Muista myös läheiset 

Läheiset ovat tärkeässä roolissa psyykkisiin sairauksiin ja päihderiippuvuuteen sairastuneiden ihmisten elämässä. Kun rakas sairastuu, läheiset joutuvat sopeutumaan. Osallistuminen sairastuneen elämään herättää läheisissä ristiriitaisia tunteita. Tilanteessa toimimiseen ei ole yhtä oikeaa ratkaisua. Joskus läheinen kokee, ettei hän voi olla yhteydessä sairastuneeseen. Joskus läheinen seuraa sairastunutta ja hänen elämäänsä liiankin tiiviisti. 

Läheinen voi olla ystävä, työkaveri, naapuri, perheenjäsen tai vaikka viranomainen. Läheisen määritelmä perustuu tunteisiin ja ajankäyttöön sairastuneen tai päihderiippuvaisen kanssaJokainen voi määritellä itse, kenen läheinen on. 

Kun rakas ihminen sairastuu, hänen läheisensä joutuu tunteiden vuoristoradalleVastaani on tullut usein ohje, jonka mukaan läheisen tulisi ottaa etäisyyttä käyttävään ja välttää tekemisissä olemista. Olen myös kohdannut ohjeita, että tärkeää on muistuttaa sairastunutta rakkaudesta, joka pysyy – esimerkiksi kerran kuussa tekstiviestillä. 

Irti Huumeista ry:n ja A-Klinikkasäätiön yhteistyössä toteuttamassa Arjen toimintakyky kyselyssä monet läheiset kuvailivat, kuinka oma jaksaminen on ollut koetuksella. Huolta herättivät mm. mahdollinen altistuminen koronavirukselle ja jaksaminen. Kyselyssä näkyy, että läheiset kärsivät samanlaisista haasteista kuin itse huumeita käyttävä kuten ahdistuksesta, unettomuudesta, masennuksesta, väkivallan pelosta jne. Itäpuiston ja Selinin mukaan läheiset käyttävät enemmän terveydenhuollon palveluita kuin muu väestö, ja terveydenhoitokustannukset ovat korkeampia kuin esimerkiksi kroonisista sairauksista kärsivien läheisten vastaavat kustannukset. (Itäpuisto, M. & Selin, J. 2013) Tämän toivoisin jokaisen päihdetyötä tekevän soteammattilaisen tiedostavan. Oikeanlaisilla sosiaali- ja päihdepalveluilla voidaan kohentaa läheisen elämänhallintaa ja siten hänen terveydentilaansa. 

Läheisillä tulisi olla mahdollisuus olla mukana sairastuneen kokonaiskuntoutuksessa, esimerkiksi yhteistyössä hoitopaikojen kanssa. Täytyy muistaa, että läheiset tarvitsevat vertais- ja ammatillista tukea myös itse. Toisinaan läheinen tekee ja kantaa vastuuta sairastuneen puolesta asioista, joita sairastunut voisi itse hoitaaMonet läheiset mahdollistavat tiedostamattaan päihteiden käyttöä. Se voi olla yhtä haitallista sairastuneelle kuin huomiotta jättäminenkin. Näissä tilanteissa ammattilaisilta ja vertaisilta saatu tietotaito ja tuki ovat kiistatta eduksi. 

Jokaisen läheisen sopeutumisprosessi on yksilöllinen. Kun riippuvainen toipuu, myös läheinen käy oman toipumisprosessinLäheisillä on usein vaikeuksia suhtautua sairastuneeseen erityisesti, kun toipumisen käynnistyttyä. 

Kun rakkaan mieli sairastuu tai toipuminen käynnistyy, tukea tarvitsee myös hänen läheisensä. Rakkaan sairastuminen on kriisi sekä sairastuneelle että läheisille, olipa kyseessä psykiatrinen sairaus tai päihderiippuvuusNyt on syytä pysähtyä läheisasian äärelle, sillä 5.5. vietetään Läheistenpäivää. Turvataan läheisten hyvinvointi tulevaisuudessa. Ketään ei saa jättää yksin. 

 

#myösläheiset  

 

Läheistenpäivää vietetään toista kertaa 5. toukokuuta. Tänä vuonna muistutetaan läheisten oikeuksista. Läheistenpäivän järjestävät A-klinikkasäätiö, Irti Huumeista ry, Myllyhoitoyhdistys, Raittiuden Ystävät ry, Sininauhaliitto ja Tukikohta ry.

Lähteet:
A-Klinikkasäätion ja Irti Huumeista Arjen toimintakyky –kysely 2021. 

Itäpuisto, M. & Selin, J. 2013. Miten palvelut vastaavat päihteiden käyttäjän läheisten avuntarpeisiin? Teoksessa K. Warpenius, M. Holmila & C. Tigerstedt (toim.). Alkoholi- ja päihdehaitat läheisille, muille ihmisille ja yhteiskunnalle, s. 138–145. 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu