Naisen identiteetti on kovilla huumemaailmassa

”Naisena eläminen on kautta aikain ollut haasteellista. Erityisen vaikeaa on elää naisena huumemaailmassa. Siellä vallitsee edelleen hierarkkinen järjestelmä, jossa miehet ovat naisia arvojärjestelmässä korkeammalla. Noin kolmannes huumeiden käyttäjistä on naisia ja huumemaailmassa pärjää naisenakin, mutta se vaatii ponnistelua”, Hede Kumpulainen on todennut.

Huumemaailmassa elävillä naisilla on monia rooleja ja rooliristiriitoja. Huumeriippuvuutta sairastavilla naisilla on tarve saada huumeannoksensa ja pakko rahoittaa se jotenkin, mutta samalla heillä on roolinsa äiteinä, vaimoina, sisarina ja omien vanhempiensa lapsina. Yhtälö on haastava, mutta näissä naisissa on myös paljon voimavaroja ja energiaa.

Lukiessani Kalevi Puontin tietokirjaa Satu – Alamaailman rautarouva havahduin huumemaailmassa elävän naisen naiseuteen liittyvään tiukkaan stigmaan. Sadulla on rikospomon leskenä voimavaroja ja vahvuutta, joiden alkuvoima arvioni mukaan saattaa olla nimenomaan peräisin ikävistä, julmista kokemuksista. On selvää, että Satu on käyttänyt valtaa, eikä tuomiota katsellen yhteiskunnan normien mukaan. Kuitenkin jokaisella, myös rikospomon leskellä, on mahdollisuus muuttaa suuntaa, tehdä hyviä asioita ja sitoutua hoitamaan itseä.

Helposti ajatellaan, että huumemaailman kovanoloiset naiset ovat kadottaneet identiteettinsä ja että kokemuksia on lähes mahdoton kääntää vahvuudeksi. Vahvuutemme rakentuu heikkouksiemme ja haasteidemme kanssa yhtä matkaa. Kun identiteetti, itsetunto ja oma seksuaalisuus sekä koko persoona on joutunut huumemaailma prässiin, ihmisellä on toipuessaan mahdollisuus käyttää kokemuksiaan muutosvoimana ja toivuttuaan tilaisuus laittaa hyvä kiertoon.

Uskon, että meidän jokaisen sisäinen lasikaton rikkoja on mahdollista valjastaa muuttamaan maailmaa.

 

Teksti on julkaistu Taite-lehden pääkirjoituksena numerossa 2/2022.
taite-2-2022.pdf (irtihuumeista.fi)

Hede Kumpulaista haastateltiin Taite-lehden numeroon 2/2022
taite-2-2022.pdf (irtihuumeista.fi)

#naiset #naiserityisyys #huumeet #huumemaailma #alamaailma #huumeilmiö #KalePuonti #BazarKustannus #IrtiHuumeista #KiinniElämässä

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu