Miksi huumeiden satunnainen käyttökin on riski Suomelle?

Asenteet huumeita ja huumeiden käyttöä kohtaan ovat muuttuneet sallivimmiksi 2000-luvulla. Yhä useampi nuori tai nuori aikuinen kertoo käyttäneensä tai kokeilleensa huumeita. Huumeiden satunnaisen käytön puolustaminen voi näyttää houkuttelevalta erityisesti nuorten keskuudessa, missä rentoutumisen ja juhlimisen kulttuuri usein kukoistaa. Tämä näkökulma voi kuitenkin olla harhaanjohtava ja vaarallinen. 

Riippuvuussairaudet ovat salakavalia, ja kun otetaan huomioon huumeriippuvuuden kehittymisen riskit, on mahdotonta ennakoida, kelle sairaus puhkeaa ja kelle ei. Monet huumeriippuvuutta sairastavat ihmiset kertovat aloittaneensa satunnaisella käytöllä, joka on vähitellen muuttunut säännöllisemmäksi ja lopulta riippuvuudeksi. Vaikka tietty prosenttiosuus ihmisistä kykenee käyttämään päihteitä satunnaisesti ilman, että se johtaa vakaviin ongelmiin, ei ole helppoa ennustaa, kenelle riippuvuus kehittyy ja kenelle ei. Tämä tekee satunnaisesta käytöstä arpapeliä, jossa panoksina ovat oma terveys ja hyvinvointi. 

Päihteiden käytön ja mielenterveyshäiriöiden välinen yhteys on todellisuutta. Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, että päihteiden käyttö voi pahentaa olemassa olevia mielenterveysongelmia tai jopa laukaista uusia sairauksia. Tämä yhteys korostaa sitä, kuinka tärkeää on lähestyä päihteiden käyttöä varoen. 

Lisäksi itsemurhat ovat vakava julkinen terveysongelma, ja niiden yhteyttä päihteiden käyttöön ei voida sivuuttaa. Itsemurhariski on korkeampi huumeita käyttävien ihmisten keskuudessa, mikä viittaa siihen, että päihteiden käytön ehkäisy ja hoito voivat olla keinoja itsemurhien ehkäisemiseksi. 

Lopulta huumeiden satunnainen käyttö ei ole riskitön valinta. Yhteiskunnan olisi keskityttävä enemmän ennaltaehkäisyyn ja keskusteluun, joka lisää tietoisuutta. Yhteiskuntamme sotepalvelujen ja järjestöjen tehtävä on tarjota tukea ja resursseja niille, jotka kärsivät riippuvuus- tai mielenterveyssairauksista. Turvallisten ja terveellisten tapojen edistäminen stressinhallintaan ja vapaa-ajan viettoon sekä laajasti ajateltuna kansanterveys- ja hyvinvointi tulee asettaa politiikan keskiöön. Siksi vaadinkin, että Suomessa on toimittava niin, että tulevaisuudessa huumekuolemat vähenevät ja hoitoon pääsy helpottuu. Pidetään huolta Suomesta ja suomalaisista.  

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu