Lapsella on oikeus huumeettomaan kasvuympäristöön
”Kunpa minun isini ei nyt vaan ala uudestaan käyttämään huumeita.” ”Minun harrastuksessani on lapsi, joka asuu mummin kanssa, koska hänen äiti ja isi käyttää huumeita.” ”Osaatko kertoa enemmän C-hepatiitista, veljelläni on se.” Tämän kaltaiset lasten kommentit saavat ainakin minun sydämeni särkemään. Edelliset lasten kommentit paljastavat synkän puolen hyvinvoivasta, maailman onnellisimmasta kansasta. Lasten ei pidä joutua kantamaan kohtuutonta huolta läheisistään. Lasten oikeuksien päivää vietetään tänään 20. marraskuuta. On syytä muistaa, että Suomessakin moni lapsi elää ympäristössä, jossa sairastetaan huumeriippuvuutta, psyykkisiä sairauksia ja/tai käytetään huumeita.
Lapsella on oikeus hyvään lapsuuteen ja terveeseen kasvuun. Lapsella on oikeus tulevaisuuteen. On aikuisten vastuulla turvata lasten ja nuorten huumeeton kasvuympäristö YK:n lasten oikeuksien julistuksenkin mukaisesti. Huumeita käyttävässä perheessä kasvaneiden lasten elämän lähtökohdat ovat haastavat. Se ei saisi leimata nuoren tulevaisuutta. Irti Huumeista ry haluaa tukea näitä lapsia ja heidän perheitään toipumisessa. Mikäli aikuiset eivät ole valmiita hoitoon ja kuntoutus ei onnistu, hyvä ratkaisu voi olla lapsen sijoittaminen joko jollekin turvalliselle, tutulle aikuiselle tai muualle. Erään huumeiden käyttäjien aikuistuneen lapsen kommentti kuvaa mielestäni tilannetta hyvin: ”Kunpa ihmiset näkisivät, että äitini on saanut tilanteeseen nähden hyvän lapsen”.
Lapset kiintyvät aina läheisiinsä. Lapsen rakkaus on puhdasta, aitoa ja pyyteetöntä. Aikuiset voivat rikkoa lapsen maailman, mutta se, että lapsi syntyy huumeriippuvaisen tai –riippuvaisten aikuisten perheeseen ei tarvitse merkitä, että lapsi päätyisi samaan elämäntilanteeseen. Kun perheelle ja lapselle tarjotaan apua ja tukea, moni perheistä pääsee kiinni normaaliin, lasta tukevaan arkeen. Moni upea nuori on myös kertonut haluavansa, että syrjintää ja huumeisiin liittyvää stigmaa vähennettäisiin, jotta ihmiset näkisivät hänet itsenänsä. Ei sankarina ja upeana onnistujana, mutta ei myöskään ihmisenä, josta kuuluisi tai olisi kuulunut tulla huumeriippuvainen, kuten hänen vanhemmistaan tai läheisistään. Moni kuvailee, että yhteiskuntamme ammattilaisilla tai jollain muulla turvallisella aikuisella on ollut tärkeä rooli siinä, että on oppinut uskomaan itseensä ja löytänyt uuden elämänsuunnan. Toisinaan lapselle paras vaihtoehto on kasvaa muualla kuin vanhempiensa luona. Toisinaan vanhemmat kuntoutuvat ja muuttavat elämäntapansa.
Jokaisen aikuisen vastuulla on vastata lapsen kysymyksiin ja keskustella aiheesta niin, että lapsi tai nuori saa asianmukaisen tiedon ja jotta lapsi ei ahdistu aiheesta turhaan. Lasten ja nuorten pitää saada puhua ja jakaa huoliansa. Lapsi voi tarvita tietoa huumeista ja kysyä sitä meistä aikuisista keltä vain. Silloin hänellä on oikeus saada ymmärrystä ja vastauksia keskustelussa. Keskustelukumppani voin olla minä, se voit olla sinä. Vaikeista asioista on puhuttava.
Lapsen oikeus tulevaisuuteen tulee turvata siten, että hän saa riittävästi tietoa, tukea, apua ja turvallisia aikuisia, vaikka hänen läheisensä sairastaisi huumeriippuvuutta. Näissä tilanteissa niin lapsi kuin hänen perheensä tarvitsevat tukea. Sitä haluamme tarjota muun muassa Irti Huumeista ry:n perhetyöllä. Kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen arkeen ja kaikille pitää taata eväät elämään.
#lastenoikeudet #lapsuus #huumeet #huumeriippuvuus #turvallisuus #tulevaisuus #irtihuumeista #kiinnielämässä
Nyt olet väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Siksi huumeet kannattaa laillistaa. Toki toivon lapsille päihde vapaata kasvuympäristöä. No lähinnä kotona ja koulussa yms. Koskee myös alkoholia.
Huumeeton maailma on utopiaa.
Melko kummallista että päihdeäitien hoitoon pääsy on hidastunut jonkun uutisen mukaan. Se ei ole lapsen edun mukaista.
Ilmoita asiaton viesti
Huumeet laillisiksi ja päihdevapaa kasvuympäristö. Eikö yhtään tunnu ristiriitaiselta?
Ilmoita asiaton viesti
Eli sinun mielestäsikö huumeiden laillistaminen edesauttaa huumevapaata kasvuympäristöä lapselle. Mitenhän mahtaa olla? Huumeiden laillistaminen on lapselle signaali siitä, että ne ovat osa tavallista elämää. Jolloin oma kynnys käyttää niitä on pieni.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se nyt noin mene, että alaikäinen nuori selviää poliisin varoituksella. 15-vuotias on rikosoikeudellisessa vastuussa ja alle 18-vuotiaan kohdalla tulee lastensuojeluilmoitus. Monen kohdalla se johtaa seuloissa käymiseen ja niissä toistuva kiinnijääminen jopa huostaanottoon. Ja vaikka ajattelet, että mitäs setämies horisee, niin työni kautta tämän tiedän.
Ilmoita asiaton viesti
Yläkoulussa opetan, joten jonkinlaista kuvaa nuorison päihdejutuista on tullut.
Hollannin tilanteesta en sano mitään, vaatisi perehtymistä asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onko lapsilla oikeus myös sillä tavalla alkoholittomaan kasvuympäristöön, että vanhemmat ja muut aikuiset eivät olisi heidän kanssaan alkoholista päihtyneenä? Myös ns. kuivahumala on lapsille ikävä asia silloin kun vanhemmalla on sellainen.
Ilmoita asiaton viesti