Huumeet ja vuosi 2023: Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtajan näkökulmasta

Uusi vuosi ja uudet kujeet, mutta ennen sitä haluan katsahtaa taaksepäin: mitä olemme saavuttaneet ja mihin suuntaamme seuraavaksi. Vuosi 2023 on ollut Irti Huumeista ry:lle merkittävä. Työmäärämme ja resurssimme ovat jatkuvassa kasvussa, mikä heijastaa huumeongelman laajuutta ja monimutkaisuutta yhteiskunnassamme. Mediakeskusteluissa ovat nousseet esiin teemat kuten jengiytyminen, nuorten pahoinvointi ja huumeiden viihdekäyttö.  

Vuoden aikana naisten johtamasta hallituksesta siirryttiin oikeistolaiseen Petteri Orpon hallitukseen. Vaikutimme Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan, ja seuraamme kiinnostuneina, miten hallituksen kirjaukset, kuten C-hepatiitin eliminointi vuoteen 2027 mennessä, toteutetaan käytännössä.  

Vuoden 2023 keskeinen havainto Euroopan huumeraportista on, että huumausaineiden käytön vaikutukset ovat nyt nähtävissä lähes kaikkialla yhteiskunnassamme. Raportti korostaa, että lähes kaikki psykoaktiiviset aineet voivat toimia huumausaineina, mikä tuo esiin huumeiden käytön laajan vaikutuspiirin. Tämä ilmenee sekä suorina että välillisinä seurauksina, jotka koskettavat meitä kaikkia.  

Vuosi 2023 on ollut Irti Huumeista ry:lle kehityksen ja oppimisen aikaa. STEAn myöntämät uudet kohdennetut avustukset Läheistyönkeskukselle ja huudikoutsitoiminnalle ovat vahvistaneet toimintaamme. Olemme laajentaneet vapaaehtois-, vertais- ja kansalaistoimintaamme sekä yhteiskunnallista vaikuttamistamme. Lisäksi olemme kasvaneet niin työntekijämäärämme kuin yhteiskunnallisen vaikuttamisemmekin osalta.  

Olemme käyneet aktiivista keskustelua jengiytymisestä, nuorten huumeidenkäytöstä, syrjäytymisestä sekä käyttöhuoneiden tarpeellisuudesta. Keskiöön olemme nostaneet läheisten näkökulman, mikä on olennainen osa toimintaamme. Yhdessä olemme jakaneet kokemuksia ja tietoja, analysoineet suomalaista ja kansainvälistä huumetilannetta sekä etsineet ratkaisuja huumehaasteisiin.  

Vuonna 2024 Irti Huumeista ry täyttää 40 vuotta. Olen ylpeä ja iloinen, että olemme saaneet olla mukana tuomassa läheisten näkökulmaa huumekeskusteluun jo näin pitkään. Vuosi 2023 on ollut haasteellinen, mutta myös kasvun ja kehityksen aikaa. Edessämme on uusia haasteita, mutta myös uusia mahdollisuuksia tehdä yhteiskunnastamme turvallisempi ja terveempi paikka meille kaikille.  

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu