Ihmisoikeustaistelua korona huomioiden

Mikä on vastuullista? Tätä olen pohtinut lukuisia kertoja tänä syksynä. Olisiko syytä perua vuoden 2020 terveysneuvontapäivät ja verkostoitumismahdollisuudet kasvotusten kokonaan?

Asiasta on keskusteltu pienissä ja suurissa porukoissa. On konsultoitu STM:ää ja THL:ää sekä kuntia ja muita järjestöjä. Olemme laatineet terveysneuvontapäiville turvallisuusohjeet. Henkilökuntamme valvoo ja tukee kaikkia päiville osallistuvia turvallisuusohjeiden toteutuksessa. Päädyimme siihen, että tilaisuus järjestetään Suomen valtion turvallisuusohjeita noudattaen hybridimallilla.

Itse kehotin avauspuheessani kaikkia osallistujia tutustumaan turvallisuusohjeeseen. Toimimme kuten lentokoneessa konsanaan – osallistujien huolehtiessa omasta turvallisuudestaan, maskeista ja etenkin käsihygieniasta. Yhtä lailla haluamme huolehtia kohderyhmästämme. Ihmisistä, joille arki on haastavaa ja joiden elämä on nyt ehkä enemmän kuin aikoihin kadulla, ilman asianmukaisia palveluja tai kattoa yöksi pään päälle.

Meidän, huumetyön ammattilaisten ja vertaisten, vastuullamme on se, etteivät hyväosaiset hypi lentokoneesta turvallisesti laskuvarjolla alas ja anna vaikeissa elämäntilanteissa olevien, paljon palveluja tarvitsevien asiakkaittemme, lukuisten suomalaisten rakkaiden ihmisten, tuhoutua syöksyvän koneen kyydissä ilman tukea ja apua.

Tässä piilee se syy, miksi viimeiseen asti haluamme tarjota terveysneuvontapäivillä mahdollisuuden vaihtaa kokemuksia sekä tilaisuuden etäosallistumiseen niille ammattilaisille, jotka eivät syystä tai toisesta voi fyysisesti olla paikalla. Tietoa on jaettava.

Koronapandemia on haastanut koko terveydenhoitomme. Hoitotakuu ei ole toiminut, ja kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien palvelut ovat toimineet vaillinaisesti – lukuun ottamatta kolmatta sektoria. Huumeiden käyttäjien ja riippuvuussairauksista kärsivien kanssa työskentelevät ovat toimineet todella vaativissa olosuhteissa ja kehittäneet ihailtavasti toimintaa.

Kyse on arvovalinnasta. Emme voi jättää vakavasti sairaita ihmisiä yksin. Ammattilaiset tarvitsevat työhönsä tietoa, taitoa ja keskustelua. Siksi terveysneuvontapäiviä on syytä jatkaa pandemiasta huolimatta niin tänä vuonna kuin ensi vuonnakin.

Nyt jos koska, meidän on yhdessä puolustettava huumeriippuvuuteen sairastuneiden ja heidän läheistensä ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa. Siihen tarvitaan sekä julkisia palveluja että päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toimintaa. Odotan, että sote-uudistuksessa muistetaan kolmannen sektorin osaaminen yhtenä yhteiskunnan voimavarana.

Terveys- ja sosiaalipalveluihin sekä päihdejärjestöjen rahoitukseen on löydettävä toimivat ja kestävät ratkaisut. Näiden päivien olemassaolo voidaan joka tapauksessa perustella ensi vuonnakin nimenomaan yhdenvertaisuus-, ihmisoikeus- ja solidaarisuustyön näkökulmasta.

Suomessa valtion ja muun julkisen sektorin pitää pystyä lupaamaan, että laadukasta sosiaali- ja terveysneuvontatyötä sekä haittoja vähentävää huumetyötä on tarjottava jokaiselle ihmiselle tarpeen mukaan. Vaikeina aikoina yhteiskunnan vahvuus mitataan sillä, miten se huolehtii sairaista, heikompiosaisista ja muuten vaikeissa elämäntilanteissa olevista ihmisistä.

Toivon, että voimme jakaa tietoa, hyviä käytäntöjä, kokemuksia ja turvata entistä paremman haittoja vähentävän huumetyön koko Suomessa. Nyt tarvitaan ihmisoikeusaktivismia. Taistellaan ihmisoikeuksien puolesta yhdessä.

 

#terveysneuvonta #yhteistyö #kiinnielämässä #irtihuumeista

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu