Ihmisoikeushaasteet ja hyvinvointivaltion vahvuudet: huumeriippuvuussairauden sävyttämä maisema Suomessa

Olen huolissani hyvinvoinnin ja tuloerojen kasvusta. Suomen hallitus on valinnut tiukan leikkauslinjan. Mietinkin, mitä hyvinvointivaltiosta on kohta enää jäljellä. Silti Suomessa on edelleen paljon hyvää.  

Huumeriippuvuuden hoitoon liittyvät ihmisoikeushaasteet Suomessa ovat monimutkaisia. Samalla perustuslaki ja hyvinvointivaltion perusteet tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden näiden haasteiden kohtaamiseen.  Huumeriippuvuuteen sairastuneiden ihmisten leimaaminen, syrjiminen ja riittämättömät hoitomahdollisuudet loukkaavat perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia ja estävät tehokkaan avun saannin ja kuntoutumisen. 

Suomen hyvinvointivaltion vahvuuksia, kuten oikeutta terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan, voidaan käyttää perustana laajemmalle ja oikeudenmukaisemmalle psykiatria- ja päihdehoitojärjestelmälle. Nyt olisi aika käyttää näitä vahvuuksia hyväksi ja kehittää päihdepolitiikkaa, joka käsittää huumeriippuvuuden sairautena sekä huolehtii siitä, että jokainen suomalainen säilyttää yhteiskunnallisen osallisuutensa. 

Pitkäjänteisen muutoksen toteuttaminen edellyttää poliittista tahtoa ja yhteiskunnallista asenteiden muutosta. Ennen kaikkea tämä yhteiskunta kaipaa empatiaa. Meidän tulee kehittää huumeriippuvuussairauden hoitoa ymmärryksen, myötätunnon ja yksilöllisten tarpeiden tunnistamisen kautta. Tämä tarkoittaa asianmukaisten resurssien kohdentamista päihdehoitoon, matalan kynnyksen palveluiden laajentamista ja ennaltaehkäisevän työn vahvistamista. Se ei tarkoita kohtuuttomia leikkauksia ja säästöjä niiltä ihmisiltä, joiden elämä on jo valmiiksi vaikeaa. 

Nyt on toiminnan aika. Ihmisoikeusperusteinen lähestymistapa voi muuttaa monien suomalaisten elämän suuntaa parempaan. Oikeudenmukainen ja kaikille avoin hoito ei ole vain päihdesairauksista kärsivien ihmisten etu, vaan se hyödyttää koko yhteiskuntaa. 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu