Hoitotakuu ulotettava mielenterveys- ja päihdehoitoon

Olen vakaasti sitä mieltä, että hoitotakuu tulee ulottaa mielenterveys- ja päihdehoitoon. Samalla on syytä arvioida vallalla olevia hoitolinjauksia. Tavoitteeksi tulee asettaa se, että huumekuolemat saadaan käännetyksi laskuun.

Huumekuolemat liittyvät usein mielenterveyden ja päihteiden käytön haasteisiin. Usein kysytään, kumpi oli ensin, mielenterveys- vai päihdeongelma. Lääkäreillekin on epäselvää, miten mielenterveyttä tulisi hoitaa, kun päihteiden käyttö on tullut kuvaan.

Tiedossa on sekin, että mielenterveyshäiriöt altistavat aika ajoin päihderiippuvuudelle, kuten päihteiden käyttö saattaa altistaa ja jopa laukaista psyykkisiä sairauksia.

THL:n mukaan mielenterveyshäiriöt ovat oireyhtymiä, joissa on kliinisesti merkitseviä psyykkisiä oireita, joihin liittyy kärsimystä tai haittaa. Mielenterveyshäiriöt luokitellaan oireiden ja vaikeusasteiden mukaan. Vakavimmat häiriöt aiheuttavat subjektiivista kärsimystä sekä toimintakyvyn ja elämänlaadun heikkenemistä.

Täytyy muistaa, että hyvän hoidon avulla vaikeastakin mielenterveyshäiriöstä kärsivä voi kuitenkin elää tyydyttävää elämää. Mielenterveyshoito toteutetaan aina lääkärin ohjeiden mukaan. Sitä ei pitäisi yrittää hoitaa itse esimerkiksi päihteillä. Silloin haasteista tulee usein vaikeampia.

Tuoreessa Taite-lehdessämme Jere kertoo, kuinka hän päätyi lääkitsemään itseään huumeilla. Jeren ADHD-oireita ei otettu vakavasti.

Tänä vuonna minut pysäytti nuoren Hilman tarina. ADHD:tä sairastavan lapsen lääkitys lakkautettiin, kun huumekokeilut tulivat kuvioon. Miksi hoitoa ei tiivistetty?

Kuinka ADHD-nuoren opintojen luullaan etenevän, kun hänen useita vuosia käyttämänsä lääke lopetetaan. Hilman elämä päättyi traagisesti huumekuolemaan. Kuinka me Suomessa voimme turvata, ettei Hilman kohtalo toistu kenenkään mielenterveyslääkitystä tarvitsevan nuoren kohdalla?

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu