Huumekulmassa keskustellaan ihminen ihmiselle 

Irti Huumeita ry kuvasi Huumekulma-keskusteluja syksyllä 2021 ja jatkaa niiden kuvauksia. Ensimmäiset Huumekulma-keskustelut ovat katsottavissa YouTube –kanavallamme, ja uudet jaksot julkaistaan torstaisin. Luvassa on huumekeskustelua niin asiantuntijoiden, läheisten kuin toipujien kanssa. Spontaani 11-vuotias peruskoululainen Noa on ottanut paikkansa Huumekulman toimituksessa. Hän haastaa vuorollaan vieraita puhumaan maanläheisesti. Huumekulma on toteutettu yhteistyössä ammattiopisto Luovin kanssa, jonka opiskelijat ovat olleet mukana tuotannon suunnittelussa, tallennuksessa ja editoinnissa. Itse toimin toisena toimittajana. Keskusteluista saavat ajattelemisen aihetta paitsi alan ammattilaiset myös kasvattajat, päättäjät, lapset ja nuoret. 

Erityisesti yksi toipuvan haastattelu sai kyyneleet silmiini. Toipuva puhui Noalle tuen puutteesta lapsuudessaan, ja Noa ihmetteli, miksi toipujaa ei autettu koulussa. Lapsen oikeuksien mukaan lapsia tulee kuulla ja lapsilla on oikeus huumeettomaan kasvuympäristöön. Suomessakin moni lapsi elää tahtomattaan ympäristössä, jossa käytetään huumeita, ja kampailee mielenterveyden haasteiden kanssa. Meillä aikuisilla on tässä asiassa peiliin katsomisen paikka, miten voimme hoitaa asiaa parempaan suuntaa. Vaikeista asioista on keskusteltava lasten ja nuorten kanssa ikätasoisesti. Keskustelua ei pidä välttää, vaikka se on monesti vaikeaa. Vain siten voimme tarjota lapsille ja nuorille tukea. 

Huumeet näkyvät yhä enemmän lasten ja nuorten arjessa. Kun Noalta kysyttiin, miten huumeet vaikuttavat sinun elämääsi, hän vastasi: ”Paljon, kun Helsingissä asuu.” Myös kauppakeskuksen läheisyydessä poika on nähnyt huumeiden käyttäjiä. Noan kysymyksistä moni on yllättänyt meidät aikuiset. Hänen suhtautumisensa sekä havaintonsa ovat tulleet meille aikuisille näkyviksi. Esimerkiksi yhdessä haastattelussa Noa tuo esiin havaintojaan huumeita käyttävistä ihmisistä kauppakeskuksessa, toisessa Noa naurahtaa tavoitteensa haasteellisuudelle, että pääsisimme kokonaan huumeista eroon.  

Ehkäisevästä päihdetyöstä säädetään laissa ja asia on esillä monien päättäjien puheissa. Ehkäisevän päihdetyön tulee olla keskustelevaa ja siihen tarvitaan lisää toimenpiteitä. Huumeiden käyttö on arkipäiväistynyt, ja siksi on tärkeää etsiä uusia ehkäisevän päihdetyön keinoja. Huumekulma on yksi tuki aikuisille ja samalla vinkkien antaja siihen, kuinka puhua lasten ja nuorten kanssa huumeista. Tunnusmusiikkina on rap- ja pop-artisti Sanna Rönnbergin, Sanan, uusi single Uudestaan, joka käsittelee mielenterveys- ja päihdeongelmaa. Ei ole noloa hakea apua mielenterveys- ja päihdeongelmiin. Tuen hakemista ei myöskään pidä pelätä. Vaikeista asioista täytyy puhua. Minusta on myös hienoa, että singlessä kuuluu myös Oulun NMKY:n lapsikuoron ääni. Aikuisten tehtävä on pysähtyä kuulemaan lapsia ja nuoria sekä edistää osallisuutta ja hyvinvointia. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. 

Linkit: 

Ehkäisevän päihdetyön laki
Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä 523/2015 – Säädökset alkuperäisinä – FINLEX ®

Irti Huumeista ry YouTube. Huumekulma
IrtiHuumeista – YouTube 

Uudestaan – single
Uudestaan – YouTube

Sanan nettisivut
https://sanamusic.net/ 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu