Ikääntyvät ja huumeet – uusia haasteita terveydenhoitoon
Huumeiden käyttöön liittyvät trendit ovat muuttuneet huomattavasti viime vuosikymmeninä. Myös ikäihmisten huumeiden käyttö on kasvussa. Ilmiötä on tutkittu liian vähän, vaikka haasteet palvelujärjestelmässä näkyvät jo nyt.
Kivunhoitoon, unettomuuteen ja muihin oireisiin käytetään lääkkeitä ja päihteitä sekaisin. Sekakäytön riskeistä informoimisessa on paljon parantamisen varaa. Ikääntyvien ja ikäihmisten terveys ja terveysriskit on huomioitava erityisesti geriatriassa ja sen kehittämisessä. Nuorten ja työikäisten, tulevien ikäihmisten, päihteiden käyttö on erilaista, kuin se on esimerkiksi sota-aikana syntyneillä. Tähän on syytä varautua.
Ikäihmisten päihderiippuvuuteen pitää tarttua nykyistä helpommin. Ei voi olla niin, että esimerkiksi sydän- tai aivoinfarktin saanut päihderiippuvainen kotoutetaan samalla tavoin kuin ikäihminen ilman päihderiippuvuutta. Päihderiippuvaisen riskit kuntoutumiselle on suuremmat, sillä hän ei välttämättä sisäistä hoito-ohjeita muiden tavoin.
Päihderiippuvaisten ikääntyneiden osalta eritysesti muistin tutkiminen on tärkeää, samoin kotipalvelujen tarpeiden kartoittaminen. Sote-uudistuksen käynnistyessä hyvinvointialueilla pitää turvata se, että ikääntyvät kohdataan kokonaisvaltaisesti ja että heille suunnattua päihdetyötä kehitetään asianmukaisesti.
Meillä ei ole varaa unohtaa tätä puolta ikääntyvien terveydenhoidossa ja palveluissa. Mitä hyväkuntoisempia ikääntyvämme ovat, sitä enemmän he pystyvät osallistumaan yhteiskuntaan sekä omaistensa ja läheistensä elämään. Ikäihmisillä on paljon annettavaa, mutta myös meidän pitää antaa heille. Pohdimme ikäihmisten ja huumeiden suhdetta tuoreessa Taite-lehdessämme.
Huhtikuussa järjestämme webinaarin Ihmisarvoista elämää – Huumeet ja ikäihmiset, tarkemmin 23.4. klo 10-11.50 . Webinaari on maksuton, mutta ilmoittautuminen on pakollista. Lisätietoa ohjelmasta ja ilmoittautumislinkki löytyvät tapahtuman Face-sivulta: Irti Huumeista ry:n Superviikonloppu | Facebook.
Toivon, että ikäihmisten ja huumeiden suhteesta puhutaan nykyistä enemmän ja että asiaan paneudutaan vahvalla tutkimusotteella.
Pidetään huolta, että voimme tulevaisuudessa sanoa Vappu Taipaleen tavoin: ”Jokainen ikä on paras ikä.”
Ikäihmisten kovin huume on alkoholi plus lailliset lääkkeet. Eli suomeksi sekakäyttö.
Ikäihmisten lääkkeiden käyttö on muutenkin aika huolestuttavaa. Monet voisi korvata kannabiksella.
Ilmoita asiaton viesti
Ikäihmisten lääkkeitten käyttö ja alkoholin käyttö yhdessä nousi esiin LOL projektissa. Nyt pitää muistaa Tepon, että kaikilla ihmisillä ei ole PKV lääkeitä ja silloin ei puhuta sekakäytöstä.
Ikäihmisten kaikki muu terveyteen vaikuttava lääkitys, ikä ja kunto yhdessä tekevät sen yhtälön, että maksimi alkoholi annos on noin yksi annos päivässä, sitäkään ei suositella!
Myös viikottainen annosmäärä on monella ikäihmisellä edellä mainituista syistä liian korkea.
Valitettavasti tätä yhtälöä ei voida ratkaista kannabiksella , vaikka se tuntuu olevan joka-asian ratkaisusi.
Älä tee kaikista ikäihmistä pilleristejä ja /tai sekakäyttäjiä!
Minullakin on terveyteen liittyen 8 -9 pilleriä/ vrk. En ole pilleriNisti, syön siitä terveyden ylläpitoon.
Niitäkään ei voi korvata kannabiksella.
En juo viinaa, joten en ole myöskään sekakäyttäjä ”määritelmäsi” mukaan!
Suurinpiirtein samatyppinen uskomus kuin ota, auringonkukka öljyä yksi lusikallinen, tai ota vähän etikaa joka päivä.
Minulla löytyy muutaman vuoden kokemus ikäihmisten kotiin vietävistä palveluista. Toisin sanoen se ei ole mutu tuntumaa. LOL projekti sai tästä työstä myös tunnustuspalkinnon.
Ilmoita asiaton viesti
Pönttö täytyy saada jotenkin sekaisin. Hallonoideja hallusinaatioihin.
Jälki on melko hyvää näin maalaisjärjellä ajateltuna.
Ilmoita asiaton viesti