Huumetyö on kansanterveystyötä

Jokaisella huumeiden käyttäjällä Irti Huumeista ry:n selvityksen mukaan 7 – 10 läheistä, joihin huumeiden käyttö vaikuttaa. THL:n Henrik Brummer-Korvenkontion mukaan 2018 terveysneuvontapisteitä oli Suomessa 45 paikkakunnalla. Huumetietoa on tärkeä jakaa niin huumeiden käyttäjille kuin heidän läheisilleen. Läheisten on tärkeä tietää, mitä tartuntatauti riskejä liittyy huumeiden käyttöön. Terveysneuvontapisteissä toimitaan tärkeällä tavalla edistäen hyvinvointia. Terveysneuvontapisteissä voitaisiin toimia vahvemmin myös esimerkiksi C-hepatiitin eliminoimiseksi Suomesta. Näissä yksiköissä tehdään kansanterveytemme kannalta tärkeää työtä. Huumeiden käyttäjille suunnatun sosiaali- ja terveysneuvonnan ammattilaiset, vertaistoimijat ja terveysneuvontapalveluiden käyttäjät tekevät poikkeuksellisella tavalla yhteistyötä kansanterveyden edistämiseksi.

Minulle on tärkeää, että päihdesektorin toimijat toimivat yhteistyössä kokonaisvaltaisesti edistäen paljon palveluja tarvitsevien huumeiden käyttäjien hyvinvointia. Kun terveysneuvontapiste hoitaa esimerkiksi antibiootilla keuhkokuumeen, se voi ehkäistä kuoleman. Monen huumeriippuvaisen kuolinsyy ei ole yliannostus. Usein syy voi olla myös yleisen vastustuskyvyn heikkeneminen ja muiden sairauksien hoidon laiminlyönti.

Terveysneuvontapisteiden työllä säästämme ihmishenkiä, vähennämme inhimillistä kärsimystä ja säästämme taloudellisia resursseja. Mikä muu työ on näin vaikuttavaa? Politiikassa keskustellaan muun muassa eriarvoisuudesta, hyvinvointi- ja terveyseroista ja köyhyydestä. Nämä teemat ovat terveysneuvontapisteiden arkipäivää. Niissä vähennetään huumehaittoja ja edistetään elämänlaatua.

Toivon, että tulevaisuudessa terveysneuvontatyö kehittyy moniammatilliseksi sosiaali- ja terveysneuvontatyöksi ja terveysneuvontapisteiden palvelut saadaan koko maassa huumeiden käyttäjien ulottuville. Toivon, että tulevaisuudessa neuvontapisteiden ammattitaito kasvaa ja niiden rooli kansanterveyden edistämisessä ymmärretään nykyistä paremmin.

Tänään alkavat 20. terveysneuvontapäivät Vantaalla. Päivien tärkein viesti on mielestäni se, että pidetään huolta toisistamme. Jaetaan tietoa C-hepatiitista ja muista tartuntataudeista huumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen, jotta taudit eivät pääse leviämään. Toimitaan, jotta huumeiden käyttäjien läheiset eivät menettäisi läheisiään huumekuolemille ja jotta huumeiden käyttäjät pysyvät kiinni elämässä.

Tästä syystä me Irti Huumeista ry:ssä haluamme turvata sosiaali- ja terveysneuvontapäivät tulevaisuudessa. Toivon, että näin haluaa myös sosiaali- ja terveysministeriö, jolta olemme hakeneet ensi vuodeksi avustusta päiville. Myös sopiva paikallinen kumppani on haussa vuodelle 2020.

Terveysneuvontapäivillä jaetaan tietoa ja laitetaan hyvä kiertoon. Näin edistämme koko Suomen kansanterveyttä.

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu