Hyvinvointialueiden otettava koppi päihdepalveluista   

Yhdenkin läheisen huumeiden käyttö muuttaa hänen lähipiirissään olevia. Kun päihteitä käyttää oma vanhempi, oma lapsi tai sisarus, elämän perustukset rakoilevat. Perheen arki muuttuu, ja perhedynamiikka on erilaista. Turvalliset rutiinit niin sanotusti karkaavat käsistä. 

Meillä Irti Huumeista on tehty perhetyötä jo muutaman vuoden, aluksi Oikeus turvalliseen arkeen -hankkeessa. Tulokset ovat erinomaiset. Perheissä, joissa toisella tai molemmilla vanhemmilla on huumetaustaa, arki on saatu hallintaan ja toimintaan osallistunut vanhempi joko opiskelee tai on töissä. Aina toivoa, kun on elämää. 

Huumekokeilun aloittaneen lapsen perheessä tarvitaan kriisiapua. Sitä olemme tarjonneet yhdessä Sininauhaliiton kanssa Palaset-hankkeessamme. Lisäksi hankkeessa on koulutettu sote-alan ammattilaisia kohtaamaan perheitä, joissa on akuutti kriisi nuoren päihteiden käytön takia. 

Järjestöt toimivat siellä, mihin viranomaisten voimat tai taidot eivät riitä. Järjestöjen etuna on toiminnan ihmislähtöisyys ja kyky kuulla ihmisten hätä. Tämä asiantuntemus on syytä muistaa hyvinvointialueilla, kun päihdepalveluista päätetään. Yhteistyössä on voimaa. Valitettavasti näyttää tällä hetkellä siltä, että on paljolti kiinni hyvinvointialueesta, kuinka päihdepalvelut hoidetaan. Tehtävä on osoitettu kunnille ja hyvinvointialueille yhteisesti, mutta ilman mitään velvoitteita tai tulosvaatimuksia. 

Kaikissa hankkeissamme ja muussa toiminnassamme olen huomannut, että perheiden ja läheisten tuska, huoli ja oireilu siivutetaan herkästi, kun heitä kohtaa rakkaan huumeongelma. Läheiset kantavat huolta huumeita käyttävästä ja tappelevat usein saadakseen hänelle päihdepalveluja. Varsin usein perhe tai muu läheinen jää ilman tukea, sillä vieroitushoitoon ja kuntoutukseen on vaikea päästä. Kun hoitotakuu saadaan ulotettua myös päihdepalveluihin, inhimillinen hätä vähenee ja yhteiskunta säästää. 

Varsin kuvaava on tänään julkistettu A-klinikkasäätiön TNS Kantar:lla teettämä mielipidekysely. 40 prosenttia suomalaisista ei tiedä, onko kotikunnassa apua tai tukea saatavilla, jos perheen aikuisella tai nuorella on päihdeongelma. Vielä huonommalta näyttää hyvinvointialueiden käynnistyessä. Vastaajista 60 prosenttia ei tiedä, mihin kääntyä hyvinvointialueella oman tai jonkin lähipiiriin kuuluvan päihdeongelman kanssa. 

 

Irti Huumeista ry:n vapaaehtoisille tehdyissä kyselyissä on tullut ilmi sama ilmiö, kunnat ja kuntayhtymät tiedottavat heikosti päihdepalveluista olivatpa ne huumeita käyttäville tai heidän läheisilleen. Ymmärrän toki, että palveluihin on painetta, mutta silti ketään ei saa jättää ulkopuolelle, vaille toivoa saada apua ja tukea. 

Uusille hyvinvointialueille on suuret odotukset ja paineet. Siirrettäessä palveluja kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueille on pidettävä huoli, ettei mitään putoa matkalla pois. Palveluja ja tulee kehittää: Tarvitsemme matalan kynnyksen toimipisteitä, joihin voi mennä ilman pelkoa tuomitsemisesta, ja uusia kokeiluja huumeita käyttävien, toipuvien ja läheistensä tukemiseksi ja auttamiseksi. Kun vielä saisimme sosiaali- ja terveyspalvelut toimimaan moniammatillisesti, tulokset olisivat positiivisia niin huumeita käyttävien vieroitushoidossa, toipuvien kuntoutuksessa sekä läheisten fyysisessä ja psyykkisessä hyvinvoinnissa. Hyvinvointialueilla ei tule unohtaa myöskään haittoja vähentävää huumetyötä eikä ehkäisevää päihdetyötä. 

Uusilla aluevaltuutetuilla riittää tehtävää. Valitaan aluevaltuustoihin osaavia ja taitavia ihmisiä, jotka haluavat olla hoitamassa myös päihdeasioita. Muistakaa äänestää. 

Hyvinvointi pitää ottaa tosissaan. Yhteiskunta on niin vahva kuin sen heikoin jäsen. 

 

 

Linkit: 

A-klinikkasäätiön teettämään kyselyyn vastasi 1003 täysi-ikäistä suomalaista Manner-Suomessa. KD-äänestystutkimus (a-klinikkasaatio.fi) 

Sosiaali- ja päihdejärjestön listaus aluevaaleissa ehdolla olevista järjestöjen jäsenistä ja vapaaehtoisista. Irti Huumeista ry on SOSTEn jäsenjärjestö. Aluevaalit – SOSTEn jäsenjärjestöjen ehdokkaita – SOSTE 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu