Kuka hyötyy urbaanilegendasta ”H-merkintä”? 

Ajoittain työssäni törmään kommentteihin, että viranomaisten kanssa tekemisiin joutuneille huumeita käyttäville tulee H-merkintä. Ilmeisesti joskus vuosia ja vuosia sitten on ollut olemassa tällainen merkintä. Nykyään merkintää ei ole. Viime viikolla Konstaapeli Daniel selvitti H-merkintätilannetta TikTokissa: ”Tiedätkö mikä on H-merkintä. Ei hätää, en minäkään tiedä.” Suosittelen katsomaan videon. 

Itse olen monesti miettinyt, kuka hyötyy H-merkinnällä pelottelulla. Jotkut näyttävät luulevan, että merkintä tulee, jos hakeutuu huumehoitoon. Näin ei ole. Itse asiassa terveys- ja sosiaalityötä koskee erityisen tiukka salassapitovelvollisuus, josta säädetään laissa. Kun huumeriippuvuuteen sairastunut ihminen ei uskaltaudu hakeutumaan hoitoon, se ylläpitää osaltaan huumeiden kysyntää. Tilanteesta hyötyvät ainakin rikolliset sekä ne ihmiset, jotka haluvat pitää kaverinsa mukana käyttämässä huumeita. 

En voisi kuvitella huumepolitiikkaa vain yhdellä raiteella. Molempien raiteiden olemassaolo on perusteltua. Käytännön ratkaisuja ”tukea – ei tuomioita” –linjalla tulee hakea aluelähtöisesti. Joka tapauksessa Suomen kahden raiteen huumepoliittisen linjan erinomaisuus on käytännönläheisyydessä. Ensiksikin hoitoon hakeutuminen on mahdollista ilman rikosoikeudellista kontrollia ja tukea on saatavilla. Samanaikaisesti huumeiden kysyntää ja tarjontaa vähennetään esimerkiksi Tullin ja poliisin keinoin. Lisäksi yleinen yhteiskunnallinen viesti on selkeä: Huumeita ei pidä edes kokeilla. 

 

Lue lisää: 

Ootko sä kuullu H-merkinnästä? #eet #fypシ #foryou #fry #suomitt #suomi #konstaapelidaniel #poliisi (tiktok.com) 

Salassapito- ja vaitiolovelvollisuus – Valvira 

Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja… 812/2000 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ® 

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu