Irti Huumeista -tilannekatsaus vuoteen 2021
Viime vuonna Irti Huumeista ry rakensi uutta toimintatapaa ja kehitti verkkokoulutuksia, vaikuttamisviestintää ja vertaistukea. Digitaaliset toiminnot kasvoivat, minkä myötä tuki ja tieto ulottuivat koteihin koronatilanteesta huolimatta. Koronatilanne vähensi kasvotusten kohtaamisia, mutta tilalle tuli suuri määrä verkkokohtaamisia koulutuksissa, vertaistuessa ja analysoinnissa. Kiitos tästä kuuluu yhdistyksen toimijoille ja heidän ennakkoluulottomuudelleen.
Huumehaitat kasvoivat edelleen. Valtion tasolla päihdepolitiikan strategiatyössä oli positiivinen suunta. Kuitenkaan kunnat ja muut rahoittajat eivät olleet valmiit resursoimaan huumehaittojen kasvun tuomiin haasteisiin, eivät hoitoon pääsyn helpottamiseen eivätkä läheisten tukeen.
Huumekuolemien määrä kasvoi, samoin läheisten kanssa tehtävä surutyö. Huumekuolemien ehkäisemiseksi ryhdyttiin rakentamaan Suomen mallia THL:n HEAR-työryhmässä. THL:n Hilmo-järjestelmään kirjattiin 2015–2018 jokin päihdehaittoihin liittyvä diagnoosi yhteensä 120 307:lle yli 18-vuotiaalle Suomessa asuvalle henkilölle. Tämä tarkoittaa aikuisväestöön suhteutettuna noin 2,7 prosenttia. Huumeiden aiheuttamien haittojen esiintyvyys kasvoi terveydenhuollossa samana ajanjaksona lähes kolmanneksella (+29,3 %). Vuosittain noin tuhannella uudella henkilöllä todettiin huumeiden aiheuttamiin haittoihin liittyvä diagnoosi. Havaintojen mukaan päihteiden yhteiskäyttöön liittyvien diagnoosimerkintöjen määrä kasvoi seuranta-aikana 32,1 %. (Lääkärilehti )
Irti Huumeista ry:n numeraalinen ja laadullinen seurantatieto sekä mm. THL:n huumekysymystä koskevat tilastot osoittavat huumetilanteen pahentuneen edelleen. Seurantatietojen mukaan yksinäisyys ja sen merkitys osattomuuteen nousivat erityisellä tavalla esiin. Koronatilanteen jatkuminen näkyi myös eriarvoistumisena sekä huumeita käyttävien, toipuvien ja heidän läheistensä, etenkin perheiden, entistä haastavampina tilanteina.
Irti Huumeista ry valmisteli pitkän aikavälin yhteiskuntavaikuttamisen suunnitelmaa. Järjestö vaikutti siihen, että huumeita käyttävien, toipuvien ja heidän läheistensä ihmisoikeudet, erityisesti oikeus tukeen ja osallisuuteen, toteutuisivat paremmin ja että huumehaitat vähenisivät.
Vuoden 2022 alussa toivon, että päättäjät huomioisivat resurssien jaossa ehkäisevän päihdetoiminnan ja huumehaittojen vähentämisen. Matalan kynnyksen päihdepalvelut on turvattava huumeita käyttäville ja heidän läheisilleen ja hoidon jatkuvuus toipuville huumeriippuvaisille. Odotan, että uudet aluevaltuustot ottavat rohkeasti kopin tästä.
Linkkejä:
Hilmo (Hoitoilmoitusjärjestelmä), on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonkeruu- ja raportointijärjestelmä Hoitoilmoitusjärjestelmä (Hilmo) – THL
Kun itsekin toteatte että huumehaitat ja -kuolemat edelleen jatkuvasti kasvavat, joko olette valmiita myöntämään, ettei nykyinen huumepolitiikan linja ole toimiva? Jos ette, kuinka paljon pahemmalle tasolle niiden vielä pitää kasvaa ennen kuin olette valmiita asian tunnustamaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen itsekin tällaista hallintojargonia julistavaa lähestymistapaa tärkeään asiaan. Vainikka ei juuri vaivaudu keskustelemaan aivan asiallisista vasta-argumenteista ja perustelemaan järjestöagendan mukaista lähestymistapaa ongelmaan. Ainakaan aiemmissa Puheenvuoron blogeissaan en ole huomannut avointa keskustelua.
En voi välttyä ajatukselta, että tärkeintä ei olekaan päihderiippuvaisten etu vaan vakiintuneiden järjestöjen hyvä. Sen vakuudeksi on silloin tällöin hyvä julkaista blogi tai muuten pitää edunsaajien nimeä esillä.
Pikaisella googlauksella Irti huumeista ry:n hakutulosten ensimmäinen vuosikertomus on 2018, jossa yleisavustukset ovat 434k€. Palkkakulut ovat 418k€, mutten dokumenttia silmäillen löytänyt muuta kuin vapaaehtoistoiminnasta tarinaa. Voi olla, etten vain toimintakertomuksesta huomannut, mutta miten palkkakulut jakautuvat? Voisiko olla, että yhdistyksen agenda on kiveen hakattu, vaikkei se olisikaan huumetyön kannalta parasta, sillä siitä riippuu joidenkin yhdistyksen aktiivien toimeentulo?
Vainikka voinee korjata ja perustella, mikäli huomioissani on jotain epäasiallista.
Ilmoita asiaton viesti
Et todellakaan ole ainoa, joka on tuota asiaa IHRY:n suhteen pohdiskellut. Järjestön, ja Vainikan, tapoihin kun on kuulunut mm. nykylinjan, ja tämän myötä järjestönsä aseman, puolustaminen varsin kyseenalaisilla väitteillä useissa yhteyksissä. Näinä aikoina voisi melkein jopa kutsua disinformaation levittämiseksi, jolla pyritään levittämään hysteriaa ja avaamaan lahjoittajien rahakukkaroja.
Tämä siis huolimatta siitä, että esimerkiksi WHO:n ja THL:n kaltaiset ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista vastaavat tahot ovat päätyneet suosittelemaan IHRY:n kantaa inhimillisemmin päihdeidenkäyttäjiä kohtelevaa linjaa.
Ilmoita asiaton viesti
Taustalla huseeraa Torsti Koskisen rahasto, ei sinänsä yllätä…
Ilmoita asiaton viesti
Amerikkalaiseen tapaan huumepolitiikan epäonnistumisella perustellaan saman politiikan jatkamista tai sen ankaroittamista.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys Marika Vainikalle:
Amerikkalaiseen tapaan meilläkin huumepolitiikan epäonnistumisella perustellaan saman politiikan jatkamista.
Olisiko parempi idea seurata niitä maita, missä huumepolitiikalla on onnistuttu vähentämään yliannoskuolemia ja muita huumeiden käytön haittoja?
Ilmoita asiaton viesti