Lapsuuden turvaa
Huumeiden käyttö, huumehaitat ja huumekuolemat ovat lisääntyneet 2000-luvulla. (THL) Tänään julkaistiin Suomen ensimmäinen lapsistrategia. Tämä päivä luo meille ja Suomen lapsille toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Huumeettomasta kasvuympäristöstä, jossa lasten osallisuutta ja hyvinvointia vahvistetaan. Kasvuympäristöstä, jossa aikuiset välittävät tulevaisuuden tekijöistä, tämän päivän lapsista. Lapsistrategia on konkreettinen esitys siitä, että aikuiset haluavat puuttua lasten ja nuorten kasvavaan pahoinvointiin ja kääntää sen tulevaisuudessa hyvinvoinniksi.
Olemme lukeneet paljon ikäviä uutisia lasten ja nuorten pahoinvoinnista. Väkivallasta, huumeiden käytöstä ja lasten ja nuorten palvelujen riittämättömyydestä. Huumehaittojen lisääntyessä erityishuolina esiin nousee sukupolvelta toiselle periytyvä syrjäytyminen sekä lasten ja nuorten pahoinvointi. Lasten huumeettoman kasvuympäristön turvaaminen vaatii tekoja ja tukea. Lastensuojelu ei yksin riitä. Selvää on se, että lapsuuden ja nuoruuden elinolot, opitut tavat ja terveystottumukset vaikuttavat läpi elämän. Ympäristöllä, jossa lapset ja nuoret arkeaan elävät, on suuri merkitys joko hyvinvointi- ja terveyserojen tasaajana tai lisääjänä. (THL )
Tuolloinen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, Suomen UNICEF ja Lastensuojelun keskusliitto joutuivat muistuttamaan vajaa kaksi vuotta sitten, että Suomi ei ollut antanut vuoden 2017 määräaikaisraporttia lapsen oikeuksien toteuttamisesta: ”Olemme huolestuneita Suomen muuttuneesta suhtautumisesta kansainvälisiin ihmisoikeusvelvoitteisiinsa. Suomi on perinteisesti sitoutunut vahvasti lapsen oikeuksien sopimukseen ja halunnut olla myös lapsen oikeuksien mallimaa. Tästä yhtenä osoituksena on aikaisemmin ollut kunniakkaasti hoidettu raportointi. Suomi antaa tällä ennen näkemättömällä myöhästymisellä kuvan, että se ei enää piittaa lapsen oikeuksista eikä YK:n sopimusvelvoitteista.” YK oli huomauttanut Suomelle jo vuonna 2011, että suunnitelma lapsenoikeuksien toimeenpanemiseksi olisi viimein aloitettava. Työ alkoi 2018 ja sai vauhtia pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa, jonka mukaisesti lapsenoikeuksiin perustuvan kansallisen lapsistrategian valmistelu alkoi vuoden 2019 loppupuolella. Maaliskuussa 2020 hallitus asetti parlamentaarisen komitean strategiaa laatimaan. Työhön osallistuivat kaikki eduskuntapuolueet. Nyt lapsistrategia on valmis.
Tänään Suomi teki ryhtiliikkeen lasten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Strategian tarkoitus on turvata lapsia koskevien perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden tavoitteellinen toteuttaminen, korjata ja ennaltaehkäistä eriarvoistumista ja lisätä lasten osallisuutta. Pidetään huolta pienemmistä. Onni lähtee arjesta.
#lapset #nuoret #lapsenoikeudet #paihdepalvelut #huumeetonlapsuus #kiinnielämässä
Lähteet:
Nuoret – Hyvinvointi- ja terveyserot – THL
Tiedotustilaisuuden tallenne:
https://www.youtube.com/watch?v=5KK4qq4grnc
”Olemme lukeneet paljon ikäviä uutisia lasten ja nuorten pahoinvoinnista. Väkivallasta, huumeiden käytöstä ja lasten ja nuorten palvelujen riittämättömyydestä.”
Kahden raiteen politiikka, menestystarina kun on, tarinaa riittää jos tuolla tyylillä jatketaan. Eiköhän olisi vaikka aika oppia mitä 20v sitten Portugalissa tehtiin..? Vai onko se Torsti Koskisen (korruptio)rahasto vieläkin IHRY:ssä niin suuressa roolissa ettei faktat nappaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kuntavaaliehdokkaana olisi hienoa jos osallistuisit keskusteluun.
Lapsien asialla et ole.
”Tiede sanoo, että huumeiden käyttäjiä ei ole järkeä rangaista – miksi poliitikot eivät kuuntele? Tutkija: ”Pelataan enemmän tunteella kuin järjellä”
Ilmoita asiaton viesti
Hei Antti ja Teppo,
Käsitykseni on se, että meillä on näkemysero kahden raiteen politiikasta ja sen saavutuksista. Edelleenkin keskustelen mieluusti kanssanne esimerkiksi paneeleissa yms. Kun korona-tilanne helpottaa, olette edelleen tervetulleita toimistollemme keskustelemaan.
Valitettavasti minä en voi käydä jatkuvasti keskustelua verkossa. Haluan kuitenkin kirjottaa blogiani. Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ollut kiinnittää huomiota kahden raiteen huumepolitiikkaan, joka muuten vain muuttaisi hiukan muotoaan, jos huumeiden käytön rangaistavuus poistettaisiin. Jota Irti Huumeista ry ei Kannabis aloitteen esityksen mukaisesti kannata. Tämän blogin ajatus oli jakaa iloa ja olla ylpeä siitä, että saimme Suomeen ensimmäisen lapsistrategian.
Mukavaa pakkastalvea ja toivottavasti Korona -helpottaa niin voinemme pohtia huumepolitiikkaa ihan kasvotusten.
Ilmoita asiaton viesti
Mukava lukea, että yhdistyksenne ei kannata huumeiden käytön rangaistavuuden poistamista. Ryhtiä siis vielä sentään on – siitä kiitokset.
Työtä silti riittää edelleen huumeettoman ympäristön aikaansaamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti