Huumehaitat lisääntyvät – Tukimuodot ja kohtaamiset Irti Huumeista ry:ssä kasvavat 

Huumeiden käyttö, huumehaitat ja huumekuolemat ovat lisääntyneet 2000-luvulla. Viime vuonna Irti Huumeista ry:ssä asiakaskohtaamiset ja toimintapaikkakuntien määrät kasvoivat. Tieto– ja lausuntopyyntöjä sekä asiakasyhteydenottoja tuli aiempaa enemmän. Huumekysymys nousi viikoittain mediakeskusteluun. Suora palaute päättäjiltä, sidosryhmiltä ja muilta kansalaisilta oli, että Irti Huumeista ry tekee tärkeää työtä tarjotessaan kohtaamisen paikkoja, tietoa ja tukea. Moni huumeongelman kanssa kamppaileva ihminen kertoi myös saaneensa toiminnasta uusia ystäviä ja elämän tarkoituksia. 

Huumeiden haittojen lisääntyessä erityishuolina esiin nousee sukupolvelta toiselle periytyvä syrjäytyminen sekä lasten ja nuorten pahoinvointi. Lasten huumeettoman kasvuympäristön turvaaminen vaatii tekoja ja tukea. Lastensuojelu ei yksin riitä. Selvää on se, että lapsuuden ja nuoruuden elinolot, opitut tavat ja terveystottumukset vaikuttavat läpi elämän. Ympäristöllä, jossa lapset ja nuoret arkeaan elävät, on suuri merkitys joko hyvinvointi- ja terveyserojen tasaajana tai lisääjänä.

Koronatilanne on haastanut ihmisten hyvinvointia. Koronaviruksen leviämisen hidastamisen lisäksi vaaditaan tekoja mielen hyvinvoinnin edistämiseen. Irti Huumeista ry:ssä pidetään Teams- vertaistukiryhmiä, kohtaamiskahveja sekä ensimmäinen virtuaalinen ja valtakunnallinen läheisseminaari. Toivonkin, että voimme kohdata toisiamme enenevässä määrin verkossaSen vastapainoksi tarvitaan rentoja ja voimavaroja lisääviä kohtaamisia koronaohjeistusten sallimissa rajoissa, esimerkiksi näinä upeina kevätpäivinä ulkoilukokouksia.

Kohtaamisissa on tärkeä jakaa vinkkejä mielen hyvinvoinnin ja positiivisuuden ylläpitämiseksi. Muistetaan kysyä ihmisiltä: ”Kuinka voit?”
Nyt on negatiivisuuspaaston aika!

#negatiivisuuspaasto #kiinnielämässä #kuinkavoit #mitäkuuluu

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu