tai esimerkiksi akuutteja infektioita. Ihmiset hengenhädässä on tutkittava aina huolellisesti.
Hoitojärjestelmää haluan kuvata labyrintiksi, jossa on paljon ovia. Mutta juuri sinulle sopivaa ovea on vaikea löytää. Monesti myös ammattilaisten. Ajoittain ovet ohjaavat väärälle reitille tai umpikujaan. Kun sitten pääset oikeasta ovesta oikeaan paikkaan, sieltä on helppo, minusta liian helppo, löytää ulos. Moni myös avaa ulko-oven liian helposti ja vahingossa.
Antti Mikkosen huomio korvaushoidon ja vieroitushoidon tuloksellisuudesta sai minut kysymään: ”Pitäisikö meidän pohtia päihdehoitoa täysin boksin ulkopuolelta? Pitäisikö palvelujärjestelmään sisäänpääsyn ovia olla enemmän ja reitit ovelta ovelle olla selkeät. – Tosin olisiko aihetta vapaaehtoiselle pakkohoidolle, jolloin vierotusoireiden tai hetken hermostumisen seurauksena ei pääsisi hoitopalvelujärjestelmä ovesta ulos?
Lopuksi Chisun sanoin haluan, että hierotte siipiinne keijupölyä: ” Että vastatuulessakin lentää jaksaisi”. Te olette ne ihmiset, jotka voivat sanoittaa päihdehoidon haasteita. Asiakkailla on paljon haasteita jo siinä, että he pysyvät hoidossa ja voivat kuntoutua. Me tuemme heitä. Me teemme yhdessä haasteet näkyviksi. Me voimme muuttaa hoitoa. Tarvitaan vaan rohkeita ihmisiä. Tarvitaan meistä jokaista.
Tekstissä mainitut henkilöt puhuivat Päihdehoitotyön päivillä tänään 28.10.2021.
@addiktiopsyk @THL @STM @HUS #korvaushoito #chisu #vieroitushoito #päly #thl #irtihuumeista #kiinnielämässä
”Haluan aloittaa puheeni Chisun sanoin:”
Ihan kiva.
Mahtaako hän tukea teidän haittoja lisäävää linjaa?
Heikoilla jäillä.
Ilmoita asiaton viesti