Kuolema jättää aina jäljen!

Valokuvakilpailu2022IrtiHuumeista
”Kuva kuvaa ’epätoivoa’

Työmatkalla kuuntelin Haloo Helsingin kappaletta: ”Maailma on tehty meitä varten.” Sanat ”jokainen tänne jonkun jäljen jättää” osuivat suoraan sydämeeni ja kiteyttävät työni arkea. Viikonloppunakin muutama huumeisiin rakkaan ihmisen menettänyt ihminen jakoi tunnelmiaan ja kysyi, näemmekö muistotilaisuuksissa tai Ihmisarvoista elämää – Huumekuolema läheisen kokemana -seminaarissa? Jotkut kertoivat osallistuvansa toimintaan, jos vain heillä on voimavaroja saapua paikalle. On selvää, että huumekysymys ravistelee suomalaista yhteiskuntaa. Huumeiden käytön arkipäiväistymisen takia huumekuolemien määrä ja huumehaitat ovat kasvaneet huomattavasti koko 2000-luvun ajan. Meillä Irti Huumeista ry:n työssä huumekuolemat, liikenteen huumeratit, rikosten ja tapaturmien uhrien tuen tarve sekä läheisten suru ovat arkipäivää.

Toivon, ettei yhteiskunnassamme kaveria jätetä. Huumekuolema koskettaa läheisiä, myös lapsia. Huumeiden vastaisessa työssä tarvitaan suomalaista sisua ja yhteishenkeä. Kuvakilpailuumme osallistunut nimimerkki ”Läheinen 2022 ” kirjoittaa: ”Kuva kuvaa ’epätoivoa’, mutta toivottavasti toimii myös herättäjänä siinä, ettei pienen ihmisen paikka pitäisi olla kyykistyneenä muistolehdon kynttilämeren äärellä. Kaipaamaan jäävät ihmiset kokevat suurta surua ja tuskaa, ovat he sitten iältään nuoria tai vanhoja. Meitä kaikkia tarvitaan tässä maailmassa yhteyteen keskenämme eri tilanteissa.”

Kaipaus jää, vaikka tunteet muuttaa muotoa. Huumekuolemaan liittyviä tunteita on vaikea hyväksyä. Monella surun rinnalla vaihtelevat helpotus, syyllisyys, viha, kaipuu sekä monet muut tunteet. Jotkut suru jopa musertaa ja itsemurha-ajatukset käyvät mielessä. Toiset kuvaavat löytäneensä ajan myötä huumeiden vastaisesta työstä uuden elämäntarkoituksen, josta poisnukkunut rakas, huumeriippuvuuteen sairastunut ihminen olisi ylpeä.

Monet huumeriippuvuussairauteen kuolleet ihmiset ovat olleet vähävaraisia, ja toimeentulotukea voidaan myöntää vain välittömiin hautauskuluihin. Se ei pidä sisällään muistotilaisuuden kuluja eikä hautakiveä. Toivoisiin, että tulevaisuudessa toimeentulotuki korvaisi myös muistolaatan. Se olisi kohtuullista ajatellen poisnukkuneen lapsia, joiden sydämeen vanhemman poismeno on jättänyt ikuisen haavan.

Kuka vain meistä voi yllättäen löytää itsensä huumeita käyttävän läheisenä. Irti Huumeista ry on toiminut huumehaittojen ehkäisemiseksi ja on tarjonnut tukea kaikille huumeriippuvuuteen sairastuneille, huumeista toipuville ja heidän läheisilleen, myös lapsille ja nuorille, jo vuodesta 1984. Tällä kokemuksella voin todeta, että Suomeen tarvitaan pikaisesti inhimillisyyttä, päihdehoitotakuu ja tavoitteeksi nolla huumekuolemaa.

 

Tervetuloa viikon 45 Ehkäisevän päihdetyön tapahtumiin ja toimimaan, jotta päihdehaitat eivät kasvaisi tulevaisuudessa.

Ehkäisevän päihdetyön viikko 2022 (ept-verkosto.fi)

Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus 9.11.2021, Helsinki – EPT-verkosto

Ihmisarvoista Elämää! – Huumekuolema läheisen kokemana (irtihuumeista.fi) se,omaaro 10.11.2022 Oodissa. Tervetuloa

 

 

LÄHTEET:

Kuka maksaa varattoman hautaamisen? | eHautaus

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu