Hyvinvointileikkaukset lisäävät eriarvoisuutta – ne on peruttava

Pääministeri Orpon hallituksen suunnitelmat leikata sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksia 100 miljoonalla eurolla vaikuttavat kohtuuttomalla tavalla sairaisiin ja muutenkin pienituloisiin ihmisiin. On selvää, että nämä leikkaukset eivät ole vain numeroita paperilla. Ne lisäävät pahoinvointia ja eriarvoisuutta koko Suomessa vaikuttaen ihmisten hyvinvointiin ja heidän mahdollisuuksiinsa saada tarvitsemaansa apua ja tukea. 

Leikkausten vaikutukset heijastuvat jo nyt hyvinvointi- ja tuloerojen näkökulmasta Irti Huumeista ry:n toimintaan. Moni kantaa huolta etsivän nuorisotyön tilanteesta, läheisten ihmisten ihmisoikeuksien toteutumisesta sekä hoitoon pääsystä.  

Moni kantaa huolta myös siitä, miten Irti Huumeista ry:n rahoitus järjestyy työn määrän jatkuvasti kasvaessa. Sosiaali- ja terveysjärjestöt, kuten Irti Huumeista ry, ovat niitä tukipilareita, joiden varassa monet haavoittuvassa asemassa ja yhteiskunnan marginaalissa olevat ihmiset seisovat. Leikkausten kohdistuessa kansalaisjärjestöihin, ne osuvat kipeimmin niihin, jotka jo valmiiksi kamppailevat taloudellisen epätasa-arvon ja syrjäytymisen kanssa. Tämä vain syventää kuilua vauraampien ja vähävaraisempien välillä. Tätä ei pitäisi tavoitella. 

Mielenterveys- ja päihdesairauksien näkökulmasta leikkaukset ovat erityisen tuhoisia. Monet sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat korvaamatonta tukea ja apua ihmisille, jotka kamppailevat mielenterveys- tai päihdesairauksien kanssa. Järjestöt tarjoavat tukiverkostoja, jotka auttavat ihmisiä selviytymään vaikeista elämäntilanteista ja tukevat toipumisessa. Leikkausten seurauksena monet toiminnot ovat uhattuina, mikä voi johtaa vakaviin seurauksiin yksilöiden hyvinvoinnille ja koko yhteiskunnalle. 

Vaadin, että hallitus peruu suunnitellut leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin. Sen sijaan meidän olisi investoitava hyvinvointia edistävien järjestöjen työhön ja toiminnan vahvistamiseen, sillä myös useat hyvinvointialueet ja kunnat kamppailevat taloushaasteiden kanssa. 

 Yhteiskunnan tulee osoittaa arvostuksensa sosiaali- ja terveysjärjestöjä kohtaan ja taata, että jokaisella kansalaisella on mahdollisuus saada tarvitsemaansa tukea, riippumatta siitä, millaisessa taloudellisessa tilanteessa tämä on.  

 

Kuva: Jani Laukkanen
MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu