Huumetyö vaatii toimia koronasta riippumatta

On ymmärrettävää, että hallitusohjelman mukaiset toimet etenevät koronaviruksen takia huonosti. Uskon, että hallitus haluaa toimia siten, ettei eriarvoisuus lisäänny. Siksi nyt tarvitaan toimia nimenomaan vaikeassa asemassa olevien, mielenterveyssairauksien kanssa kamppailevien ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Pitää muistaa, että ihmiset ovat kokonaisuuksia. Fyysisen koronatartunnan uhka haastaa myös psyykkistä hyvinvointia.

Itse näen, että hallitusohjelmakirjaukset asunnottomuuden poistamisesta kahdessa hallituskaudessa sekä huumehoidon tehokkuuden parantamisesta ja käytön haittojen vähentämisestä ovat nyt poikkeustilanteessa erityisen tärkeitä toteuttaa. Hallitusohjelman mukaan valtioneuvosto laatii poikkihallinnollisen periaatepäätöksen huumausainepolitiikasta. Toivon tässä toimia ministereiltä, etenkin ministeri Kiurulta. Tämä työ on syytä käynnistää viipymättä, koronasta huolimatta.

Oleellista on se, että päihdevieroitukseen pääsyä helpotetaan ja se turvataan hoitotakuulla. Korvaushoidossa kontakteja ja väärinkäytön mahdollisuuksia vähennetään ottamalla injektiolääkettä laajemmin käyttöön ja jatkamalla terveys- ja sosiaalineuvontaa normaaliin tapaan. Oleellista on myös aloittaa huumeriippuvaisten korvaushoito sairaaloissa yliannostusten jälkeen tai koronahoidon aikana. Asunto ensin -periaatteen mukaiset asuntopaikat tarjoavat mahdollisuuden elämänhallinnan lisäämiseen ja hygieniasta huolenpitoon. Myös muut majoitus- ja oleskeluvaihtoehdot ovat ehdottoman tärkeitä nyt korona-aikana.

Myös huumeiden käyttäjien läheisten huoli on lisääntynyt, mikä näkyy Irti Huumeista ry:n työssä lisääntyvänä yksilökeskustelujen tarpeena. Myös läheisten vertais- ja ammatilliset ryhmät on nyt käynnistynyt teamsin kautta verkossa.

Toivon, että sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru pysähtyvät eriarvoistumisasian äärelle ja etsivät nopeasti ratkaisuja normaalistikin haastavassa asemassa olevien ihmisten arjen helpottamiseen. Ihminen ensin.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu