Lääkkeiden väärinkäyttö aiheuttaa huumekuolemia
Voidaanko lääkkeen väärinkäytön seurauksena ihminen todeta huumeita käyttäväksi? Vastaukseni on kyllä. Aika suuri osa kadulla liikkuvista lääkkeistä on huumeita silloin, kun niitä ei käytetä lääkärin kirjoittaman reseptin mukaan. Puheissa ”katulääke” kuulostaa vaarattomammalta kuin huume. Kuitenkin monet katulääkkeet eivät ole alkuunkaan sitä, mitä mahdollisessa pilleripurkissa lukee tai miksi myyjä sen esittelee.
THL muistuttaa, että ”lääkkeiden väärinkäytöllä viitataan mm. unilääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden sekä vahvojen kipulääkkeiden ei-lääkinnälliseen käyttöön, mikä tarkoittaa reseptilääkkeiden käyttöä ilman lääkärin määräystä, suurempina annoksina tai eri tarkoituksiin kuin on määrätty.” (Lähde: THL 2022)
Keskustellessani suomalaisten kanssa olen huomannut, ettei moni pysähdy ajattelemaan omaa lääkkeitten käyttöään tai edes ajattele, että vahvan särkylääkkeen ottaminen muuhun kuin lääkärin määräämään tarkoitukseen on väärinkäyttöä.
Olen myös käynyt lukuisia keskusteluja kivuista, jotka voivat olla vieroitusoireita lääkkeiden vieroituskäytöstä eivätkä kroonista kipua. Tietenkin kipua, paniikkioireita, unettomuutta, ahdistusta ja muita sairauksia tulee hoitaa, mutta hoidon tulee tapahtua lääkärin ohjeen mukaan. Näin voidaan välttyä monilta turhilta ja elämää hankaloittavilta uusilta haasteilta.
Lääkkeet ovat tarpeeseen reseptin mukaan otettuna, mutta yhä useampi käyttää lääkkeitä muuhun kuin lääkärin määräämään tarkoitukseen: ”Lääkkeiden väärinkäytön yleisyydessä on huomattavia ikäryhmittäisiä eroja, ja käyttö on itse asiassa lisääntynyt 25–34-vuotiaiden nuorten aikuisten ryhmässä koko 2000-luvun ajan.” (THL 2022)
Arvioiden mukaan lääkkeiden väärinkäytöllä voi olla yhteys siihen, että nimenomaan nuorten aikuisten huumekuolemat ovat olleet kasvussa. Joka tapauksessa Suomessa huumekuolemat ovat seurausta sekakäytöstä. Monesti väärinkäytetyistä lääkkeistä.
**********
Blogi on julkaistu myös Ehkäisevän päihdetyön verkoston blogissa. Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään viikolla 45, 7.-13. marraskuuta. Ehkäisevän päihdetyön viikon teemaksi vuonna 2022 on valittu lääkkeiden väärinkäyttö. Ehkäisevän päihdetyön viikolla kannustamme kaikkia kysymään lääkkeiden väärinkäytöstä, sillä kysyminen kannattaa. Lue lisää: www.kysyminenkannattaa.fi
Unohdit mainita alkoholin. Se ja lääkkeet on tappava yhdistelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, Suomessa yleisin tapa heittää henki päihteiden kanssa on alkoholi-bentso-subu koktaili.
Ilmoita asiaton viesti
Mulle Lyricaa yritti tyrkyttää eräs kipuklinikan prohvessoori…
Ilmoita asiaton viesti
Lääke näihin ongelmiin on aineiden väärinkäytön lopettaminen eikä kaikenlaiset turhat tukitoimet. Valinta on käyttäjällä itsellään eikä muiden vastuulla.
Ilmoita asiaton viesti
Valinta on käyttäjällä itsellään eikä muiden vastuulla.
———————————–
Hauska kuulla, että Hämäläinenkin on liittynyt kieltolain vastustajiin ja antaa yksilön tehdä itse valintansa. Tosi asiahan on, että lainsäädännöllä ei kyetä vaikuttamaan ihmisten pahaan oloon mistä väärinkäyttö johtuu.
Ilmoita asiaton viesti