Lähisuhdeväkivaltatyöhön tarvitaan resursseja ja linjauksia

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtajana kohtaan usein niitä ihmisiä, joita huumeiden käyttö ja siihen liittyvä väkivalta koskee ja on koskenut. Monien naisten ahdistavat kertomukset väkivallasta ja seksuaalirikoksista huumemaailmassa jäävät liian usein pimentoon ja vaille oikeuskäsittelyä. Naistenpäivänä haluan nostaa yhdessä 24 järjestön kanssa esiin erityisen huolenaiheen sukupuolittuneen väkivallan ja lähisuhdeväkivallan näkökulmista. 

Suomi, joka usein mielletään tasa-arvon mallimaana, on valitettavasti yksi niistä EU-maista, joissa naiset kokevat eniten väkivaltaa. Lähes joka kolmas nainen maassamme on kokenut väkivaltaa parisuhteessa. Sukupuolittunut väkivalta aiheuttaa valtavia inhimillisiä kärsimyksiä, mutta myös taloudellisia rasitteita yhteiskunnallemme. Terveydenhuollon lisäkustannukset naisiin kohdistuvasta fyysisestä parisuhdeväkivallasta ovat arviolta 150 miljoonaa euroa vuodessa. Kun otetaan huomioon myös huumeiden käyttöön liittyvät lähisuhderikokset ja niiden seuraukset, kokonaiskustannukset kasvavat entisestään. 

Vaikka Suomi on sitoutunut Istanbulin sopimukseen, joka pyrkii ehkäisemään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja suojelemaan uhreja, paljon on vielä tehtävää. Vuoden 2015 jälkeen on otettu tärkeitä askeleita, kuten turvakotipaikkojen lisääminen ja lähestymiskieltojen lainsäädännön muuttaminen. Suomen tulee ryhtyä suunnitelmallisiin, konkreettisiin ja pitkäjänteisiin toimiin naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi. Palveluiden saatavuuden turvaamiseksi on säädettävä sitovaa lainsäädäntöä, joka selkiyttää vastuut ja varmistaa resurssit. 

Tänä naisten päivänä meidän on muistettava, että jokainen teko sukupuolistuneen väkivallan ja kaltoinkohtelun torjumiseksi on askel kohti oikeudenmukaisempaa ja turvallisempaa yhteiskuntaa kaikille. Suomen on aika osoittaa sitoutumisensa teoin, ei vain sanoin. 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu