Huumehaasteista suurin on huumekuolema – Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 8.11 – 14.11.2021

”Kannabis, höpöheinä, vei lapseni”, totesi Pekka Matilainen AlfaTV:n haastattelussa 2.11.2021. Usein huumekuolemiksi katsotaan yliannostusten lisäksi itsemurhia, sairaskohtauksia ja onnettomuuksia. Suomessa huumekuolemaan johtavat yleensä sekakäyttö ja opiaattijohdannaiset aineet. Taustalla on usein myös psyykkisiä sairauksia.

 

Läheisten näkökulmasta huumemaailman elämäntapa on tappanut monia rakkaita. Matilaisen poika kärsi kannabispsykoosista sekä vakavasta masennuksesta. Lopputulemana itsemurha. Matilaisen lapsen tarina osoittaa, miksi kannabikseen kuten muihinkin huumeisiin kannattaa suhtautua riittävällä vakavuudella.

 

Tällä viikolla vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa, jonka järjestää Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto). Viikon aikana useat järjestöt haluavat yhdessä rohkaista nuoria aikuisia keskustelemaan avoimesti kannabiksesta. Nuorten parissa toimiville ammattilaisille tarjotaan tukea ja materiaalia puheeksioton tueksi. Irti Huumeista -puhelimessa soittajan kohtaaminen ja puheeksioton ohjaaminen ovat arkipäivää. Sinne voi soittaa, kun kaipaa keskustelutukea huumekysymyksestä.

 

Huumeiden käyttö on arkipäiväistynyt ja huumehaitat lisääntyneet. Riippuvuushaasteet vyöryvät usein myös läheisten elinympäristöön. Irti Huumeista ry:n toiminnassa huumehaasteet näkyvät lisäksi läheisten osatyökykyisyytenä ja sairaslomina sekä suruina, pelkoina ja murheina. Huumekuolemista on tullut työmme arkea. Kysyin Irti Huumeista ry:n sururyhmäläisiltä kuvia huumeisiin kuolleista läheisistä ja voin vakuuttaa, että kuvissa esiintyi tavallisia, hyvännäköisiä nuoria, joilla elämän pitäisi olla edessä, mutta se on päättynyt. Kuvat muistuttivat minua siitä petollisuudesta, mikä huumeiden käyttöön liittyy.

 

Huolestuttavin ilmiö huumetilanteessa on, että huumekuolemien kasvusta huolimatta nuorten asenteet huumeiden käyttöön ovat samaan aikaan lieventyneet. Yhä useampi huumeisiin kuollut on alle 25-vuotias nuori. Moni edelleen kuvittelee tunnistavansa huumeita käyttävät katukuvasta. Näin ei ole. Huumeriippuvuus alkaa näkyä vasta, kun ihminen on sairastanut pitkään. Ihan kuten muissakin sairauksissa. Valitettavasti edes läheiset eivät usein havaitse riippuvuuden kehittymistä ennen kuin sitä on vaativaa hoitaa. Tämänkin takia huumeista on syytä puhua ja puheeksiottoa kannattaa harjoitella.

 

Irti Huumeista ry kouluttaa sekä jakaa tietoa ja tukea. Et ole yksin huumekysymyksen kanssa. Älä siis jää yksin. Tieto ja vertaistuki voimaannuttavat.

 

 

Lähteet ja linkit

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu