Hoitotakuu käyttöön päihde- ja psykiatrisessa hoidossa
Hoitoon pääsystä säädetään terveydenhuoltolaissa. Sote-uudistuksella pyritään vähentämään raja-aitoja sosiaali- ja terveydenhuoltotyössä, mikä on erittäin toivottavaa. Samalla hoitotakuu on ulotettava päihde- ja psykiatriseen hoitoon. Hoitoon pääsyn helpottamisella voidaan vähentää niin itsemurhia kuin yliannostuksia.
Päihdehuollossa hoitotakuuta sovelletaan korvaushoidossa ja fyysisin syin esimerkiksi yliannosten yhteydessä. Se ei riitä, vaan hoitotakuu täytyy saada muuhunkin päihdehuoltoon. Hoidon tarve tulee arvioida niin sosiaalisin, fyysisin kuin psyykkisin perustein. Tällä hetkellä monet päihderiippuvaiset ihmiset joutuvat odottamaan hoitoon pääsyä jopa useita viikkoja. Tämä on kohtuutonta, kun huomioi päihderiippuvuussairauden uhan ihmisen hengelle.
Huumekuolemien määrän kasvu on saatava pysähtymään. THL:n ennakkotietojen mukaan viime vuonna kuoli keskimäärin neljä ihmistä viikossa huumeisiin. Viimeaikaiset huumekuolemat Turussa ja pääkaupunkiseudulla eivät valitettavasti ennakoi muutosta parempaan. Yksi tärkeimmistä ratkaisuista on hoitoon pääsyn helpottaminen. Ensimmäinen askel on pääsy akuutisti vieroitushoitoon viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista.
Kun hoitoon pääsy on tehty liian vaikeaksi ja kestää liian kauan, moni ei ikinä pääse hoidon piiriin. Tämä vaikuttaa myös huumeriippuvaisen läheisten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.
Päihderiippuvuus vaatii ajoittain akuuttia interventiota. Kun päihderiippuvuutta sairastava myöntää riippuvuutensa, silloin tuen tulee olla tarjolla. Liian usein tuolloin testataan motivaatiota, joka katoaa monesti odotellessa ja jatkettaessa päihteiden käyttöä. Nykyinen päihdehoito ei vastaa riittävästi tähän ihmisen omaan hoidontarpeen tunnistamiseen. Päihde- ja psykiatrisessa hoidossa on syytä arvioida hoitotakuuajat pikimmiten. Vieroitushoito on sairauden akuuttihoitoa, niinpä hoitotakuu tulee ulottaa myös hoitoon pääsyyn.
Sote-uudistuksessa tulee pitää kiinni kansalaisen eduksi tehdyistä määräajoista niin sosiaali- kuin terveydenhuollon puolella. Toivon, että päättäjät rohkenevat ulottaa hoitotakuun päihde- ja psykiatriseen hoitoon. Nyt tarvitaan poliittista tahtoa.
Minkälaista päihdehoitoa annetaan, ja missä? Nuorisopsykiatria pääkaupunkiseudulla on täysin ruuhkautunut, ja nuorisopkykiatriselta sairaalaosastolta heitetään muutaman päivän päästä kotiin, kun tilaa ei ole.
Ilman todellista merkittävää resurssien lisäämistä puhe jostakin hoitotakuusta on vain poliittista propagandaa ja äänten kalastelua. Kokemukseni mukaan päihdeongelmallisilla pitäisi olla omat osastonsa, mutta eihän sellaisia missään ole.
Ilmoita asiaton viesti
Se, mihin ollaan valmiit laittamaan resursseja, kertoo siitä, mitkä asiat puolueita ja poliitikkoja oikeasti kiinnostavat. Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asiat eivät valitettavasti kiinnosta kuin retoriikan tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Mielummin kohdistetaan rahat poliisille ja oikeuslaitokselle kuin ennalta ehisyys tai hoidon turvaamiseen
Ilmoita asiaton viesti
Ikävä tosiasia myös on, että osastoilla, joilla on päihdepotilaita, liikkuu päihteitä. Siinä voi joku heikossa hapessa oleva retkahtaa, jos lupaillaan nopeaa parempaa oloa.
Ilmoita asiaton viesti
Lahdessa esimerkiksi tilanne on tämä. Täydet, levottomat osastot…
Ilmoita asiaton viesti
Kun olis jotain mielekästä tekemistä turhautuneille ihmisille niin niitten ei tarvitsisi juoda ja mömmöillä vetää pehmeäksi päitänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö sitä muka ole? Maailma täynnänsä mitä mielenkiintoisempia asioita, eikä suurinpaan osaan tarvitse edes käyttää rahaa. Kyllä ne syyt on muualla, kuin siinä. Onhan enemmistö alkoholisteistakin työssä käyviä ihmisiä, ettei syynä ainakaan tekemisen puutteesta johtuva turhautuminen voi olla.
Ilmoita asiaton viesti