Läheisille! ❤️

”Viimeisenä jouluna katsoin häntä ja ajattelin, ettei hän ole minun tyttöni enää.” Nuo sanat pysäyttivät viikonloppuni vieton. Helena Tommola oli kertonut tyttärensä Elisan tarinan Ilta Sanomille. Lause jäi kaikumaan mieleeni. Tällä viikolla vietämme omaisten viikkoa ja huomenna läheisten päivää. On tärkeä pysähtyä myös sen äärelle, miten läheisen elämänpolku, sairastuminen ja hänen uudet läheisensä voivat viedä rakkaamme luotamme.

Syvä tunneside huumeriippuvaiseen läheiseen aiheuttaa usein vahvan tarpeen auttaa ja tukea häntä sekä tekee omasta itsestä huolehtimisen läheiselle vaikeaksi. Viime vuonna Irti huumeista ry:ssä kartoitimme läheisten arjen tuntemuksia Arjen toimintakyky -kyselyillä yhteistyössä A-klinikkasäätiön kanssa. Vastauksissa nousi esille, että huumeiden käyttäjien läheiset kamppailevat samojen arjen haasteiden kanssa kuin huumeita käyttävä läheinen. Näitä ovat muun muassa unettomuus, ahdistus, väkivallan pelko, rahahuolet.

MIPA-tutkimuksen tulokset mielenterveys- ja päihdeomaisten tunteista valottivat omaisten elämäntilanteiden kuormittavuutta, huolenpidon intensiivisyyttä sekä tarvetta saada tukea omalle jaksamiselle ja kattavia mielenterveys- ja päihdepalveluja läheiselle. Omaisten tunnetaakka on suuri, ja syvä tunneside läheiseen tekee omasta hyvinvoinnista huolehtimisen ja rajojen asettamisen suhteessa läheiseen vaikeaksi. Omaisten kanssa työskentelevien on hyvä tunnistaa omaisten kokemien tunteiden ristiriitaisuus ja tuen tarve. Sote-palveluissa tarvitaan työvälineitä omaisten tunnetaakan ja hädän tunnistamiseen, jotta heille voidaan varmistaa riittävä tuki vaikeissa elämäntilanteissa. Tutkimusten mukaan kattavat mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat avainasemassa omaisten hyvinvoinnin tukemisessa.

Irti Huumeista ry:ssä olemme kulkeneet useiden läheisten rinnalla jopa vuosikymmeniä. Joillekin elämä huumeriippuvaisen rinnalla kestää loppuelämän, toisille rinnalla kulkeminen loppuu nopeasti ja yllättäen, kuten esimerkiksi Helenalle kävi. Suru jää. Mielenterveys- ja päihdeongelmat voivat olla pitkäaikaisia ja tunteet vaihtelevat surusta iloon, vihasta rakkauteen, toivosta alakuloon ja epätoivoon sekä pelosta helpotukseen, mikä tekee elämän läheisille arjessa raskaaksi ja olon usein voimattomaksi. Tärkeä ja vapauttava mielikuva on se, että ensin pitää muistaa laittaa itselle happinaamari, jotta voi laittaa sen toiselle kuten lentokoneessa ohjeistetaan. Näin pitäisi myös läheisten muistaa tehdä.

Tällä viikolla on syytä nostaa malja läheisille ja rakkaudelle. Läheiset ihmiset ovat se voimavara, joka tekee elämästä elämisen arvoisen. Ilot ja surut kuuluvat elämään, mutta niin myös kiitollisuus ja muistot ihanista hetkistä. Vaalitaan niitä. Ihanaa läheisten viikkoa. <3 Pidä huolta itsestäsi! Olet tärkeä.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu